Městské muzeum Česká Třebová

Vás zve na akce pořádané v dubnu 2018

Stálé expozice: Dopravní křižovatky
Otevřeno denně mimo pondělí od 8 do 18 hodin 
 
Během Velikonoc bude muzeum otevřeno takto:  pátek 30. března 2018: od 8 do 18 hodin
sobota 31. března 2018: od 8 do 18 hodin  neděle 1. dubna 2018: od 8 do 18 hodin  pondělí 2. dubna 2018: zavřeno
 
Semináře
Seminář pro začínající rodopisce                                                                                            
Je určený zájemcům o poznání rodinných kořenů, a to zejména začátečníkům. Probíhá vždy  1. úterý v měsíci. Příští setkání se uskuteční v úterý 3. dubna 2018 od 17 hodin, tentokrát na téma Prameny předmatričního období. Cena každé lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat). Lektor: Mgr. Jana Voleská.
 
Seminář pro nejmenší návštěvníky muzea „Malý muzejník“
Je určen dětem od 5 do 12 let. Seminář probíhá vždy 2. úterý v měsíci. Příští setkání se uskuteční v úterý 10. dubna 2018, pro mladší děti (ve věku od 5 do 8 let) od 16 hodin, pro starší děti (ve věku od 9 do 12 let) od 17 hodin
V dubnu si děti vyzkouší práci metlaře. Cena každé lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat).
Bližší informace podá lektorka semináře Mgr. Radka Urbánková (urbankova@mmct.cz).
 
Seminář „Výtvarné umění v proměnách staletí“
Je určený nejširšímu okruhu zájemců o výtvarno, věnuje se přehledu slohového vývoje výtvarného umění evropského kulturního okruhu. V rámci jednotlivých slohových epoch bude přihlédnuto – vedle tvorby významných světových i domácích představitelů – také k osobnostem a památkám našeho regionu. Seminář probíhá vždy 3. úterý v měsíci. Příští setkání se uskuteční v úterý 17. dubna 2018 od 17 hodin, tentokrát na téma Dojem, dojem, dojem… Impresionismus v evropském a domácím malířství i sochařství.  
Cena každé lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat).  Lektor: PhDr. Ludmila Kesselgruberová, Ph.D.
 
Seminář pro pamětníky staré České Třebové
Je určen pamětníkům starých českotřebovských zákoutí, lektor semináře promítne a okomentuje fotografie vybrané českotřebovské lokality. Seminář probíhá poslední úterý v měsíci. Příští setkání se uskuteční v úterý 24. dubna 2018 od 17 hodin, tentokrát na téma Čtyřicáté výročí demolice starého Trávníka.  Cena každé lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat).
Lektor: Martin Šebela.
 
Vernisáž výstavy
Vernisáž výstavy s názvem To tu ještě nebylo…Výtvarně umělecké přírůstky Městského muzea Česká Třebová z let 2003 – 2018 proběhne ve čtvrtek 5. dubna 2018 od 17 hodin.
Úvodní slovo pronese kurátorka výstavy PhDr. Ludmila Kesselgruberová, Ph.D., zpěvem doprovodí členové souboru VOX Humana. Návštěvníci se mohou těšit na výběr nejzajímavějších malířských i sochařských děl získaných muzeem v uplynulých patnácti letech.  Výstava potrvá do neděle 27. května 2018. Pro školy je možné objednat doprovodný program. 
Program (nejen) pro rodiny s dětmi Sobota v muzeu proběhne v sobotu 21. dubna 2018 od 15 do 16 hodin. Malí i velcí návštěvníci si po komentované prohlídce budou moci pod vedením lektorky ve výtvarné dílně vytvořit své vlastní umělecké dílo.
 
Mimořádný cyklus přednášek
Městské muzeum zve širokou veřejnost na cyklus přednášek při příležitosti 740. výročí první zmínky o České Třebové a 100. výročí vzniku Československa. Tématem druhé přednášky tohoto cyklu jsou dějiny litomyšlského biskupství s přihlédnutím k dějinám Českotřebovska, které bylo součástí držav litomyšlského biskupa.
Dubnovou přednášku s názvem Litomyšlské biskupství: správní a kulturní centrum českomoravského pomezí prosloví pracovník AV ČR Mgr. Vojtěch Večeře, a to ve čtvrtek 19. dubna 2018 od 17 hodin.
Přednáška proběhne v přednáškovém sále muzea, vstupné 20 Kč.
 
Fotosoutěž
Městské muzeum Česká Třebová, ZUŠ Česká Třebová a další partnerské organizace vyhlašují v rámci projektu Oslavy stého výročí vzniku Československa fotosoutěž na téma Symboly a připomínky české státnosti. Fotosoutěž je určena žákům a studentům dvou věkových kategorií: 10-15 let (ročníky narození 2003-2008) a 16-19 let (ročníky narození 1999-2002). Tři vítězové v každé kategorii budou oceněni. Vybrané snímky budou vystaveny v rámci oslav 28. října 2018 od 18 hodin v Malé scéně. Uzávěrka přihlášek je 31. srpna 2018. Více informací o soutěži naleznete na http://zusct.cz/akce/.
 
Příměstský tábor  
 v tomto roce muzeum připravuje pro děti od 8 do 12 let na letní prázdniny příměstský tábor Věřte – nevěřte! Aneb putování po pověstech, za nadpřirozenými a strašidelnými bytostmi.
Muzejní příměstský tábor, který se bude konat od 9. do 13. července 2018, zavede děti za pověstmi, které jsou spojeny s Českou Třebovou a okolními městy. Každý den je bude čekat návštěva jiného města a poznání nové pověsti, která je seznámí s určitým zázrakem, nadpřirozenou bytostí či osobností. Pro děti bude přichystaný program v kulturních institucích a nejen tam. Prostor bude samozřejmě i pro různé volnočasové aktivity jako hry a soutěže.
Pondělí strávíme v České Třebové a díky výstavě v muzeu poznáme místa, kde se nadpřirozené bytosti zjevovaly. Druhý den nás čeká výlet do městečka Potštejn za hrabětem Chamaré. Středa nás zavede do města Ústí nad Orlicí s tkalcovskou historií. Čtvrtek bude ve znamení rytířské Litomyšle. Týden zakončíme v Lanškrouně.
Přihlášky a potřebné informace budou ke stažení na webových stránkách www.mmct.cz poslední týden v březnu. Další informace možné získat na telefonu 731 516 327 nebo na       e-mailech fadrna@mmct.cz, urbankova@mmct.cz.
 

 
Informace o akcích Městského muzea Česká Třebová naleznete i na webových stránkách muzea www.mmct.cz  a na  facebooku  https://www.facebook.com/mmctcz
  •  


  •