Záchranný sběr obojživelníků v dosavadní podobě bude letos na jaře naposledy


Pardubický kraj několik let sliboval pomoc žábám a čolkům v Přívratu u České Třebové. Akci se podařilo prosadit, Rada Pardubického kraje schválila investici v hodnotě více než tři miliony korun. Trvalé bariéry a podchody obojživelníkům zabrání v každoročním rizikovém přechodu silnice.  Ochranáři považují přívratskou oblast za jednu z nejvýznamnějších z celorepublikového pohledu.  „Opatřením se ochrání místní populace obojživelníků při jarním i zpětném tahu. Zábrany budou stát podle zprýby Pardubického kraje 3,2 milionu korun. Budou vybudovány propustky s vyzděnými čely, na přilehlá pole povedou tři sjezdy se štěrkovým povrchem. Hejtmanství již vybírá firmu, která je osadí a vykoupilo potřebné pozemky. Letos ještě naposledy budou obojživelníci zachraňovat dobrovolníci z řad ochránců přírody postaru.
Provizorní zábrany v lokalitě zatím zajišťovali dlouhá léta ochránci přírody ZO ČSOP Podorlicko Česká Třebová a najatá firma. Podél cesty na pěti úsecích vždy instalovali s pomocí dřevěných kolíků a silnějších igelitových fólií  téměř 1400 metrů překážek umístěných tak, aby zamezily obojživelníkům v jejich podlezení.
Migrující živočichové v posledních letech museli jít kolem zábran, které je dovedly k připraveným kbelíkům zapuštěným v zemi. Následně je ochránci přenesli na druhou stranu silnice. Ročně se ochranáři postarají až o deset tisíc obojživelníků. 
V posledních letech organizuje práci ochránců přírody Vít Bednář, který vede také evidenci počtu zachráněných jedinců a jejich druhů.

Jaro se blíží a s ní tedy i záchranný sběr obojživelníků 2018. Příprava je v plném proudu a svědčí o tom i přiložený plakát na akci, pořádanou v ekocentru Podorlicko ve středu 21.3. Podrobnosti na přiloženém plakátku.