Českotřebovský deník 113/2018 (13/4)
Město Česká Třebová vyhlašuje dražbu volného bytu na ulici Trávník č. p. 1983 č. bytu 11, Česká Třebová

Více najdete na webu města ZDE
 
Dva volné sociální byty v Borku

Město Česká Třebová podle čl. ll Pravidel č. 3 pro pronajímání bytů v majetku Města Česká Třebová pro Sociálně potřebné občany a rodiny vyhlašuje k pronájmu 2 volné byty č.2 a č.6 o velikosti 1+0 na Semanínské ulici V Č. 2089 V České Třebové: Žádosti o byt si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ) Ceská Třebová. Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěU nejpozději V pátek 11.05.2018.
 
Domov pro seniory Česká Třebová příjme na hlavní pracovní poměr pečovatele, pečovatelku. Nástup možný ihned. Požadavkem je flexibilita, chuť pracovat, bezúhonnost.  Informace poskytne Drvoštěpová Dagmar - vedoucí zdravotního úseku na tel.čísle 739344576, zdravotni@socialnisluzbyct.cz
 
Česká Třebová přistupuje ke komunitnímu plánování sociálních služeb.

Posláním komunitního plánování je zajišťování dostupnosti sociálních služeb v našem městě a jeho blízkém okolí. V současné době i Městský úřad Česká Třebová preferuje metodu komunitního plánování, tj. metodu, kterou lze na úrovni měst a obcí plánovat sociální služby tak, aby odpovídaly potřebám všech občanů. Jde o proces, který hledá nejlepší i nejoptimálnější řešení dané situace nejen pro občany města Česká Třebová, ale i obcí Přívrat, Rybník, Semanín a Třebovice.  Komunitní plánování je založeno na zapojení všech účastníků systému, tzn. uživatelů - občanů, kterým jsou tyto služby určeny, poskytovatelů - subjektů, které jsou zřizovány obcí, resp. městem, krajem, státem, nestátními organizacemi či fyzickými osobami, tedy těch, kteří zajišťují poskytování potřebných sociálních služeb, a zadavatele  tj. toho, kdo je za zajištění sociálních služeb odpovědný, zde se může jednat o obec, resp. město, případně kraj. Tito tři účastníci mají v procesu komunitního plánování sociálních služeb rovnoprávné postavení. další informace najdete na následujícím odkazu zde: On-line katalog sociálních služeb Pardubického kraje. Tento odkaz odpovídá současné situaci a nahrazuje dosavadní neaktuální více než 10 let starý adresář poskytovatelů sociálních služeb, který byl dosud zveřejněn na webu města. 
 
Porovnání programu schůzí zastupitelstva města v Č. Třebové a v Ústí n. O.

Na webu si můžeme přečíst program jednání zastupitelstva města jak v České Třebové, tak v Ústí nad Orlicí. A je to rozdíl, který stojí za zaznamenání, proto porovnávejme. Ze srovnání pochopíme, jak velký je rozdíl v informovanosti občanů mezi našimi městy.
Rozdílný je také přístup ke zveřejnění přijatých usnesení. (V Ústí n. O. se zveřejňuje také výsledek hlasování). Vidíte - i když dva dělají totéž, může být výsledek rozdílný....
V České Třebové se sejdou zastupitelé 23.4. program, vyhlášený na webu města má jen tři body:
1) Majetkové záležitosti - 2. Smlouvy o dotacích - 3. Různé.
V Ústí nad Orlicí se koná jednání zastupitelstva města o týden dříve 16. dubna a  navržený program je  na webové stránce města Ústí nad Orlicí pozoruhodně podrobný, má 38 bodů! Nelze jej proto běžně v tomto textu zařadit, najdete ho zde na tomto odkazu
 

Kampaň KNIHA TI SLUŠÍ 2018 i v knihkupectví  Paseka
Proběhne v týdnu od 23. do 29. dubna 2018

SLEVA 15% na veškerý sortiment
při předložení KUPONU, který bude možno získat stažením  z webu  www.knihatislusi.cz,

nebo vystřižením z inzerce v lifestylových časopisech,
rozdávat bude i městská knihovna a knihkupectví Paseka.
Platí i při objednání na www.knihkupectvi-paseka.cz
Při osobním odběru neplatíte poštovné. 
 
První termín přijímaček byl včera 12. dubna

Ořezat tužky, zopakovat základní poučky a hlavně vykročit pravou. Takhle nějak se asi ve čtvrtek ráno chystali žáci základních škol na první termín přijímacích zkoušek na střední školy. Jinak tomu nebylo ani u uchazečů, kteří mají zájem studovat na Střední průmyslové škole potravinářství a služeb v Pardubicích.
Stejně jako na všech středních školách se i zde ve čtvrtek 12. dubna konaly jednotné přijímací zkoušky pro čtyřleté obory vzdělání včetně nástavbového studia. „Na první termín se nám přihlásilo celkem 28 žáků. Jsou to zájemci, kteří si na přihlášku napsali naši školu na první místo. Na druhý termín je přihlášeno 59 uchazečů,“ řekl ředitel školy Zdeněk Zitko s tím, že se jedná o žáky, kteří se hlásí na jeden ze čtyřletých oborů Analýza potravin a Technologie potravin nebo dvouleté nástavbové studium.
Třetím rokem nabízíme v rámci oboru Analýza potravin zaměření Výživový poradce, o který je velký zájem,“ podotkl Zdeněk Zitko s tím, že v poslední době se však více žáků hlásí na tříleté učební obory. „Například o cukráře je enormní zájem,“ dodal.
Samotná zkouška proběhla na potravinářské škole bez komplikací.  „Žáci měli na test z matematiky sedmdesát minut, poté necelou hodinu pauzu a následoval šedesátiminutový test z českého jazyka. Během pauzy se mohli uchazeči potkat s rodiči a setřást nervozitu nákupem dobrot v naší prodejně nebo krátkou procházkou po městě,“ podotkla Lenka Švandová.
Po odevzdání se vyplněné přijímací testy scanují a odesílají na centrální vyhodnocení do Cermatu. Výsledky budou mít školy k dispozici 27. dubna, poté mají dva pracovní dny na to, aby je zpracovaly a zveřejnily. Druhý termín prvního kola přijímacích zkoušek proběhne 16. dubna.
 
Prodám stavební a rekreační pozemky v obci Přívrat.      Kontakt na tel. 602 329  427.

3 nové výstavy v orlickoústeckém muzeu

Ve čtvrtek 12. dubna byly vernisáží, v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí, zahájeny hned tři zcela nové výstavy. První z nich, nejrozsáhlejší, je věnována pivovarnictví v Pardubickém kraji. Putovní výstava Regionálního muzea v Chrudimi nás seznámí nejen s historií pivovarů v našem regionu, ale představí jejich poměrně vysoký počet. Návštěvníci se mohou těšit jak na předměty vztahující se k pivovarům, tak na již zapomenutou podobu malé hospody před mnoha desítkami let. Bez povšimnutí jistě nezůstanou nádherné historické pivní lahve a korbele.
Druhá výstava nazvaná „Na paměť v kameni“ představuje přehled velkého množství pomníků a dalších památníků na Orlickoústecku, které připomínají padlé a nezvěstné. Tyto památky zvěčňují tragédii válečných obětí až do dnešní doby, ale zároveň ukazují, že bez ní by nedošlo ke vzniku československého státu.
Poslední neméně poutavá výstava seznámí návštěvníka se světem karikatur Marka Simona, dvojnásobného držitele ocenění Autor roku, kterou uděluje Česká unie karikaturistů.Podrobné informace na https://www.muzeum-uo.cz
 
Vítání jara na Orlickoústeckém nádraží

Stará výpravní budova hlavního vlakového nádraží v Ústí nad Orlicí v sobotu 7. dubna ožila. Uskutečnilo se zde vítání jara za účasti řady pěveckých sborů, nechyběl pestrý sortiment zboží a produktů lokálních výrobců, tvořivá dílna nejen pro děti a o občerstvení se postarala místní kavárna Café Lili. V průběhu odpoledne si akci si nenechalo ujít mnoho návštěvníků.
 
Prodám zahrádku 563m2 v ZO ČZS Podhorka Česká Třebová. Vybavená chatka, voda, elektrika, skleník, zahradní nářadí - motorová sekačka, manipulační vozík atd. Prodej r. 2018. 606 855 567
 
Pekelný kilometr zahájen 

Seriál Pekelný kilometr se letos běží po jedenácté. První závod z pětice plánovaných se běžel  4. dubna, další druhý závod se poběží již 2. května 2018. Účast závodníků na prvním letošním výběhu do sjezdovky byla poněkud menší než např. v loňském roce. Loni běželo kilometrovou trať 30 mužů a 19 žen, letos pouze 25 mužů a 8 žen. Celkem měl 1. závod letos 104 účastníků, loni 5.4. 2017 133 závodníků a předloni dokonce 155 závodníků.  Byly však i ročníky horší: v dubnu 2015 běželo 1. Pekelný kilometr jen 85 závodníků. Vítězství bez rozdílu kategorií si letos zajistili Martin Vacek (Iscarex) 5:58 a Barbora Nováková (Kunvald) - 6:51. Loni byl v prvním závodě roku nejlepší  také  Martin Vacek (*1969) 5:48 a Jana Matyášová (D. Dobrouč) 7:13. 
 
Dres nejlepšího hráče Kohoutů v sezóně 2017/2018 byl vydražen za 7000 Kč

Dobu bronzovou vystřídala doba stříbrná. Po dvou třetích místech v krajské lize Pardubického kraje vybojovali hokejisté České Třebové podruhé za sebou druhé místo, když v napínavé finálové sérii podlehli Moravské Třebové 2:3 na zápasy. Oslava Kohoutů, které se zúčastnilo na 90 pozvaných, proběhla v orlickoústeckém hotelu Uno.
Součástí oslavy při zakončení "stříbrné sezóny" bylo vyhodnocení nejlepších hráčů na jednotlivých postech a také  dražba dresu nejproduktivnějšího hráče Kohoutů, útočníka Jaroslava Moučky. Za částku 7 000 korun jej získal Jakub Pachl Ve spolupráci s vydražitelem věnuje hokejový klub získané peníze na charitativní účely.
 
Kouzlo řemeslných oborů: Autotronik

Oboru Autotronik lze studovat na Střední škole automobilní v Ústí nad Orlicí. Během čtyř let studia zde vyrostou odborníci na opravy a diagnostiku vozidel.  
Na čtyřletém oboru, který je zakončený maturitou, se studenti seznamují s konstrukcí vozidel, učí se technologii jejich oprav, údržby a kontroly. Samozřejmostí je pak zvládnutí elektronických systémů s využitím diagnostiky,“ vysvětluje ředitel školy Petr Vojtěch.
Obor Autotronik je taková kompilace automechanika a elektrikáře,  propojuje obecnou část výuky, kterou studenti potřebují k maturitě, s poměrně náročnou odborností. Aby studenti byli v kontaktu s opravdu nejnovějšími technologiemi, škola pro ně například vypůjčila nové BMW i3, elektromobil plný inovativních technologií. Škola by v budoucnu ráda pořídila vlastní elektromobil i speciální nabíjecí stanici. Autotronici během studia prochází všechna pracoviště školy od mechanické dílny, přes pracoviště pro nákladní vozidla až po dílnu přímo pro autotroniky. Odborný výcvik poté vykonávají ve výrobě vozidel a ve značkových servisech v okolí. V případě, že mají absolventi zájem rozšířit si kvalifikaci, mohou po maturitě nastoupit na studium v oboru opravář motocyklů, opravář motorových vozidel, karosář, autoelektrikář nebo autolakýrník a během jednoho roku získají k maturitnímu vysvědčení ještě výuční list. V průběhu docházky studenti získají také řidičský průkaz skupiny B a C, po maturitě si mohou dodělat i vyhlášku 50/1978 Sb. 
     obrázek Kulda - Velebný)      
Žákyně poličské gastronomické školy reprezentovala ve Francii

Čtrnáct zemí, celosvětové finále soutěže barmanů a krásy francouzské Normandie. To zažila díky svému umění a zručnosti Kateřina Vymazalová, osmnáctiletá žákyně Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Poličce.
Kateřina v lednu zvítězila v národním kole barmanské soutěže a Českou barmanskou asociací byla vyslána jako reprezentant České republiky do 22. ročníku soutěže Calvados Nouvelle Vogue International Trophies, jehož letošním tématem byl calvados a zelenina.
Soutěžící prošli i vzdělávací částí, zažili tak exkurzi do muzea calvadosu, Calvados Experience, což byl pro soutěžící ojedinělý zážitek a odborná příprava zároveň, a zhlédli 3D projekci zaměřenou na vývoj calvadosu doplněnou ochutnávkou. Během samotné soutěže účastníci absolvovali test, který vyzkoušel úroveň povědomí soutěžících o historii calvadosu. Vrcholem pak byla praktická část – míchání drinků. Zde se Kateřina Vymazalová umístila na 10. příčce a splnila tak úkol, který jí byl svěřen – zviditelnit zemi, která byla do této přehlídky vybrána poprvé.