Hejtman Martin Netolický vystoupil v Parlamentu ČR   
Kraj prosazuje přijetí zákona, který řeší podjatost politiků
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky na svém pátečním jednání posunula legislativní návrh Pardubického kraje k řešení problému takzvané systémové podjatosti do druhého čtení. Poslanci tento návrh přidělili k dalšímu projednání dvěma výborům, a to Ústavně právnímu výboru a Výboru pro veřejnou správu. Před poslanci s odůvodněním nutnosti změny stávajícího zákona vystoupil hejtman Pardubického kraje a předseda Výboru pro veřejnou správu a legislativu Asociace krajů České republiky Martin Netolický.
Návrh legislativní iniciativy schválilo krajské zastupitelstvo na svém posledním jednání roku 2017, a to jednomyslně. „Problém systémové podjatosti vznikl přijetím usnesení Nejvyššího správního soudu z roku 2012. Po debatě v rámci Asociace krajů jsme navrhli právní úpravu, která řeší systémovou podjatost tak, že úřední osoba nebude moci být vyloučena ze správního jednání, bude-li její domnělá podjatost vyvolána mimo jiné jejím služebním poměrem nebo pracovněprávním nebo jiným obdobným vztahem ke státu nebo k územnímu samosprávnému celku,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Bohužel tento důvod byl při námitkách podjatosti úředníků zmiňován velice často, a proto je nutné jej odstranit, aby nedocházelo k procesním obstrukcím a zdržování jednání tak, jak tomu bylo dosud,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Přelomová změna může přinést rychlejší rozhodování
Podle hejtmana a předsedy Komise pro veřejnou správu a legislativu Asociace krajů České republiky přispěje změna ke zrychlení a zefektivnění správního jednání. „Důsledkem přijetí navrhované úpravy by měl být výrazný pokles počtu zejména účelových námitek podjatosti, tedy námitek systémové podjatosti, což povede k rychlejšímu rozhodování správních orgánů,“ doplnil hejtman Martin Netolický, kterého v rámci rozpravy podpořila například ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, poslankyně a předsedkyně Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová či poslanci Jan Birke, Martin Kupka či Ivan Adamec.