Českotřebovský deník 102/2018 (3/4)  
Stav komunikací je žalostný, veřejné osvětlení žádné 

Chtěl bych vás požádat zda by nešlo ve zpravodaji věnovat pár řádků stavu místních komunikací na Parnickém kopci, tedy v ulicích .Gregrova,Větrná  nebo tzv. "dálnici". Tyto silničky jsou v žalostném stavu slouží řidičům a především pěším bez veřejného osvětlení a jejich stav za deště odpovídá tak předminulému století. V žádném z okolních měst jsem se s takovou lokalitou nesetkal. Když má naše město finance na pochybné (nesmyslné) projekty. tak by se mohlo trochu zainvestovat do komunikací. A to nejen na Parníku. Je to ostuda pro celé město. DÍKY  P. V.

K (Orlickoústecké) ROZHLEDNĚ POTŘIADVACÁTÉ

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí připravil na neděli 13. května 2018 23. ročník jarní cykloakce „K rozhledně Andrlův chlum“. Start je od 8,00 do 10,00 hodin z Mírového náměstí v Ústí nad Orlicí, cíl všech tras je u rozhledny na Andrlově chlumu do 20 hodin. Nejkratší osmikilometrová trasa je vypsána pro pěší i cyklisty, pro vzdálenější účastníky je vhodná i cílová jízda. K rozhledně dojedou po vlastní ose a svoji trasu doloží několika razítky. Nejdelší trasa 175 kilometrů je určena zkušeným cykloturistům, vede z Ústí nad Orlicí do České Třebové, Litomyšle, dále přes Choceň, Doudleby nad Orlicí, Vamberk, Slatinu nad Zdobnicí, Rychnov nad Kněžnou, Týniště nad Orlicí, Albrechtice, Borohrádek, Dobříkov, Sruby, Jehnědí, Sloupnici do cíle k rozhledně. Ostatní cyklotrasy 45 – 60 – 80 – 120 – 140 kilometrů jsou od nejdelší odvozeny. Pro obzvlášť otrlé jedince bude v cíli připraven výstup po 183 schodech na čtyřiatřicet metrů vysokou vyhlídkovou plošinu, ze které lze shlédnout čtvrtinu „Království českého“ s překrásnými partiemi Krkonoš, Orlických hor a Jeseníků. Výška Andrlova chlumu je 559 metrů nad mořem. Každý účastník obdrží vkusně řešený diplom. Za  dvaadvacet let se akce zúčastnilo 16 033 milovníků přírody.    Pozor – mládež do 15 let se může akce zúčastnit pouze v doprovodu dospělé osoby. Dodržuj zákon 361/2000 o pozemních komunikacích! Akce je pořádána za finanční podpory Města Ústí nad Orlicí. Na Vaší účast se těší pořadatelé z KČT Ústí nad Orlicí.   (MR)
AKCE SE KONÁ U PŘÍLEŽITOSTI 100. VÝROČÍ ZALOŽENÍ KLUBU ČESKÝCH TURISTŮ V ÚSTÍ N. ORL.
 
Úmrtí

Věra Matyášová 91 let, Česká Třebová Křib 1813
František Pirkl 95 let, Česká Třebová Boženy Němcové 1363
Emilie Hanušová, 87 let Česká Třebová Jelenice 1799
Miroslava Marková, 71 let, Skuhrov 77
Bohuslav Šafář, nedožitých 90 let, Česká Třebová
Josef Svoboda, 96 let, Česká Třebová Felixova 1706
Alenka Mašková, 85 let, Česká Třebová Lesní 1466  Čest jejich památce !
 
Jaká byla návštěvnost východočeských hradů a zámků o velikonocích 2018

Nebývale velkou návštěvnost o Velikonocích hlásí:
Liberecko: Bezděz 1132, Frýdlant 862, Grabštejn 610, Hrubý Rohozec 469, Lemberk 1 496, Sychrov 1 554, Trosky 1 706 a Zákupy 980 návštěvníků.
Pardubicko: Kunětická hora 1 150, Litice 304, Slatiňany 517, Betlém Hlinsko 1 562 návštěvníků.
Královéhradecko: Hrádek u Nechanic (od 24. března) 3 982, Kuks od stejného data 1 924, a zahájení od 30. března – Opočno 1 494, Náchod 819 a Ratibořice 2 347 návštěvníků. (Někde zahájili sezónu 24.3., jinde až 30.3.)
 
Zámek v Litomyšli letos slaví 450 let

1. dubna – 30. září: státní zámek Litomyšl - Soutěž o diamanty se zámkem v Litomyšli. Státní zámek Litomyšl ve spolupráci se spol. Diamonds International Corporation připravil ke svým 450. narozeninám překvapení pro návštěvníky – vstupenky na prohlídku zakoupené od 1. 4. do 30. 9. 2018 budou slosovatelné v soutěži o pravý diamant a diamantové šperky. Návštěvníci, kteří zakoupí vstupenku na prohlídku zámku v Litomyšli od 1. 4. do 30. 9. 2018, vyplní a odevzdají jednoduchý losovací lístek v zámecké pokladně, budou zařazeni do Zámeckého slosování o pravé diamanty. Cenami jsou investiční diamant, diamantové šperky nebo publikace o diamantech. Zámecké diamantové slosování je mimořádnou událostí k 450. narozením litomyšlského zámku. (www.zamek-litomysl.cz
Kolik stála zimní olympiáda dětí a mládeže České republiky (ZODM 2018)

Olympiáda dětí a mládeže se do Pardubického kraje vrátila po 15 letech. V červnu roku 2003 se konala historicky první a do Litomyšle, Chocně a Svitav se sjelo přes 3000 účastníků. Od 28. ledna do 2. února 2018 hostil Pardubický kraj zimní variantu Her. O medaile bojovalo v jedenácti sportovních soutěžích (alpské lyžování, běžecké lyžování, lední hokej, skicross, snowboarding, biatlon, krasobruslení, rychlobruslení, lyžařský orientační běh, taneční soutěž a šachy) cca 1700 sportovců. Mladí olympionici byli rozmístěni po městech Pardubického kraje, a to v Litomyšli, kde byl také olympijský dům, České Třebové, Vysokém Mýtě, Chocni, Letohradu, Čenkovicích a na Dolní Moravě. Neodmyslitelnou součástí olympiády byl také její maskot, a tím byla klokanice Bibi Olympia. Předlohou maskota byla vzácná albínka klokana rudokrkého, která se narodila v Letohradu. Celkový rozpočet na pořádání ZODM 2018 byl cca 16,5 mil. Kč, přičemž podíl Pardubického kraje je 10 mil. Kč. O další podíly v rozpočtu se dělil Český olympijský výbor a jednotlivé kraje s příspěvky na ubytování a stravování svých členů výprav.  Fotografie ze slavnostního zakončení ZODM  na ZS v České Třebové.
 
  

Pozvánka na vycházku "Po Svitavsku za obojživelníky."

Jedná se o společný projekt ZO ČSOP Rybák  Svitavy s názvem "po Svitavsku za...". V jeho rámci se letos uskuteční tři exkurze. První z nich proběhne v sobotu 14.4. a zaměří se na obojživelníky. Kdyby měl někdo čas a chuť přijít, tak sraz všech účastníků je v 8:30 na zastávce Hradec nad Svitavou, dolní (autobus odjíždí ze Svitav v 8:10). Těšit se přitom můžete na pozorování, odchyt a přenášení místních žab a čolků. Děti pak čeká soutěž o zajímavé ceny.
 
Kampaň KNIHA TI SLUŠÍ 2018 i v knihkupectví Paseka
Proběhne v týdnu od 23. do 29. dubna 2018

SLEVA 15% na veškerý sortiment
při předložení KUPONU, který bude možno získat stažením  z webu  www.knihatislusi.cz,

nebo vystřižením z inzerce v lifestylových časopisech,
rozdávat bude i městská knihovna a knihkupectví Paseka.
Platí i při objednání na www.knihkupectvi-paseka.cz
Při osobním odběru neplatíte poštovné. 
 
Národní kulturní památka hostí festival
V poutním kostele na Chlumku soubor Chairé s Carmen Mayerovou

Už sedmým rokem se jeden z koncertů festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč odehrává v jedinečném prostředí kostela Panny Marie na Chlumku v Luži. V neděli 8. dubna od 16 hodin zde v pořadu Píseň je touha vystoupí příbramský soubor historických nástrojů Chairé s herečkou Carmen Mayerovou.
Vokálně instrumentální soubor Chairé, výjimečný jak hudebním projevem, tak repertoárem, má už dnes zasloužené renomé doma i v cizině. Od svého vzniku v roce 1999 si programově udržuje líbezný, jindy vznešený ponor do jemné a jímavé anonymní, duchovní i lidové muziky, a to jak české, tak evropské. Oduševnělá poloha oné hudby pramení zajisté i z toho, že Chairé má v čele mimořádnou osobnost – svého zakladatele, všestranného znalce i hledače starých hudebních partů, vynikajícího multiinstrumentalistu i citlivého aranžéra Josefa Krčka.
V koncertním pořadu zazní písně české i evropské gotiky, renesance a lidové písně z období baroka a klasicismu, jejichž pojítkem je láska. „U koncertu došlo, s ohledem na onemocnění pana Alfreda Strejčka, k programové změně. Mluveného slova se zhostí herečka Carmen Mayerová,“ upozorňuje Lenka Frídlová z pořadatelského týmu skutečského festivalu.
Týden po Velikonocích tak mají festivaloví návštěvníci unikátní možnost dvojího prožitku. Atraktivní program mohou vyslechnout v prostředí poutního chrámu, který se letos zařadit do seznamu národních kulturních památek, tvořících nejvýznamnější součást kulturního bohatství země. Vstupenky na koncert budou k dispozici i před začátkem koncertu přímo v kostele.

Poctivé třídění snižuje poplatky za odpad

Systém třídění funguje na základě motivace šetření vlastní peněženky. Odměnou je totiž pro obyvatele obce snížení ročního poplatku za odvoz komunálního odpadu. V obcích, které systém zavedly, mohou lidé v závislosti na tom, kolik vytřídí, ušetřit až 50% až 70 % na poplatku za popelnice. „Dříve jsme třídili jen plasty. Měl jsem na to doma velký pytel, který jsem jednou za čas zajel při cestě do obchodu vysypat do nedalekých kontejnerů. Tohle je pro nás mnohem pohodlnější, a tak teď třídíme všechny plasty i papír,“ pochvaluje si Josef Polášek ze Šlapanic u Brna, které zavedly pytlový svoz odpadu loni v říjnu.
Během posledního čtvrtletí v roce 2017 se množství směsného odpadu ve Šlapanicích oproti stejnému období v roce 2016 snížilo o 15 tun. Vytříděný odpad se naproti tomu zdvojnásobil. Občané Šlapanic přitom za třídění odpadu žádnou slevu nedostanou. Šlapanice jsou jednou z prvních obcí, která svým občanům poplatek za odpad odpustila už v roce 2013(!).
Zvyšovat množství tříděného odpadu je pro obce ekonomicky výhodné. Zatímco za směsný odpad musejí platit, za ten tříděný peníze dostávají. Množství domácností, které se do systému zapojí, se v menších obcích pohybuje vysoko nad 60 %. Někde dokonce  pytlový svoz využívá 99 % místních. Díky pytlovému svozu tříděného odpadu dokázali občané množství odpadu snížit o dalších 23 kg na osobu.
Ve většině obcí, kde funguje svoz tříděného odpadu rovnou z domácností, nezanevřeli ani na sběrná místa s barevnými kontejnery. Výjimkou je například obec Náklo na Hané, kde se zavedením pytlového svozu tyto kontejnery dokonce zrušily. Produkce směsného odpadu i tady klesla o 65,7 kg na osobu. A to využívají svozu tříděného odpadu teprve rok...
Odpadové pytle jsou pytle určené nejen na odpad. Pytle jsou vyráběny ze 100% recyklátu, tzn. jsou šetrné k životnímu prostředí. Pytle jsou pevné a odolné proti protržení. Použití  - díky různým velikostem a síle se využívají jak k drobnému odpadu (kanceláře, domácnost aj.), tak na větší a těžší odpad . Podle barvy pytle lze rozdělovat různé druhy odpadů. Pytle jsou běžně vyráběny ve široké škále barev - černá, modrá, červená, zelená, žlutá, transparentní. Na přání je možné vyrobit pytle i v jiné barvě.
Objem  500x600mm - 30 litrů   600x800mm - 60 litrů  550x1000mm - 70 litrů  700x1100mm - 120 litrů  1000x1200mm - 240 litrů
Nosnost: 40my – 8 až 10 kg  50my – 10 až 12 kg  60my – 12 až 14 kg   80my – 14 až 16 kg   100my – až 25 kg  200my  až 50 kg
Domov pro seniory Česká Třebová příjme na hlavní pracovní poměr pečovatele, pečovatelku. Nástup možný ihned. Požadavkem je flexibilita, chuť pracovat, bezúhonnost.  Informace poskytne Drvoštěpová Dagmar - vedoucí zdravotního úseku na tel.čísle 739344576, zdravotni@socialnisluzbyct.cz

Energetická náročnost budovy

Energetická náročnost budovy kvantifikuje veškeré energie spotřebované při standardizovaném provozu budovu – jedná se o energii na vytápění, přípravu teplé vody, chlazení, úpravu vzduchu větráním a klimatizací a energii na osvětlení. Požadavky na energetickou náročnost jsou stanoveny ve vyhlášce č. 78/2013 Sb., o energetické náročnosti budovy a jsou stanoveny pro nové budovy s téměř nulovou spotřebou energie, pro větší změnu dokončené budovy a jinou než vetší změnu dokončené budovy. V ostatních případech u stávajících budov není vyžadováno plnění těchto požadavků. Tudíž u stávajících budov, u kterých nedochází k žádné změně, se pouze hodnotí energetická náročnost budovy a není potřeba, aby takováto budova plnila požadavky na energetickou náročnost. Energetickou náročnost budovy dokládá průkaz energetické náročnosti budovy. Průkaz zpracovaný pro účely některé z výše uvedených možností dokládá plnění požadavků na energetickou náročnost budovy, které by takováto budova měla plnit, kdežto průkaz zpracovaný pro účely prodeje či pronájmu budovy pouze hodnotí budovu.

V připomínkovém řízení vlády je novela zákona o hospodaření energií, kterou nestihl projednat předchozí parlament, průkaz energetické náročnosti na dobře viditelném místě podle ní mají mít nově všechny větší budovy s celkovou užitnou plochou větší než 500 metrů čtverečních, které často navštěvuje veřejnost.