Českotřebovský deník 97/2018 (30/3) 
Na faře četli z publikací Jana Peringera 

Ve středu 7. března podvečer se pod patronátem Řimskokatolické farnosti konala na faře v Klácelově ulici zajímavá akce Českotřebovský prozaik Jan Peringer zde představil českotřebovským čtenářům své dosud vydané publikace. Nejnovější publikace Jeho první návrat byla vydána  na přelomu roku, popisuje detektivní příběh, který je třeba číst od začátku do konce. Další jsou knížky povídek, ze kterých je možné vybírat.  První vydanou knihou  Jana Peringera byl již v roce 2003 soubor 18 povídek s názvem "Vynikajících vzorů není nikdy dost", ovšem ve velmi omezeném  nákladu pro známé a pro rodinu.   Znovu pak vyšla o sedm let později v rozšířeném vydání pro veřejnost s 25 povídkami na 144 stranách v nakladatelství OFTIS Ústí nad Orlicí.  Další knížky již šly za sebou poměrně rychle. V roce 2014 pak Jan Peringer vydal knihu "Cesta do ráje na zemi", dotýkající se s jemnou ironií současného života. O rok později (2015) pak spatřila světlo světa další kniha povídek - detektivka bez mrtvoly  „2x vrchní  inspektor Pravítko“ a fantasy „Denis". V prvních  dvou povídkách autor  představil geniálního českého detektiva Josefa Pravítka, který nezůstane ani o píď za věhlasnými zahraničními kolegy, jak je známe z prací světových spisovatelů detektivek.   V povídce „Denis“ se autor s lehkým humorem  a ironií zabývá myšlenkou, zda setkání s mimozemskou civilizací může být pro nás tím největším štěstím. Z knížek Jana Peringera četli Mgr. Magdaléna Peterková  a František Čech, fotografoval Milan Michalski.

Konference o Smart Cities v Pardubicích

Úterý 10.4. od 16 hodin Dům techniky (náměstí Republiky 2686, Pardubice)  
Smart Cities = pojem, který poslední dobou pulzuje ve všech moderních městech.
Pod tímto cizím slovem se skrývá obrovský potenciál na využití moderních
přístupů a technologií pro zkvalitnění života lidí ve městech.
Občané by se měli zajímat, jaké jsou priority města v této oblasti a případně se co nejvíce zapojit.
Popíšeme vám stručně, co je a co není "smart", co se plánuje v Pardubicích
a jak se se Smart cities vypořádávají naši kolegové v jiných městech, například v Brně.
Poslechněte si zajímavosti o možnostech, jak pomocí moderních přístupů
a technologií zlepšit obyvatelům život ve vašem městě/obci.
Akci pořádá TOP 09 Pardubický kraj ve spolupráci s TOPAZ.
 
Inteligentní lavička v Přívratu prozkoumána

Na základě anonce na facebooku a také na webu obce Přívrat jsme provedli prozkoumání lavičky u autobusové zastávky v Přívratu. Lavičku jsme našli v pořádku, prozkoumali i návod, ujali se nás i nejbližší sousedé a všechno nám vysvětlili k čemu je takoví novinka dobrá a jak se využívá.  Zdá se tedy, že je lavička v dobrých rukou a že si ji v Přívratu považují.

Návod a popis inteligentní lavičky si můžete přečíst, po kliknutí se obrázek zvětší do nového okna.

 


Domov pro seniory Česká Třebová příjme na hlavní pracovní poměr pečovatele, pečovatelku. Nástup možný ihned. Požadavkem je flexibilita, chuť pracovat, bezúhonnost.  Informace poskytne Drvoštěpová Dagmar - vedoucí zdravotního úseku na tel.čísle 739344576, zdravotni@socialnisluzbyct.cz

Zábrany  u silnic v okolí Přívratu se již staví 

Dnes na Velký pátek  byl sice svátek, nicméně to neznamenalo, že by se nikde nepracovalo. Pracovali např. dělníci na stavbě Konzumu Diskont na Chmelnici, na dalších stavbách soukromého charakteru, Také vozidla Ekobi svážela odpad jako by to byl všední den. Na silnici u Přívratu již byly díky pracovníkům firmy Garden servis první stovky metrů plastových zábran, které budou chránit obojživelníky před  dopravním provozem na silnicích.  jaro už klepe na dveře a žáby budou z lesů cestovat do Přívratských rybníků o sto šest.
 
Propagační tabule na Tyršově náměstí dělá ostudu.  Jak ještě dlouho?

Problém již byl jednou řešen, dnes se k němu vracím po upozornění veřejnosti podruhé. Tabule zakrývá cennou stavbu a kulturní památku, měla by být co nejrychleji odstraněna. Navíc již termíny na tabulky neodpovídají skutečnosti a tabule se zalíbila i spejařům, kteří pokračují v jejím zkrášlování.  Důvodů pro odstranění je tedy celá řada.  Pokud musí skutečně být, nechť zakrývá nějaké šeredné místo, které má být před veřejností skryto, na Tyršovo náměstí se nehodí. Obecně platí pravidlo, že  takovéto stavby nemají narušovat městské prostředí. nechceme zábrany u železnice a děláme si nevzhledné monstrum přímo v centru města.
 
Česko-francouzská spolupráce v dobrovolnictví 

Spolupráce kraje s francouzským regionem nebo dobrovolnictví byla témata setkání radního pro školství Bohumila Bernáška s ředitelem Francouzské aliance v Pardubicích Samuelem Coeytaux a koordinátorkou Francouzských aliancí v České republice Rosannou Segreto. „S Francií Pardubický kraj spolupracuje již od roku 2003, kdy byla uzavřena smlouva s regionem Centre-Val de Loire. Ačkoli spolupráce probíhá v nejrůznějších oblastech, v současné době třeba v oblasti sociálních věcí, partnerství mezi českými a francouzskými školami je už tradicí,“ informoval radní Bernášek a dodal: „Těší mě, že spolupráce neprobíhá pouze na formální úrovni, ale je reálná.“ V letošním roce tak například Střední škola zahradnická a technická Litomyšl, která má dokonce dvě francouzské partnerské školy, připravuje pro Asociaci parků a zahrad regionu Centre květinovou výzdobu pro historické objekty v tomto regionu.
Francouzská aliance se sídlem v Pardubicích působí na několika středních školách v našem kraji, kde pořádá mezinárodní zkoušky z francouzského jazyka DEFL a DALF, a spolupracuje s nimi i na nejrůznějších projektech. V těchto dnech instituce hostí také dobrovolníka z regionu Centre, který ve spolupráci se školami organizuje v Pardubicích mezinárodní divadelní festival Festivadlo. „Zejména starší generace, ale v některých případech i ta mladší, má rezervy ve znalosti cizích jazyků, proto vítám každou aktivitu, která pomůže k lepší jazykové vybavenosti,“ podotkl radní pro školství.
Právě dobrovolnictví bylo jedním z témat setkání. Pardubický kraj podpořil mezinárodní výměnu dobrovolníků, díky které tři chlapci a jedna dívka z regionu Centre po osm měsíců působí v našem kraji v neziskových organizacích. Také tři české dobrovolnice odjely v rámci tohoto mezinárodního projektu do Francie. „Ve Francii je zhruba 10% nezaměstnanost, mezi mladými lidmi je to až 25 %, proto vítají možnost vycestovat do zahraničí. Francouzská aliance by do budoucna ráda byla také centrem pro Francouze, kteří vycestují za zkušeností do Česka a naopak,“ uvedl ředitel pardubické Francouzské aliance Samuel Coeytaux.
 
Kampaň KNIHA TI SLUŠÍ 2018 i v knihkupectví Paseka
Proběhne v týdnu od 23. do 29. dubna 2018

SLEVA 15% na veškerý sortiment
při předložení KUPONU, který bude možno získat stažením  z webu  www.knihatislusi.cz,

nebo vystřižením z inzerce v lifestylových časopisech,
rozdávat bude i městská knihovna a knihkupectví Paseka.
Platí i při objednání na www.knihkupectvi-paseka.cz
Při osobním odběru neplatíte poštovné. 
  •  
  • Velikonoční náměty kreslí a píše dvojice VLK (Velebný & Kulda)