25 škol i neziskových organizací na Orlickoústecku

se utkalo v soutěži o nejlepší (mimo)školní projekt.


Vítězné vavříny obdržela ZŠ a MŠ Červená Voda
a Dům dětí a mládeže Kamarád v Česká Třebová
25 škol a neziskových organizací z Orlickoústecka se zapojilo se svými aktivitami do soutěže O nejlepší (mimo)školní projekt organizovaný neziskovou organizací MAS ORLICKO, z.s. Z 38 přihlášených soutěžních aktivit vybrala v rámci veřejné ankety v únoru široká veřejnost projekt: Zdravé stravování realizovaný ZŠ a MŠ Červená Voda a projekt Co jsme si vypěstovali, to si sníme realizovaný Domem dětí a mládeže Kamarád z Česká Třebové.
Co vedlo k vyhlášení soutěže jsme se zeptali ředitelky MAS ORLICKO, Ing. Vanické: „Soutěž o nejlepší (mimo)školní projekt byla vlastně takovou třešničkou na dortu. Poslední dva roky jsme v MAS ORLICKO pracovali s desítkami škol, ředitelů i pedagogů. Ve spolupráci s nimi jsme diskutovali o tom, jaká témata je trápí, jaké aktivity jsou potřeba, aby vzdělávání pro děti ve školách bylo kvalitní, ale i zábavné a motivující. Organizovali jsme semináře, ukázkové hodiny, exkurze. Také jsme se přesvědčili, že zde máme mnoho angažovaných pedagogů, ředitelů a neziskových organizací a přišlo nám, že se o jejich aktivitě někdy vlastně ani moc neví a lidé se často mnohem víc zaměřují na diskusi o problémech a o tom, co se nedaří. Proto jsme formou soutěže chtěli představit alespoň část toho, co v projektu proběhlo, a především veřejně ocenit všechny – nejen vítězné školy – za jejich angažovanost.“
Vítězné organizace získají cenu i další podporu z projektů MAS.
Obě vítězné organizace získají pro žáky a pedagogický doprovod jako odměnu za prvenství zájezd do vědecko-výzkumného centra VIDA v Brně, kde je pro ně připraven celodenní program.  Tím však spolupráce s nimi nekončí!
Na vítězný projekt realizovaný DDM Kamarád v České Třebové naváže tříletá podpora zaměřená na rozvoj komunitní zahrady při volnočasovém klubu Rébus v České Třebové. Ta by měla zahrnovat návrh, vybudování a rozvoj volnočasových a vzdělávacích aktivit pro děti i širokou veřejnost v Česká Třebové.
Při ZŠ a MŠ Červená Voda bude v příštích 3 letech podporován projekt s název „Cesta k otevřené škole“ v rámci kterého si pod vedením odborníků budou moci pedagogové školy, neziskové organizace i veřejnost osvojit další dobré zkušenosti a znalosti, jak propojovat neziskový sektor, veřejnost i školu s cílem kvalitního a dostupného vzdělávání a tuto dobrou praxi následně sdílet s ostatními.
Na závěr Ing. Vanická uvedla, že aktivity projektů MAP jsou určeny nejen školám a neziskovým organizacím, ale i široké veřejnosti, která se s nimi může seznámit na webu: www.maporlicko.cz .
Vítězství v soutěži o nejlepší (mimo) školní projekt nás potěšilo

Volnočasový klub Rébus pod záštitou Domu dětí a mládeže Kamarád, Česká Třebová se v létě 2017 zapojil do Pilotáží v rámci projektu MAP vzdělávání Ústí nad Orlicí a Česká Třebová. Celkem jsme podávali 4 pilotážní projekty. V únoru 2018 byla vyhlášena soutěž o nejlepší (mimo) školní projekt. A velké překvapení pro nás – vyhráli jsme. Moc děkujeme všem, kdo hlasovali. Vítězství patří projektu „Co jsme vypěstovali, to si sníme.“ V pátek 9. 3. 2018 jsme převzali cenu od paní místostarostky Ing. Jaromíry Žáčkové (za Řídící výbor MAP). A co je tedy odměnou, kromě naší velké radosti, že se projekt veřejnosti líbil? Výlet pro 20 dětí do vědeckého centra VIDA Brno. Už teď se moc těšíme a děkujeme všem, kteří nás podpořili.
Jana Endyšová, ředitelka DDM Kamarád  Pavla Šedivá, vedoucí klubu Rébus
 
Projekt DDM Kamarád: Co jsme si vypěstovali, to si sníme

Projekt DDM Kamarád byl poněkud táhlejší, a to z důvodu, že se rozhodli zdravé suroviny nejen zpracovat, ale dokonce si je sami vypěstovat. 7. listopadu 2017 tedy sklidili, co si zaseli a následně sklizené bylinky zpracovali. „Zapojili jsme i seniory z Univerzity třetího věku. To, co jsme vypěstovali, to jsme se snažili zužitkovat. Na to jsou podle mě nejlepší naše babičky.“ doplnila vedoucí klubu Rébus. Ze sklizené levandule si vyrobili vlastní domácí mýdlo, z rýmovníku domácí sirup a z vlastních bylinek si upekli také kváskový chléb s křupavou kůrkou. Sbíhají se Vám sliny? Tak to raději přestaňte číst. Co by to totiž bylo za chleba, když k němu není máslo. A tak si ze šlehačky vyrobili i máslo. A když už si vypěstovali ty bylinky, tak rovnou bylinkové.
Děti díky projektu viděly proces pěstování rostlin a jejich následné využití a uvědomily si tak náročnost takové výroby. Skvělou složkou projektu bylo propojení spolupráce dětí a seniorů z Univerzity třetího věku. Ti měli možnost předávat své zkušenosti další generaci, naučit je zpracovávat chutně a spořivě vlastní produkty a také neplýtvat potravinami.
Za DDM Kamarád se do centra VIDA vydá skupina členů klubu Rébus, který zaštituje DDM Kamarád v České Třebové a doplní je děti ze zájmového kroužku Mladý vědec, které se podílely na projektu