Co pro vás připravila knihovna na duben 2018                 
AKCE PRO DĚTI

Matyldino pohádkohraní  3. dubna od 16 hod., oddělení pro děti
Vzkaz pro děti: Milé děti, pojďte se s námi alespoň na chvíli ponořit do světa pohádek, her a poznat nové kamarády. Pokaždé na vás čeká Matylda s nějakým novým příběhem nebo pohádkou, následuje tvořeníčko, povídání, hry a trocha pohybu. Vzkaz pro rodiče: Maminky a tatínkové, chceme vzbudit ve vašich dětech zájem o četbu, ale také jim dát možnost navázat nová přátelství. Vy si mezitím můžete odpočinout, a pak si děti vyzvednout. Akce je vhodná pro předškoláky a děti mladšího školního věku. Vstupné dobrovolné.
Knižní klubíčko  25. dubna od 10 hod., dětské oddělení
Knižní klubíčko je tu pro rodiče s malými dětmi, kteří společně chtějí trávit čas v příjemném prostředí dětského oddělení hrou a seznámením se zajímavými knížkami. Jste vítáni, pokud vás zajímá, co číst dětem od narození až do věku 4 let. Nebo si chcete popovídat s jinými rodiči a nechat děti, ať si hrají s ostatními.
V městské knihovně se na vás budeme těšit každou poslední středu v měsíci od 10 hodin. Pro rodiče             káva a čaj. K dispozici také přebalovací pult. Vstupné dobrovolné.
AKCE PRO TEENAGERY 

Zapař si s knihovnicí 5., 12., 19. a 26. dubna (čtvrtek), 14–18 hod., Teenspace
Přijď zapařit s knihovnicí nové hry na X-boxu, např. Just dance 2018, LEGO Marvel, Snoopy's, LEGO The Hobbit, Adenture Time. Těší se na tebe knihovnice Adéla.
Offline day – odpoledne plné deskových her a zábavy  9. a 23. dubna (pondělí), 12:30–18 hod., Teenspace
Vypneme compy, X-box, mobily, Wi-Fi a zahrajeme si různé deskové hry, např. Bang a jeho rozšíření, Uno, Ubongo, Monopoly a spoustu dalších her, u kterých si budeme povídat a užijeme si společně odpoledne. Můžeš přinést i svou oblíbenou hru z domu a naučit ji hrát ostatní. 
Challenge siamská dvojčata  16. dubna (pondělí), 14–18 hod., Teenspace
Znáš Challenge siamská dvojčata? Že neznáš? Tak přijď a budeš se smát jako nikdy. Těší se na tebe knihovnice Adéla.
Robokroužek  4., 11., 18. a 25. dubna (středa), 15–17 hod., Teenspace
Postav a naprogramuj si robota se svým týmem. Těšíme se na tebe vždy ve středu. Více info: mrkvlf@gmail.com.
AKCE PRO DOSPĚLÉ

CYKLUS BLANKA KOSTŘICOVÁ UVÁDÍ  TEREZA LÍMANOVÁ: DOMEČEK
6. dubna od 18 hodin, 1. patro knihovny
Autorské čtení z autobiografické prózy pražské spisovatelky a malířky. Domeček je inspirován dětstvím v malostranském domě, jenž trvale a až fatálně ovlivnil celý následující autorčin život i dílo, literární  i  výtvarné. Blanka Kostřicová přečte v úvodu svou recenzi knihy (vyšla v kulturní revue Souvislosti), z níž vybíráme:
„…objevilo (se) se silnou naléhavostí téma, které v současné české próze jistě nepatří k nejfrekventovanějším: intenzivní prožitek sounáležitosti s rodným domem, s jeho příběhem či téměř bytostí, i s příběhy jeho obyvatel – několika generací jedné rodiny.“
 „Dětství prožité v malostranském domě je čímsi nesmírně cenným, silným, působivým, v mysli vypravěčky jistě trvalým a napořád živým, avšak zároveň je nejen tato životní etapa, ale především s ní spjatý dům pociťován jako cosi, co splnilo svou funkci a – jakkoli to může být bolestné – nemůže už pokračovat dál…“
„A kdesi uvnitř textu, stejně jako uvnitř Domečku, se odehrává vše podstatné…“
„Ačkoli próza Domeček je autorčinou prvotinou, rozhodně nejde o text ´začátečnický´. Určitá myšlenková    i umělecká zralost tvůrkyně – byť dosud pouze výtvarné – je v něm jistě patrná. Lze říci, že Domeček je – dobrá kniha.“ Čtení se koná v pátek 6.dubna v 18.00 v městské knihovně (1. patro).  
Jan Michl: Design a humor  18. dubna od 18 hod., oddělení Teenspace
Další setkání s Janem Michlem, emeritním profesorem Vysoké školy architektury a designu v Oslu. Jan Michl působil jako profesor historie a teorie designu na Vysoké škole architektury a designu v Oslu a jako hostující profesor Norské univerzity vědy a technologie v Gjøviku. Čas od času přednášel také na VŠUP        v Praze. Narodil se v roce 1946 v bývalém Československu, po absolvování Uměleckoprůmyslové školy       v Brně pokračoval ve studiu dějin umění na dnešní Masarykově univerzitě a na univerzitě v Uppsale ve Švédsku. V současnosti žije střídavě v České Třebové a v Norsku. (Více na www.janmichl.com)
Kuchařka ze Svatojánu, Eva Francová  27. dubna od 17 hod., 1. patro knihovny
Srdečně zveme na setkání s Kuchařkou ze Svatojánu, paní Evou Francovou, autorkou úspěšného food blogu, kuchařských knih, výtvarnicí a fotografkou. Její recepty jsou nejen vegetariánské a veganské, ale také inspirované kuchyní našich babiček. Přijďte si poslechnout zajímavé rady k používání bylinek, výrobě domácí kosmetiky nebo tipy na tvůrčí přístup k vaření. Na místě bude možnost zakoupit knihy (ve spolupráci s Knihkupectvím Paseka). Večer moderuje Mgr. Radka Urbánková. Vstupné 30 Kč.
Nová výstava Barbory Žerníčkové v prostorách knihovny
„Zobrazit lidské tělo je neuvěřitelná krása do které se musí člověk vcítit, aby ji dokázal stvořit.“
Obrázky Barbory Žerníčkové budou k vidění v Městské knihovně v České Třebové od 2. května do 22. června 2018 dle provozní doby knihovny.
Výtvarná soutěž: Vytvoř antistresovou omalovánku na téma knihy, knihovny, čtení
Městská knihovna vyhlašuje výtvarnou soutěž na téma antistresová omalovánka s tématikou knih.
Zúčastnit se může každý ve věku 10-99 let. Soutěžní návrhy omalovánek kreslete na papír formátu A4           s použitím černého slabého fixu (min. 0,7). Hotový výtvor můžete odevzdat na kterémkoli oddělení knihovny, nebo jej můžete ve formátu jpg zaslat na email: jana.kodouskova@ceska-trebova.cz.
Nezapomeňte uvést jméno, věk a kontakt na vaši osobu, popř. zákonného zástupce.
Soutež trvá do 29. června 2018. Tři nejlepší díla budou oceněna a spolu s dalšími nejpovedenějšími obrázky budou zařazena do plánované knižní podoby.
Mimořádné uzavírky knihovny
Upozorňujeme na nepravidelné uzavírky knihovny.
6. dubna v pátek bude knihovna otevřena do 17 hodin z důvodu konání literárního večera s Terezou Límanovou.
9. dubna v pondělí bude dětské oddělení zavřeno od 10 do 11 hodin z důvodu konání besed pro ZŠ. Vracet knihy můžete v 1. patře, kde můžete využít i dětský koutek.
19. dubna ve čtvrtek bude dětské oddělení zavřeno celé dopoledne z důvodu konání besed pro ZŠ. Vracet knihy můžete v 1. patře, kde můžete využít i dětský koutek.
27. dubna v pátek bude dospělé oddělení otevřeno pouze do 16 hodin z důvodu konání besedy s Evou Francovou. Vracet knihy můžete do biblioboxu před knihovnou.
Další informace a aktuální otevírací dobu naleznete na webové stránce knihovna.ceska-trebova.cz nebo https://www.facebook.com/mekct/ Psát můžete na info.knihovna@ceska-trebova.cz nebo volejte 732 756 827.