10 dní florbalu 2018                               

Rozhovor s Renátou Typlovou, předsedkyní FbK Orlicko - Třebovsko

a florbalistkou tělem i duší

Letos pořádá Florbalový klub Orlicko-Třebovsko "10 dní florbalu v České Třebové" po jedenácté. Vznikla po dokončení zimního stadionu na Skalce a postupně se zvětšil na rozsáhlou akci. Letos byla v sousedství otevřena nová hala Skalka, kde máte i svůj "florbalový domov". Budete ji pro Váš "florbalový festival" také využívat?

Myšlenka toho, že bychom využili i novou halu, tady samozřejmě byla, ale 10 dní florbalu je už tak velkou akcí, zejména co se týká družstev, která se ji účastní, že prostory haly jsou pro tyto účely malé. Zimní stadion je ideální. Chválíme si jak prostory zimního stadionu, tak také jednání s jeho obsluhou a vedením. Jsme tam rádi.

 

 Pravidelně zapojujete do florbalu školy (i školky) a to nejen z ČT, jaké máte ohlasy? Zajišťujete na tyto školní turnaje také vybavení? Projevuje se vaše systematické zaměření na mládež také na růstu vaší členské základny?

Školské turnaje se těší velké oblibě. Každý rok máme opravdu velký počet účastníků. Museli jsme také začít hrát na tři malá hřiště. Nikoho nechceme odmítat. Chceme, aby na této akci mohl sportovat opravdu každý. Co se týče vybavení, tak na místě si školy mohou zapůjčit florbalky i brankářské oblečení, ale je vidět, jak je florbal ve školách rozšířený a tak toto využívá už málokdo, protože jsou školy vybaveny dobře. Vítězové školských turnajů od nás většinou vždy obdrží nějaké sportovní ceny. Dostávali jak rozlišovací dresy, tak míčky, překážky, kužely, žebříky atd. Uvidíme, jak to bude letos. Snažíme se se školami spolupracovat i mimo tyto turnaje, zejména českotřebovskými a ústeckými. Jednak využíváme jejich hodin tělocviku, abychom mohli dětem ukázat co florbal je a co obnáší a také opačně školám umožňujeme a pomáháme s pořízením vybavení. Co se týká naší práce s mládeží, tak ta určitě postupně nese svoje ovoce. Respektive… jsme rádi, že dětí přibývá, že sportují a že jsou rodiče s naší činností spokojeni.

  V programu jsem nenašel žádný větší florbalový turnaj jako v minulých letech, zato jste zařadili některé novinky, např. "Setkání legend" nebo také Turnaj dvojic v nájezdech.  Jaké legendy jste pozvali?

Klasický větší florbalový turnaj jsme letos do turnaje nezařadili. Udělali jsme dva „nové“ turnaje a zejména u Turnaje dvojic v nájezdech si myslíme, že svoji atraktivitou překoná již zmíněné víkendové turnaje. Tento turnaj bude určitě nabitý dvojicemi, které láká vysoká finanční výhra. Díky partnerovi, který turnaj finančně zaštítí, jsme si mohli dovolit takové prize money. Očekáváme, že se na zimním stadionu ukážou i hráči ze superligových či extraligových družstev, což je určitě lákavé i pro diváka. Setkání legend je lehce nadnesený název (letos počítáme 15let od vzniku klubu), nicméně naši „starší“ členové nám vnukli myšlenku, že bychom mohli také udělat turnaj pro skončivší hráče OT, což se nám zalíbilo a řekli jsme si, že OT není přeci jen o současnosti, ale také o tom si zavzpomínat a setkat se s těmi, kteří už aktivně nehrají či se nepodílí na vedení oddílu a společně si zahrát a pobavit se.

 

V oddíle máte obdivuhodný počet licencovaných trenérů, to je předpoklad úspěšné práce s mládeží i sportovních úspěchů.  Akce 10 dní florbalu vyžaduje také zdatné pořadatele a organizátory, to každého neláká. Máte na to dostatek spolupracovníků?

Trenéry se snažíme vychovávat z našich hráčů a to se nám poslední roky daří. Vedle toho chceme zapojovat i rodiče a čas od času se vygeneruje i tatínek, který se aktivně zapojí, udělá si licenci nebo pomáhá administrativně. Jsme opravdu rádi, že máme kolem sebe ochotné a schopné hráče a rodiče. Jsme si vědomi toho, že bez této aktivity by to nešlo. Vzájemné vztahy jsou důležité.

Akce 10 dní vyžaduje opravdu zdatné organizátory a nyní si troufnu říci, že je za poslední roky máme. Letošní rok již budou více organizovat naši „mladší“ kolegové a my, jako klub, to budeme zastřešovat a koordinovat. Přípravy zatím klapou bez problémů, takže je to na dobré cestě a letošek se určitě zase vydaříJ

 


Program akce 10 dní florbalu v České Třebové


18. – 27. 5. 2018 Zimní stadion Česká Třebová

 
Pátek 18.5.                   17.30                            Otevřené tréninky 
Sobota 19.5.                10.00 – 18.00               Setkání OT legend
Neděle 20.5.                09.00 – 16.00               Turnaj pro příchozí veřejnost
   Startovné za tým 500 Kč
   Přihlášky do 4.5.2018 na e-mail 10dniflorbalu@fbkot.cz
Pondělí 21.5.                08.00 – 14.00               Turnaj ZŠ, 1. stupeň
17.00 – 19.00                Přátelské utkání starších žáků OT
Úterý 22.5.                   08.00 – 14.00                Turnaj ZŠ, 6. – 7. třídy
                         15.30 – 19.00                Rodinný florbalový víceboj 
Středa 23.5.                 08.00 – 14.00                Turnaj ZŠ, 8. – 9. třídy
                         17.00 – 19.00                Přátelské utkání mladších žáků OT   
Čtvrtek 24.5.                 08.00 – 14.00              Turnaj SŠ
                         15.30                             Turnaj firem
Pátek 25.5.                   08.30 – 12.00               Florbal se školkou z UO a ČT
                         16.00 – 17.30                Trénink mladších žáků a žákyň (2005–2007)
                         17.30 – 19.00                Trénink starších žáků a dorostenců/dorostenek (2001–2004)  
Sobota 26.5.                09.00 – 16.00                SENS Turnaj v nájezdech
                                                                          O prize money v hodnotě 18.000 Kč
   Startovné za dvojici (golman + hráč) 500 Kč
   Pro hráče straší 15 let
                        Přihlášky do 4.5.2018 na e-mail 10dniflorbalu@fbkot.cz
                  (jméno, příjmení hráče a golmana, datumy narození +kontakt)
Neděle 27.5.                 09.00 – 14.00               Klubový turnaj pro nejmladší (2005–2011)