Závan jara přinesou v neděli Velikonoce na Zámku           


Tradiční velkolepou oslavu jara připravují kulturní instituce, sociální organizace a střední školy kraje na tuto neděli na pardubický zámek. Velikonoce na Zámku nabídnou od 10 do 17 hodin bohatý program s řadou vystoupení, tvůrčích dílen, hospodářských zvířat i jarních dobrot zejména pro rodiny s dětmi. Jako každý rok představí etnografové tradiční zvyk spojený s Velikonocemi a nechají ho příchozí vyzkoušet. Letos to bude koulení vajec.
„Velikonoce na Zámku se spolu s dožínkami staly velmi populární událostí v krajském městě, kterou připravuje Pardubický kraj spolu se svými organizacemi. Městské děti tu každoročně uvidí spoustu mláďat ze statku, mohou se naučit plést pomlázky a vyrábět různé další věci a připravit se na oslavy Velikonoc za týden doma. To všechno je zdarma včetně prohlídek výstav Východočeského muzea,“ informuje 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který nad akcí převzal záštitu.
Východočeské muzeum v Pardubicích připomene lidový zvyk koulení vajec. „Na Pardubicku máme o této tradici historický písemný záznam z konce 19. století,“ říká ředitel Tomáš Libánek a pokračuje: „Spočívalo to v tom, že se chlapci o Velikonocích scházeli na svahovitém travnatém místě, kam si přinesli natvrdo uvařená vejce. Ta se srovnala k proutku nebo pomlázce, a když se proutek zdvihnul, čekalo se, čí vejce se dokulí nejdál. Děti si tento zvyk budou moci letos vyzkoušet osobně na jednom z našich stanovišť.“

Velcí i malí návštěvníci budou moci ochutnat mazance, jidáše, kynuté věnce, cukrářské výrobky a jiné velikonoční dobroty. Děti mohou také navrhnout jméno pro letošní telátko. Ve velikonočních dílnách si za asistence žáků středních škol a kulturních organizací kraje vyzkoušejí vazby a dekorace, výrobu velikonočních zápichů, zdobení perníčků, filcování ovčí vlny, výrobu velikonočních zahrádek v květináčích, pletení pomlázek, zdobení vajíček a mnoho další velikonočních technik a neotřelých nápadů. V rytířském sále se bude hrát divadlo pro děti a na venkovním pódiu bude připraven hudební program.
 
Program a jednotlivá stanoviště:
 
11.00 – 11.20 – Cimbálková muzika Kobylka
11.20 – 11.40 – Dětský folklorní soubor Radost
11.30 – 12.20 – Cimbálková muzika Kobylka

Slavnostní zahájení
13.00 – 14.20 – Dětský folklorní soubor Kvítek
14.10 - 16.00 - DKK Jazz trio
16.00 - 17.00 - Folklorní soubor Lipka 
 
Východočeská galerie v Pardubicích ukáže textilní výrobu broží.
 
Regionální muzeum v Chrudimi připraví velikonoční výtvarné dílny. Návštěvníci si vyrobí zápichy v podobě vajíček, velikonoční přání a velikonoční zajíčky na sladkosti. Uvidíte Moranu a nazdobené líto (stromeček ozdobený pentličkami a barevnými vajíčky), tradiční velikonoční pečivo – mazanec, jidáše nebo beránka.

Regionální muzeum Vysoké Mýto předvede stloukání másla v máselnicích z první poloviny 20. století, jeho zpracování a tvarování v dřevěných formách. Uvidíte i předměty související se zpracováním mléka a mléčných výrobků v lidové kultuře - smetaník, lis na tvaroh a odstředivku na mléko.
 
Josef Fidler z Hlinska předvede výrobu žinylkových textilií na ručním stavu.
 
SOŠ a SOU Polička a SPŠ potravinářská Pardubice připraví sladké a slané kynuté velikonoční pečivo (koláče, vdolky, rohlíčky…) a trvanlivější sladké kousky ze školní cukrárny. Vše připravují žáci se svými učitelkami odborného výcviku.
 
SŠ zemědělská a VOŠ Chrudim přiveze na Velikonoce selátka, kozy, ovce a telátko, kterému již tradičně vyberou jméno návštěvníci akce. SŠZ a V Lanškroun přiveze krávu s teletem, oslici s malým oslíkem a koně. Zároveň nabídnou školou vyráběné mléčné produkty - mléko, sýry nebo jogurtové dezerty.
 
SŠOŘ a S Žamberk představí dva obory - stavební a gastro. Děti si ozdobí perníčky nebo budou modelovat z cukrářské modelovací hmoty. Kluky možná víc zaujme vyřezávání dřevěných předmětů.
 
SPŠ stavební Pardubice a SOŠ a SOU Třemošnice seznámí s prací uměleckých kovářů, malířů a truhlářů. Děti si jednoduché činnosti vyzkouší.
 
OU Chroustovice a SŠ zahradnická a technická Litomyšl přivezou na zámek velikonoční dekorace z přírodnin nebo suché vazby. Pro děti jsou připraveny tvořivé dílničky a malování na obličej. Chroustovice ukážou i malý včelí úl a budou prodávat med.

Gymnázium a SOŠ Přelouč vyzkoušíte řezanou grafiku s velikonočními motivy nebo velikonoční vystřihovánky.
 
VOŠP a SPgŠ Litomyšl zahrají divadelní představení. Připravené mají drobné velikonoční předměty a výrobu hrkačky.
 
Labská SOŠ a SOU Pardubice bude prodávat sladké i slané pečivo. Žáci připraví kávu pomocí metody "drip" nebo velikonoční nápoje. Nebude chybět ani dětské tvoření.
 
U stánku Domu dětí a mládeže BETA si děti vyrobí velikonoční věnečky a dekorace.
 
DSS Slatiňany mají připravené výtvarné dílny a dílny pletení z pedigu.
 
Pracovní dílny a prodej výrobků připravila i Škola Svítání nebo Domov na zámku Bystré.
 
Rodičovské centrum Kulihrášek  - výtvarné aktivity pro děti. Výroba velikonočních ptáčků na kolíček.
 
Ekocentrum Paleta vám poradí s pletením pomlázky a na jejich stanovišti si vytvoříte velikonoční zahrádku – zasejete semínka do květináčků.