Poslední krok ke krajskému titulu Kohoutům  nevyšel    

V pátém a rozhodujícím finálovém střetnutí měli výhodu domácího prostředí, dvakrát v utkání vedli, ale na konci se radoval silný soupeř z Moravské Třebové. Kohouti doplatili na špatnou koncovku, Slovan naopak podržel brankář Turek. Zápas sledovalo 1 395 diváků!!

Česká Třebová - Moravská Třebová 3:4 (2:1, 1:3, 0:0)

Branky: 3. Jindřich (Prachař), 14. Hemský (Jar. Moučka), 27. Hemský (Vlček, Jar. Moučka) – 15. Kobza (Schneider, Duba), 26. Pavlovský (Augustin, Čikl), 35. Pavlovský (Duba), 39. Duba (Kobza, Muselík).
Rozhodčí: Doležal, Kareš – Čížek, Bohuněk. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:1. Diváků: 1 395. Nejlepší hráči: Hemský – Turek. Konečný stav série: 2:3.
Česká Třebová: Sajdl – Škvor, Pražák, Lesák, Šejba, Cik, Procházka -  Hemský, Vlček, Jar. Moučka – T. Prachař, Jindřich, Křečan – Pejcha, Knytl, Zítka – Šimončič, Schejbal.
Moravská Třebová: Turek – Pokorný, Rajnoha, Muselík, Scheider, Bednařík, Hradil -  Augustin, Čikl, Pavlovský – Langr, Duba, Kobza – Řehulka, Pěcha, Fibrich.

Začátek zápasu patřil Kohoutům. Již ve 40. vteřině se do první gólové šance dostal Jidnřich, jehož střelu zázračně vyrazil brankář Turek. Českotřebovský útočník Jindřich si vše vynahradil v čase 2:14, kdy po přesné Prachařově přihrávce střelou z otočky otevřel skóre – 1:0. Domácí pokračovali v drtivém náporu, hned ve 3. minutě mířil vedle Jar. Moučka, vzápětí přestřelil Hemský.

První útočná formace Kohoutů udeřila na začátku 14. minuty, přihrával Jar. Moučka a švihem tvrdě a přesně zamířil Hemský – 2:0. Ve stejné minutě se moravskotřebovskou obranou protáhl rychlý Zítka, jeho bekhendová střela skončila v lapačce gólmana Turka.

V 15. minutě bylo všechno jinak. Kohouti prohráli ve vlastním obranném pásmu vhazování, po střele Schneidera se puk dostal k volnému Kobzovi, který jej pohodlně zasunul do odkryté branky – 2:1. V závěru prvního dějství domácí propadli v útočném pásmu, a tak Řehulkův únik zastavil Šejba jen za cenu nedovoleného zákroku. Kohouti se ubránili, ale byli pod častější palbou soupeře.

V úvodu druhé třetiny se situace opakovala, domácí propadli v koncovce, a tak udeřili hosté. Ve 24. minutě se do rychlého brejku dostali Vlček s Jar. Moučkou, jenže vyloženou šanci druhého z jmenovaných zlikvidoval zázračným zákrokem gólman Turek. O dvě minuty později měl v souboji kapitánů ve středním pásmu jasně navrch Čikl nad Lesákem, do přečíslení se dostali Augustin s Pavlovským a bylo vyrovnáno – 2:2.

Kohouti odpověděli rychle a tím nejlepším způsobem, po další půlminutě hry se podruhé prosadil první útok, v čase 26:24 strhl vedení na jejich stranu Hemský – 3:2. Jeden z klíčových okamžiků přišel v polovině zápasu, kdy po krásné individuální akci Prachaře zachránila hostujícího brankáře horní tyčka.

Slovan se vrátil do hry ve chvíli, kdy byl přísně vyloučen Hemský. Hosté vyrovnali po 69 vteřinách přesilové hry, když se podruhé radoval Pavlovský – 3:3. Domácí si první přesilovku zahráli ve 36. minutě, kdy byl po faulu na Hemského vyloučen veterán Muselík. Kohouti ji však doslova promrhali, ani jednou nevystřelili.

A přišel další trest. Ve 39. minutě se Slovan zásluhou dalšího veterána Duby dostal poprvé do vedení – 3:4. Domácí vypadli z role, těsně před druhou sirénou zlikvidoval brankář Sajdl nájezd Augustina.  

Stejný souboj se opakoval na začátku závěrečné třetiny, opět z něj vyšel vítězně Sajdl. Ve 46. minutě přihrál Vlček do vyloženého gólové šance Jar. Moučkovi, který na okamžik zaváhal a nedokázal poslat puk do odkryté branky Slovanu. V čase 47:31 se domácí radovali, ale předčasně. Rozhodčí Kareš jejich gól neuznal, po drobné výměně názorů zamířili na trestnou lavici Hemský s Rajnohou. Vzápětí byl vyloučen Langr (47:40) a Kohouti hráli ve čtyřech proti třem. Dvakrát se neprosadil Jindřich, po něm nedokázal ´vyrovnat ani Jar. Moučka. Hosté přežili klinickou smrt, v oslabení zlikvidoval pozorný gólman Sajdl nájezd Duby.

Domácí hokejisté bojovali, ale v pátém utkání jim nebylo přáno. V 56. minutě zkoušel brankáře Turka překvapit střelou z otočky Jar. Moučka, moravskotřebovský gólman byl na místě, a to i po dalším pokusu Hemského. V čase 58:56 si Kohouti vybrali oddechový čas a vsadili na hru v šesti proti čtyřem. Po krásné spolupráci Vlčka s Jindřichem přistál puk na holi Jar. Moučky, jehož ránu skvěle lapil neprůstřelný brankář Turek, který měl největší zásluhu na těsném vítězství Moravské Třebové.

HLASY PO UTKÁNÍ:

Jaromír Jindřich, trenér Kohoutů:
„Jsem zklamaný. Věřil jsem, že když jsme ze stavu 0:2 na zápasy vyrovnali sérii na 2:2, tak uděláme i ten poslední krok. Spálili jsme hodně brankových příležitostí, to rozhodlo.“

Radek Kršňák, trenér Moravské Třebové:
„Chtěli jsme v České Třebové vyhrát, povedlo se. V klíčových chvílích nás podržel výborně chytající brankář Turek.“