Českotřebovský deník 118/2018 (18/4)


Vpravo do tabulky je úvodní text, po kliknutí se otevře v novém okně. Více bude ve zvláštním článku, na kterém se pracuje...


Domov pro seniory Česká Třebová příjme na hlavní pracovní poměr pečovatele, pečovatelku. Nástup možný ihned. Požadavkem je flexibilita, chuť pracovat, bezúhonnost.  Informace poskytne Drvoštěpová Dagmar - vedoucí zdravotního úseku na tel.čísle 739344576, zdravotni@socialnisluzbyct.cz


Akce "Ze sedla vidíš mnohem dál"  bude v Dlouhé Třebové 23. června


Hřebčín Karlen Vás všechny srdečně zve na 6. ročník akce ,,Ze sedla vidíš mnohem dál"

která se koná 23.6.2018 od 13.30h na hřebčíně v Dlouhé Třebové.
Jako vždy, bohatý program, plný zajímavých věcí, šikovných dětí a krásných koní.
Co uvidíte?......letošní hříbátka, mrazíka v létě, skoky, pára vs. lidi a různé šaškárny...atd.
Děti čeká soutěž v malování o hodnotné ceny.
Opět letos máme i něco pro tatínky, jako doprovodný program výstava motorek Jawa, Harley .....
Občerstvení zajištěno, vstupné dobrovolné.

SUPERSETKÁNÍ s paní Natašou Foltánovou,
zakladatelkou společnosti TIERRA VERDE

V Základní škole Na rovině v České Třebové se 4. června od 17 hodin uskuteční setkání s ekovýrobky společnosti Tierra Verde.
Společnost má celorepublikovou proslulost ve vývoji a řešení eko varianty výrobků naší denní potřeby.
Svoji účast potvrdila osobně paní Nataša Foltánová - zakladatelka firmy, která bude hovořit nejen o světě bez plastů a odpadů.
Tato skvělá žena se zároveň vyjádřila k práci naší školy slovy: "Ráda vás podpořím a berte moji účast jako příspěvek k vaší  činnosti".  
Dopředu si rezervujte místo za polatek 59,-Kč (č.ú.107-5637840237/0100), v jehož hodnotě obdržíte na setkání pozornost  od společnosti Tierra Verde. SUPERSETKÁNÍ bude opravdu jedinečný zážitek, v režii Barbory Jasanské.
Tato MEGA AKCE je limitována prostorami školy a proto neváhejte si rezervovat svá místa pro sebe i přátele obratem.
Za tým organizátorů Barbora Jasanská, Slávka Petrová, Jana Chaloupková, Miloš Pražák.
 
Pardubický kraj vybírá dopravce pro regionální dopravu

Pardubický kraj pokračuje v jednáních o výběru dopravce, který bude příštích deset let zajišťovat regionální železniční dopravu v regionu. Hejtman kraje Martin Netolický jednal společně s náměstkem hejtmana Michalem Kortyšem s představiteli společnosti LeoExpress. Předtím, než se samospráva rozhodne, jakým způsobem bude regionální železniční doprava zajištěna, je nutné vyspecifikovat si řadu konkrétních součástí nabídek dopravců, mezi které patří také České dráhy.
 „LeoExpress je jedním z dopravců, kteří mají zájem zajišťovat v našem regionu železniční dopravní obslužnost v závazku veřejné služby. Proto s ním jednáme stejně, jako se zástupci Českých drah o předložené nabídce. Vzhledem k tomu, že tento dopravce nemá na regionálních tratích žádnou historii, je nutné se velmi detailně seznámit se zaslanými materiály,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Již jsme opakovaně avizovali, že důležitou součástí možné spolupráce s dopravci je zkvalitnění přepravních služeb včetně zajištění moderních vozidel. Cestující si na našich tratích zaslouží co nejpohodlnější cestování, k čemuž patří nejen dostatečná a logická síť spojů, ale také pohodlné sezení, klimatizované vozy, bezdrátové připojení k internetu či možnost dobít si mobilní telefon nebo počítač. Tyto služby nemají být výsadou pouze dálkových vlaků, ale patří i na regionální železnici,“ řekl hejtman Netolický s tím, že každý z dopravců plánuje docílit zkvalitnění služeb jinou cestou a jinými vozy.
Jednou z možností pří výběru dodavatele, kterou kraj prověřuje, je rozdělení regionálních tratí mezi více dopravců. „Jedná se o variantu, kterou také diskutujeme a necháváme si zpracovat právní rozbor, zda je tento postup možný. Jednotlivé funkční celky by pak mohli zajišťovat různí dopravci. Celý systém by nadále fungoval v rámci našeho systému IREDO, avšak s různými vozy. Chceme pro cestující maximální komfort a pro kraj především maximální efektivitu vynaložených prostředků. Jednání, která vedeme, posilují naši pozici a umožňují pro cestující v regionu vyjednat co nejlepší podmínky,“ uvedl krajský radní pro oblast dopravy Michal Kortyš.

Změny v poskytování služeb České pošty                                     


Služby poskytované poštou Česká Třebová 1 v Klácelově ulici č. p. 7 přechází k 1. 5. 2018 pod provozovatele Partner. Provozovat jej bude Konzum Ústí nad Orlicí na adrese Chmelnice č. p. 129.

 

 

 

Provozní doba Pošty Partner (Chmelnice 129 - Konzum), Poštu 1 nahrazuje:  Po - Pá 10 - 17 hodin, So 9 - 12 hodin 

Partner (Chmelnice 129 - Konzum) bude nově ukládacím místem pro tyto ulice:

Tyršovo nám., Hýblova, Klácelova, Chorinova, Podbranská, Chmelnice, Benátky, Na Kopečku,

U Kostelíčka, Břízky, Kateřinská, U starého hřbitova, Lidická, Staré náměstí, Školní.

Do domácností těchto ulic byl roznesen leták, který občany informuje o tom, kde budou jejich zásilky od 1.5.2018 uloženy. Toto nové ukládací místo budou mít občané také uvedené na výzvách, vhozených do schránek. Partner (Chmelnice 129 - Konzum) může být ukládacím místem zásilek i pro občany  mimo výše jmenované ulice. Tuto volbu necháváme na nich, mohou o ni požádat na pobočce pošty.  

Dále oznamujeme, že od 1.5.2018 rozšiřujeme hodiny pro veřejnost pošty Česká Třebová 2 (nám. Jana Pernera 584) a to v rozsahu:

Pondělí až pátek 8:00–18:00     Sobota    8:00–11:00,  ruší se dosavadní polední přestávka 

Věříme, že tyto změny přinesou občanům zkvalitnění poskytovaných poštovních služeb. Česká Pošta, s.p. 

Stoprocentní úspěšnost ústeckých návrhářů na Studentském designu

Další úspěch z kategorie velmi cenných si na své konto připsaly umělecké obory ústecké uměleckoprůmyslové školy. Jedním z klíčových ukazatelů porovnání s ostatními středními a vyššími uměleckými školami v republice je soutěž Studentský design, která se letos konalo 12. a 13. dubna v Českém Krumlově. Pro ústeckou výpravu dopadlo setkání velmi pozitivně.
Je to určitě nejprestižnější soutěž pro střední a vyšší umělecké školy, která zahrnuje všechny oblasti designu, které tyto školy vyučují,“ charakterizuje Studentský design vedoucí uměleckých oborů SŠUP Jaroslav Habrman. Jak dále podotýká, letos měla odborná porota náročný úkol vybrat ze 128 přihlášených prací třicítku laureátů, kteří mají právo vystavovat na letošním Designbloku. Do soutěže přihlásila SŠUP Ústí nad Orlicí dvě práce, a sice bezdrátový reproduktor absolventa Jakuba Brokla a kolekci oděvů Paranoia maturantky Petry Novákové. „Do prestižního výběru nejlepších studentských prací se dostali oba naši studenti, což je určitě veliký úspěch!“ neskrýval radost z úspěchu svých svěřenců Jaroslav Habrman.


Ostrava celorepublikovým městem pro byznys - 2. Humpolec 3. Brno.

Moravskoslezská metropole se vyhoupla do čela celorepublikových výsledků srovnávacího výzkumu Město pro byznys. Finálové stupně vítezů doplňuje letos stříbrný Humpolec a bronzové Brno. Výzkum již desátým rokem hodnotí podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy ve všech obcích s rozšířenou působností v České republice.
Celorepublikově první statutární město Ostrava nezapřelo svůj podnikatelský potenciál. Vůbec nejlepšího výsledku dosáhla Ostrava v přístupu veřejné správy. Město má webové stránky se skvělým obsahem pro podnikatele, má výborný scóring úředních hodin a především výborný výsledek v testu elektronické komunikace, který hodnotí rychlost, vstřícnost a kvalitu odpovědí na fiktivní podnikatelské dotazy. V podnikatelském prostředí dosáhla Ostrava výborných výsledků ve vysokém podílu malých a středních firem, pro něž je také výrazným plusem napojení aglomerace na dálniční síť. Ostrava má rovněž velký počet studentů v odborném vzdělání, což násobí podnikatelský potenciál města i do budoucnosti.
 
Celkové finálové pořadí – Město pro byznys 2017

1.      Ostrava -  2.       Humpolec 3.   Brno  4.       Jablonec nad Nisou  5.       Pelhřimov  6.       Nová Paka  7.       Benešov
8.       Prostějov 9.       Pardubice  10.   Brandýs nad Labem – Stará Boleslav  11.   Hranice   12.   Rokycany
13.   Dobruška  14.   Písek 15.   Zlín. (Do finále byli zařazeni vítězové krajských kol soutěže.)