Krátký rozhovor s houslistou Alexandrem Shonertem

po úžasném 500., jubilejním koncertu KPH

 
Jak se Vám v českotřebovské Malé scéně hrálo?
Výborně. V sále byla moc dobrá akustika  a  přátelské publikum.
 
Po koncertu jste se mi svěřil, že Vás velmi mile překvapilo třebovské publikum. Prodával jste  svá CD, rozdával autogramy a dokonce Vám jedna divačka slíbila, že přijede na Vaše vystoupení do Berlína. To bylo jistě milé, že?
Ano, to mě opravdu velice těší, že lidé moje koncerty vyhledávají, a když nemám vystoupení v Čechách, tak jsou ochotni přijet za mnou do zahraničí. Je to  nejvyšší ocenění pro muzikanta. A potkal jsem  u vás po koncertu také návštěvníky, kteří byli na mém koncertu před pár týdny ve Valašském Meziříčí a teď kvůli mně přijeli i do České Třebové. Právě po takovém fan klubu jsem vždy snil.
 
V několika skladbách jste nám předvedl Vaše skvělé řadové staccato. Říkal jste, že díky Vaší vlastní metodě výuky se je může naučit téměř každý. Jak to, vždyť je to jeden z nejtěžších smyků?
Vyvinul jsem unikátní metodu, která umožňuje mým studentům úspěšně zvládnout řadové staccato  na housle ve velmi krátkém čase, aniž by k tomu měli speciální talent. A právě to byl jeden z důvodů, proč prestižní  světový hudební časopis „The Strad“ v Londýně napsal o mé metodě velký článek.
 
Byl byste ochoten přijet do České Třebové třeba na jednodenní kurz a vyučovat zájemce  z našeho regionu? Myslím, že by to mohlo být velmi podnětné nejen pro houslisty, ale pro hudebníky všeobecně. Dá se Vaše výuka aplikovat i pro jiné nástroje, popřípadě pro jiné umělecké skupiny (malíři, herci apod.)?
Určitě bych přijel velmi rád. Vlastně na základě hry na housle učím mnohem hlubší věci, a to  ovládání svalů, myšlenek a emocí a také jak se zbavit strachu z vystoupení, což je aktuální skoro pro všechny muzikanty, a nejen pro ně. Jednou na můj seminář přijela např. fyzioterapeutka.
Mým životním krédem je: „Hra na housle je pouze jeden z prostředků k dosažení duchovní dokonalosti. Je to filosofie a životní styl.“
 
Rád bych se ještě vrátil k Vašemu koncertu. Podle ohlasů z kuloárů byli posluchači nadšeni Vaším výkonem, při kterém Vás citlivě doprovázela na klavír Vaše maminka, a již nyní se těší na příští setkání. Z mého pohledu bylo úchvatné sledovat, jak jednotlivé skladby prožíváte, např. Tanec ptáka „Labuť“  s baletní vložkou byl nezapomenutelný. Bylo také velmi milé, že jste věděl, že Česká Třebová je město železničářů, a že jste si připravil krátkou improvizaci na železničářské téma. Koncert úžasně gradoval a poslední skladba - Vámi upravená „Vltava“, jak jste sám poznamenal druhá česká hymna, byl úchvatným zakončením celého slavnostního večera.
Děkuji Vám jménem třebovského publika za neopakovatelný hudební zážitek a já osobně za rozhovor.
                                                                                                                                                                  Jaroslav Plocek

P. S. Více o A. Shonertovi a jeho výuce na: http://shonert.com/ a http://cz.shonertacademy.com/