Českotřebovský deník 96/2018 (29/8)  
Pošta v České Třebové hlásí k 1. květnu zásadní změny

Současná poštovní pobočka Pošta 1 v Klácelově ulici bude zrušena a přemístěna do nově rekonstruované budovy na Chmelnici  129 do nově budovaného nákupního střediska Konzum Diskont - Fortel.  Zde budou poštovní služby  zajištěny s pomocí odchodního družstva Konzum jako tzv. "Pošta partner" se dvěma přepážkami  a bude v provozu ve všední dny od 10 - 17 hodin a v sobotu od 9 - 12 hodin. Tato Pošta 1 na Chmelnici bude vedena pro občany města jako pošta ukládací, sem si bude třeba chodit pro nedoručené zásilky. Pro motoristy zde bude k dispozici dostatečná možnost parkování, každý si bude moci v případě potřeby v budově také nakoupit. Tato poštovní pobočka bude bezbariérová. Pokud ale nebude umístění této pošty pro uložení zásilek vyhovovat, může občan poštu požádat, aby pro něho poštovní zásilky ukládala na jiné poště, tedy na Poště 02 U nádraží nebo na Poště 03 na Parníku. Ke stejnému datu se na Poště Česká Třebová 02 u nádraží rozšiřuje provozní doba, ruší se polední přestávka.Na poště 02 U nádraží bude ve všední dny otevřeno od 8 - 18 hodin a v sobotu od 8 - 11 hodin. V tomto smyslu se tedy služby pošty v České  Třebové od 1. května 2018 zlepší. 

Domov pro seniory Česká Třebová příjme na hlavní pracovní poměr pečovatele, pečovatelku. Nástup možný ihned. Požadavkem je flexibilita, chuť pracovat, bezúhonnost.  Informace poskytne Drvoštěpová Dagmar - vedoucí zdravotního úseku na tel.čísle 739344576, zdravotni@socialnisluzbyct.cz

Kraj chce vrátit železniční škole v České Třebové zpět její lesk.
Absolventi najdou uplatnění nejen u Českých drah 

Škola s dlouholetou historií, ale i zářivou budoucností. Taková je Vyšší odborná škola a střední škola technická v České Třebové. Ta vyučuje kromě celé řady oborů také studenty, kteří mohou v budoucnu najít uplatnění na železnici, a to jak v roli strojvedoucích, tak dalších návazných profesí. Železniční průmyslová škola má ve městě dlouholetou tradici a patří v rámci celé České republiky mezi unikátní. Pardubický kraj, jako její zřizovatel plánuje další rozvoj včetně užšího provázání s jednotlivými dopravci. V sídle školy se ve čtvrtek ráno setkali zástupci Pardubického kraje s představiteli Českých drah včele s místopředsedou představenstva Ludvíkem Urbanem.
„České dráhy jsou jedním z dopravců, se kterým chceme jednat spolupráci pro vzdělávání nových pracovníků na železnici, a to nejen v opravárenství, ale také v případě strojvedoucích. Proto však musíme mít dostatečné zázemí, na kterém nyní pracujeme. Jedním z plánů je vybudování železničního simulátoru, který by kromě samotné výuky mohli využívat také dopravci pro celoživotní vzdělávání a různé kurzy. Tento simulátor vzniká na bázi propojení elektromechanického zařízení s počítačem. Škola si pořídila software, který bude kompletně ovládán pomocí řídící desky lokomotivy řady 163,“ uvedl hejtman Martin Netolický k jednomu z připravovaných projektů. „Zároveň připravujeme rekonstrukci několika učeben a vybudování školícího centra či zisk různých certifikátů. Škola by těmito plány získala zpět svůj lesk a prestiž. České dráhy stejně jako další dopravci a zaměstnavatelé poptávají řadu profesí, se kterými bychom mohli částečně pomoci. Jedná se především o soustružníky, zámečníky, elektrikáře, opraváře lokomotiv a kolejových vozidel, ale také strojvedoucí či kvalifikovaný vlakový personál. Proto budeme jednat o změně oborové skladby od školního roku 2019/2020. Již nyní na škole funguje volitelný před železniční provoz, na který bychom mohli dále navázat,“ řekl hejtman Netolický.
Otevření nových oborů, které školu ještě více přiblíží k železnici jako takové, je jednou z možností jak docílit zlepšení v některých poptávaných profesích s vazbou na železnici. „Budeme jednat o možnosti otevření nových oborů, mezi které by mohl patřit například  opravář kolejových vozidel, či o možnosti profilace maturitních oborů tak, aby jejich absolventi získali vědomosti, které by mohli uplatnit u železničních  dopravců.“ uvedl radní pro oblast školství Bohumil Bernášek.
Vzdělávání a technika
Význam města, ale i školy vnímají také zástupci dopravce. „Česká Třebová je dlouhodobě centrem železniční dopravy. Jako České dráhy neustále poptáváme a budeme poptávat odborníky na železniční dopravu ve všech oblastech, a proto je pro nás zajímavé seznámit se s plány kraje na další rozvoj této školy. Chceme zintenzivnit komunikaci, která by mimo jiné mohla vést k poskytnutí vyřazené techniky z českotřebovského depa pro potřeby výuky tak, aby studenti měli dostatečné materiální zázemí,“ uvedl místopředseda představenstva Ludvík Urban. České dráhy nabízí pomoc nejen po materiální, ale také personální stránce v případě jednotlivých vzdělávacích programů. „V rámci Dopravního vzdělávacího střediska v České Třebové, kde se vzdělávají nebo zdokonalují strojvedoucí, bude od podzimu sofistikovaný simulátor stanoviště strojvedoucího. Nabízíme škole možnost využívat toto špičkové zařízení v momentě, kdy nebude obsazeno pro potřeby Českých drah,“ uvedl ředitel personálního odboru Českých drah Ivo Veselý.

Dlouhodobě pronajmeme zařizené kosmetické studio v ČeskéTřebové za velmi výhodných podmínek.Vhodné i na masáže, nehtovou modeláž a dalši služby. 731 465 619

Cyklopecky Pardubického kraje začínají už na velikonoční neděli

V neděli 1. dubna začíná další ročník letní cyklistické cestovatelské soutěže Cyklopecky Pardubického kraje. Ve zbrusu nové Vandrovní knížce zájemci najdou 15 krásných tras vhodných pro cyklovýlety v Pardubickém kraji. Naplánovat své cyklotoulky si podle nich mohou nejen sportovní cyklisté, ale především rodiny s dětmi. Ti, kteří budou do Vandrovní knížky sbírat i razítka, mohou vyhrát třeba horské kolo.
„Cestovatelskou soutěž o ceny pořádá Pardubický kraj spolu s Destinační společností Východní Čechy už po sedmé. Za tu dobu jsme si ověřili, jak je náš kraj příhodný k cykloturistice, proto jsme připravili do soutěže opět podrobně popsané cyklotrasy, na kterých je 31 zajímavých míst s razítky Cyklopecek. Nicméně účastnit se mohou i lidé, kteří tato místa navštíví pěšky, autem nebo jinými způsoby dopravy. Hlavním cílem je prostě být aktivní a vyrazit se podívat po našem kraji,“ říká radní pro sport a cestovní ruch René Živný.
Jednotlivé trasy jsou hodnocené podle obtížnosti. Většina z nich je vhodných pro rodiny s dětmi nebo prostě kohokoliv, kdo si rád vyrazí na kole do přírody nebo za památkami. Pro sportovněji založené cyklisty jsou tu i horské trasy s náročnějším převýšením třeba v Orlických horách nebo na úbočí Králického Sněžníku. „Ke správnému létu patří určitě i koupání a vodní radovánky, proto několik tras vede i kolem míst, kde se můžete během výletu příjemně osvěžit. Tím nejatraktivnějším v tomto směru je především výlet číslo 2 Bohdanečskem za koupáním, kdy téměř pořád pojedete kolem nějakého rybníka, potůčku nebo písníku. Na Hlinecku se projedete krajinou tradic a krásná historická města zase poznáte při toulkách na kole Českomoravským pomezím. Opravdovou cyklistickou dálnici vyzkoušíte, pokud se vydáte Orlickým cyklo a in-line královstvím po trase číslo 10. Samotnou královskou etapou letošního ročníku soutěže je pak trasa číslo 15 s názvem Úbočím Králického Sněžníku, během které budete muset v pedálech vystoupat více než 1.100 výškových metrů. Ale zase ten výhled!“ popisuje nabídku René Živný.
Pro účast v losování je potřeba do Vandrovní knížky na cestách nasbírat alespoň tři razítka a odeslat stránku s razítky nebo její naskenovanou podobu do 19. října na adresu Destinační společnosti Východní Čechy. Pro hlavního výherce je letos připraveno horské kolo Merida z Cyklopointu, další získá víkendový pobyt pro dvě osoby v hotelu Zlatá hvězda v Litomyšli a následuje mnoho dalších cyklistických cen, vstupenek a dárků. Vylosováno bude celkem 20 výherců.
Detailní informace k celé soutěži najdete na:  www.vychodnicechy.info/cyklopecky   www.pardubickykraj.cz/cyklopecky
 
Kampaň KNIHA TI SLUŠÍ 2018 i v knihkupectví Paseka
Proběhne v týdnu od 23. do 29. dubna 2018

SLEVA 15% na veškerý sortiment
při předložení KUPONU, který bude možno získat stažením  z webu  www.knihatislusi.cz,

nebo vystřižením z inzerce v lifestylových časopisech,
rozdávat bude i městská knihovna a knihkupectví Paseka.
Platí i při objednání na www.knihkupectvi-paseka.cz
Při osobním odběru neplatíte poštovné. 
  •  

  • Zájem o výuku němčiny v kraji stoupá.
    Nový velvyslanec se zajímal i o spolupráci se zaměstnavateli

    Nový velvyslanec Spolkové republiky Německo v České republice Christoph Israng navštívil Pardubický kraj. Poté, co na pardubickém Zámečku uctil památku obětí nacistického teroru, zavítal na jednání s hejtmanem Martinem Netolickým a radním pro oblast školství Bohumilem Bernáškem. Právě školství a výuka němčiny, byly společně s investicemi německých společností v regionu hlavními tématy společného setkání.
    „Velice si vážím návštěvy pana velvyslance v Larischově vile a na Zámečku, a to v době, kdy se společnost v celé Evropě stále více extremizuje. Proto je také nutné si připomínat tyto tragické události, které vedly k vyvraždění milionů lidí,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který velvyslance seznámil s plány na rekonstrukci Larichovy vily. „Samotná vila je bohužel v havarijním stavu, a proto se společně s Československou obcí legionářskou snažíme připravit opravdu důstojný prostor. Předběžné náklady celé rekonstrukce činí okolo 80 milionů korun. Jako kraj jsme připraveni se k záchraně této významné památky připojit v příštím roce částkou pěti milionů korun. Obdobné projekty jsou velmi hojně navštěvovány, a proto vnímáme nejen samotné pietní místo, ale také jeho možnou roli v oblasti cestovního ruchu,“ sdělil hejtman Netolický.
    Duální systém vzdělávání
    Zástupci kraje rámci jednání seznámil německého velvyslance se vzdělávací soustavou v České republice. Stěžejní debata se však vedla o spolupráci středních škol a zaměstnavatelů, jelikož tématem, které je současnou samosprávou kraje považováno za stěžejní. „Jednou z našich priorit v oblasti vzdělávání je zavádění prvků duálního systému, který má v Německu dlouholeté kořeny, a proto se snažíme i v komplikovaném legislativním prostředí aplikovat alespoň jeho prvky a řešit individuální spolupráci vybraných škol a společností,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V některých evropských zemích je garantem odborného výcviku učňů výrobní firma. Nejinak je tomu právě v Německu, odkud se snažíme získávat zkušenosti a podněty.“ uvedl krajský radní pro oblast školství Bohumil Bernášek, který dále informoval pana velvyslance o velmi dobře fungující spolupráci německé firmy Schaeffler (dříve INA)  s odbornými školami v Lanškrouně a ve Svitavách.
    Výuka němčiny a spolupráce škol
    Druhým ze zásadních témat setkání byla výuka německého jazyka na školách v Pardubickém kraji. „Velvyslanectví dlouhodobě podporuje výuku němčiny i kvůli tomu, že je často žádána i zaměstnavateli s německým kapitálem, kterých je také v našem kraji celá řada. Je vidět, že tento jazyk je populární nejen v příhraničních oblastech, ale motivace pro jeho výuku je způsobena i lepší možností pracovního uplatnění,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Po angličtině je němčina v letošním školním roce druhým nejčastěji vyučovaným cizím jazykem s více než pěti a půl tisíci žáky. Důležité sdělení je, že podíl výuky německého jazyka v našich středních školách v současné době vzrůstá,“ řekl krajský radní Bohumil Bernášek s tím, že řada škol v regionu má navázané kontakty s německými partnerskými školami. „Například SOŠ a SOU v Třemošnici zorganizovalo v listopadu 2017 v rámci programu Erasmus+ výjezd žáků do německé Jeny. Jedním z dlouhodobě fungujících příkladů je SŠ zahradnická a technická Litomyšl, která od roku 1996 spolupracuje s německou školou  Staatliche Fachoberschule und Berufsoberschule Triesdorf, kde vždy probíhá týdenní oboustranná výměna žáků, kdy se studenti účastní výuky a odborných exkurzí,“ doplnil Bernášek.