Českotřebovský deník 119/2018 (19/4)

Svaz tělesně postižených ČR, z.s.  - místní organizace Česká Třebová

Zveme mezi nás nové členy, představujeme vám náš program do konce roku.
Detailní program a upřesnění jsou vždy v naší vývěsní skřínce na Pražského ulici na zdi krytu (bývalé vietnamské tržnice).
 
Pátek 25. května na chatě Na Studené Hůře od 13:30 16. ročník sportovních her.
Červen 13.6. zájezd do akvária v Hradci Králové, odjezd autobusu bude ve skřínce.
Středa 22. srpna na chatě Na Studené Hůře od 14:30 pololetní členská schůze. Občerstvení ve stánku a tombola.
Středa 12.září, Tajný výlet.
Středa 19.září na chatě Na Studené Hůře od 11:00 akce Švestkové knedlíky + střelba ze vzduchovky
Středa 21. listopadu nákupní zájezd do Kudowa zdroj v Polsku.
Listopad, turnaj v kuželkách v kuželně T.J. Rybník, ve 14:00, datum bude upřesněno
Středa 5. prosince  na chatě Na Studené Hůře od 11:00 Mikulášská besídka v chatě na Studené Hůře.
 
Něco o naší organizaci. Naše základna má asi 85 členů, vlastníme chatu na Studené Hůře kde se od jara do podzimu scházíme. O chatu se staráme vlastními silami a snažíme se aby nám tam bylo příjemně. Součástí chaty je stánek a pódium. Některé akce pořádáme společně se Seniory České republiky. Přijďte mezi nás. Noví zájemci o členství hlaste se na telefonu 604377740.
 
Česká televize natáčela záchranu obojživelníků v Přívratu  

Reportáž České televize ze stěhování žab v Přívratě se vysílala 13. dubna.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/2448940-zabi-brigady-pomahaji-zachranit-stovky-zivotu
Záchranná akce letos proběhla v rekordně krátkém termínu. Zábrany v okolí Přívratu již budou nefunkční a budou se bourat. V příštím roce by na části  krajnic silnice měly být vybudovány trvalé zábrany a propustky. Asi dvě třetiny lokality budou ovšem ještě stále chráněny díky dobrovolníkům z ČSOP
Pošta 03 na Parníku zůstane okrajová, pro poštu nezajímavá?

Podle internetového čt. zpravodaje se od května t.r. stane nejlidnatější část města Parník a přilehlá Lhotka s Brázdovem dalším unikátem. Zdejší pobočka pošty 03 zavírá už v 16 hod. a v sobotu nebo neděli nevyřídíte nic, na rozdíl od dvou novotou zářících poboček 01 a 02 v centru města i se sobotní otevírací dobou. Jen tak dál Česká pošto ve „městě pro život“. J. Vojtas
 

Putování za třebovským kohoutem po dvaačtyřicáté


KČT Česká Třebová zve všechny čtenáře ČKZ na 42. ročník Putování za Třebovským kohoutem. Start je 19. a 20. května u budovy gymnázia od 6. do 9.30 hodin.  V sobotu jsou připraveny trasy pro pěší v délce 15, 25, 35 a 50 km  a cyklotrasy v délce 40 až 100 km směrované na Třebovské stěny a na naučnou stezku „Údolí Skuhrovského potoka“.  Připravena je i orientační trasa s GPSkou nebo smartphonem po vzoru geocachingu pro ty, co si jí ještě nevyzkoušeli, v délce 12 km. Letos 15 km trasu jdeme s Novou a na 25 km se vydáme s Frekvencí 1. TV Nova bude mít v cíli u restaurace Nad Hrází svůj stánek. Mediálním partnerem pochodu je také deník Blesk.  Více ZDE

Hlasujte pro pečovatelskou službu Petrklíč !

V rámci projektu ČSOB pomáhá regionům dostali do hlasování o tzv. divokou kartu v Pardubickém kraji.
Pokud v rámci kraje vyhrajeme hlasování, dostaneme možnost účastnit se veřejné sbírky. Podle výtěžku ze sbírky pak od ČSOB dostaneme ještě navíc nějakou částku. Hlasování probíhá na webu projektu a je možné hlasovat až do půlnoci z 27. na 28. dubna. Informace o hlasování jsem již dal na web a facebook, kde to ještě několikrát připomenu.
Web projektu: http://www.csobpomaharegionum.cz/#pardubicky
Náš web: http://www.petrklice.cz/hlasujte-pro-petrklic/ Náš facebookhttps://www.facebook.com/petrklice.cz/photos/
Prosím, hlasujte pro Petrklíč (z každého mailu může být odeslán v rámci jednoho kraje jeden hlas) a upozorněte své známé a přátele :-) Děkuji jménem celé pečovatelské služby  Renata Zahrádková
 
Včeličky na výletě - moc se nám líbil 

Ve středu 18.4. 2018 se vydaly děti ze třídy Včeliček mateřské školy Vinohrady na krátký výlet. Díky laskavosti pana Jaroslava Žáčka, byl pro nás vypraven speciální vlak, kterým jsme uskutečnili   pojížďku po České Třebové. Z nádraží  jsme vyjeli v 9 hodin po severní spojovací koleji k budově SŽDC a zpět po jižní spojovací koleji kolem firmy Metrans do odjezdové skupiny, odkud byl vlak přestaven zpět na nádraží. Celou dobu nás pan Žáček doprovázel a zpestřil nám jízdu poutavým výkladem o tom, kde se právě nacházíme, a co se v okolních budovách děje. Během cesty měly také děti možnost podívat se k panu strojvedoucímu do kabiny. Pro všechny to byl velký a neopakovatelný zážitek. Na závěr každé dítě obdrželo jako vzpomínku dětskou jízdenku a omalovánku. Tímto děkujeme panu Žáčkovi za příjemné prožití středečního dopoledne. Pavla Strouhalová učitelka MŠ a děti
Kraj se prezentuje židovskými památkami a barokní hudbou  

Pardubický kraj investuje nejen do staveb a infrastruktury pro kulturní účely, ale také do zajímavých kulturních projektů. Z největší části to je formou dotací, ale také tím, že pomáhá vzniku některých kulturních aktivit, které využije pro prezentační účely a pro propagaci kraje. Letos například nechal aktualizovat nové vydání knihy Stopy Židů v Pardubickém kraji autorek Renáty Růžičkové a Alžběty Langové a nahrát CD komorního souboru Barocco sempre giovane.
Stopy Židů se časem mění
Kniha Stopy židů v Pardubickém kraji byla poprvé vydána v roce 2006.  Díky spojení kultury a cestovního ruchu pod jeden odbor krajského úřadu a především díky dohodě dvou členů rady kraje Romana Línka a René Živného se narodila myšlenka zmapovat aktuální stav tohoto kulturního dědictví a tím i turistických cílů spojených s historií.
„Před dvanácti lety jsem stál u vzniku této publikace a v loňském roce byl jsem překvapený, že je 4000 výtisků knihy už beznadějně rozebráno. Vzhledem k tomu, že jsme zaznamenali zvýšený zájem o tyto památky, rozhodli jsme se je zmapovat v jejich současné podobě. Přece jen se za uplynulé roky leccos změnilo v jejich aktuální podobě a objevilo se i množství nových informací,“ řekl 1. náměstek hejtmana Roman Línek o novém vydání knihy.
Publikaci vydal a nafotil pardubický fotograf Štěpán Bartoš. Je opět ve zvláštním formátu a s texty v češtině, angličtině a hebrejštině. „Bylo radost vidět, že některé objekty jsou od prvního vydání opravené a udržované, jako například hřbitov v Hroubovicích. Na druhé straně jich je také dost zanedbaných nebo poškozených vandaly. Chtěl bych poděkovat zejména autorkám knihy, že se tématu znovu a zevrubně věnovaly a také Pardubickému kraji, že na židovské památky nezapomíná, “ uvedl Štěpán Bartoš.
Důležitou roli má publikace i pro propagaci cíleného cestovního ruchu. Pardubický kraj ji představil na největším turistickém veletrhu v Tel Avivu. „O knihu byl velký zájem. Česká republika je pro Izraelce atraktivní jako bezpečná destinace pro rodiny s dětmi, ale také tu naleznou mnoho památek své kultury a historie.  A pokud v sobě určitá místa skrývají dávné příběhy, jsou o to atraktivnější,“ dodal radní René Živný.
Pardubický kraj si objednal 2000 výtisků knihy, za které zaplatil 200 tisíc korun z kultury a 250 tisíc z cestovního ruchu. Knihu má kraj jako prezentační dar, ale distribuuje ji také do knihoven a turistických informačních center, kde bude k zapůjčení. K dispozici veřejnosti bude také její elektronická verze na webu: www.vychodni-cechy.info.
Baroko je stále mladé
Dalším počinem je nová nahrávka a kompaktní disk souboru Barocco sempre giovane (Baroko stále mladé) se skladbami Antonia Vivaldiho, která mohla vzniknout díky 200tisícové dotaci Pardubického kraje. Soubor si vybral čistě instrumentální díla s různým sólovým obsazením. Vrcholem je závěrečný koncert pro čtyři sólisty na housle a violoncello. Nahrávání se uskutečnilo v rytířských sálech pardubického zámku začátkem letošního roku. „Jak špičkový komorní orchestr, tak i prostředí zámku patří k rodinnému stříbru kraje a můžeme je tak prezentovat v krásné dárkové podobě,“ prohlásil Roman Línek. Kraj má k dispozici 1100 kusů a soubor, který přispěl částkou 100 000 korun, si další prodává při svých koncertech.
Komorní soubor Barocco sempre giovane vznikl v roce 2004 ze špičkových mladých profesionálních hudebníků. Uměleckým vedoucím je jeho zakladatel Josef Krečmer. Původně se soubor specializoval pouze na díla mistrů vrcholného baroka, dnes však již interpretuje hudbu od 17. stoleté po současnost. Každý z jeho členů je také sólistou v některém z mnoha instrumentálních koncertů, které má soubor ve svém repertoáru. Pravidelně vystupuje u nás i v zahraničí.
PhDr. Zuzana Nováková

V Prešově tentokrát bez medaile, ale s „prize money“

13. ročník prestižní mezinárodní soutěže Módna línia mladých byl v pátek 13. dubna pro výpravu z ústecké uměleckoprůmyslové školy ve znamení tohoto čísla. Po dvou zlatých medailích loni si i letos ateliér Designu oděvů brousil zuby na nejvyšší příčky, tentokrát ovšem vyšel naprázdno. Tedy téměř naprázdno…Do soutěže se přihlásila dvacítka škol ze Slovenska, Česka a Ukrajiny, počet kolekcí, které se ucházely o přízeň odborné poroty, stoupl proti loňsku o deset. Ani jedna ze tří kolekcí, kterou umprumka poslala do „prešovské bitvy“, se na stupně vítězů neprotlačila. Z vyjádření pedagogů je znát, že chybělo patrně málo. „Je to důkaz toho, že soutěž je náročná a konkurence veliká, protože naše modely patřily určitě k těm nadprůměrným,“ konstatoval vedoucí uměleckých oborů SŠUP Jaroslav Habrman.  Přesto ústecká škola jeden dílčí a štědře honorovaný úspěch zaznamenala. „Cenu primátorky Prešova v podobě diplomu a tučné finanční odměny získala Petra Nováková. Bílé koženkové pláště do budoucnosti, pojmenované příznačně 2060, zaujaly paní primátorku ve velmi nadupané kategorii Svrchníky,“ doplnila Jana Salabová.