Krátký rozhovor s flétnistou Janem Ostrým
po pěkném únorovém koncertu KPH
 
Do České Třebové jste s klavíristkou Silvií Ježkovou přijeli den předem. Jak na Vás naše město zapůsobilo?
Do České Třebové jsme dorazili velmi pozdě, jelikož jsme přicestovali až po večerním koncertě ve Dvoře Králové. Městem jsme si udělali malou, dopolední procházku, prohlédli pouze krásné náměstí, kostel sv. Jakuba a několik uliček v okolí. Následoval výborný oběd a již jsme pak spěchali navštívit místní ZUŠ.
 
V naší ZUŠ jste se podělili o své zkušenosti s místními žáky a pedagogy. Jaké toto setkání bylo?
Bylo to velmi potěšující odpoledne! Vše začalo srdečným přivítáním paní ředitelky a pak začaly postupně hrát žačky paní učitelky M. Hamplové. Jedna lépe než druhá!! Takto výborně připravená třída a vynikajícím způsobem vedení žáci jak odborně, tak lidsky se vidí velmi zřídka, téměř vůbec. Moc rád bych paní učitelce alespoň touto cestou ještě jednou pogratuloval k tak báječnému výsledku její pedagogické práce. Rodiče, dávejte své děti na flétnu, budou v těch nejlepších rukách!
 
Po večerním koncertu jste si pochvalovali dobrou akustiku v Malé scéně. Jak moc akustiku vnímáte a je to pro účinkující velká pomoc, když sál zní tak, jak má? Nám divákům tato akustika zajišťuje skvělé hudební zážitky.
Akustika je pro mě i mou kolegyni velmi důležitá, a samozřejmě i kvalita klavíru. Interpret by pak měl na akustické vlastnosti sálu reagovat a svou interpretaci sálu přizpůsobit. Pokud je to jen trochu možné, vždy se snažím důkladně si sál před koncertem vyzkoušet a najít nejlepší interpretační možnosti. V Malé scéně to ale bylo jednoduché. Tento sál je flétně velmi nakloněn a klavír byl také ve výborném stavu, navíc s inspirativními barvami. Zkrátka, z celého pobytu v České Třebové jsme odjížděli nadšeni a potěšeni a budeme moc rádi, pokud nás opět za několik let zase pozvete!
 
K tomu ještě dodejme, že návštěvníci zmiňovaného koncertu mohou toto nadšení z krásného hudebního zážitku pouze potvrdit.
Děkuji za rozhovor                                                                                                                          Jaroslav Plocek