Českotřebovský deník 122/2018 (22/4)
LETNÍ PŘÍMĚSTSKÉ TÁBORY 2018 v RC ROSA

pro děti 3 – 12 let
23/7 – 27/7  Domácí zvířátka
30/7 – 3/8   Divoká zvířátka
denně 7:30 – 16:00 v rodinném centru ROSA Ústecká 160, Česká Třebová
Cena 330 Kč dítě / den - další sourozenci 300 Kč / den. Oběd, zdravé svačinky a pitný režim v ceně. Zábavy a her si budeme užívat ve vnitřních prostorách Rosy,  na zahradě i plánovaných výletech. Pro nejmenší děti nabízíme možnost odpočinku po obědě, klidová zóna bude k dispozici po celý den. Přihlašujte se prostřednictvím e-mailu rcrosact@seznam.cz či telefonicky 724 986 435 Šárka Březinová, 773 601 427 Pavla Jansová.
 
PŘÍMĚSTSKÝ  TÁBOR S ANGLIČTINOU
13/8 – 17/8 od 8:00-15:30 (možnost hlídání od 7:30)  pro děti 9 – 15 let (mladší po domluvě)
Rosa rodinné centrum, z.s., Ústecká 160, Česká Třebová
Co to bude stát?  333 Kč na den/1550 Kč na 5 dní.  Při přihlášení a zaplacení do 31/5 cena 1390 Kč.
Co budeme dělat?
Povídat si anglicky o zvířatech všech kontinentů. Dopoledne 2 lekce výuky + 1 lekce sportovní. Odpoledne jazykové hry a tvoření.
Půjdeme na  “tajný” výlet.
Co dostaneme? Dopolední a odpolední svačinu, oběd a pití. Učební materiály.
Co si máme vzít  Psací potřeby, přezůvky. Větrovku, náhradní tričko a podepsanou láhev. Dobrou náladu. 
Přihlášky a informace www.olgasykorova.cz/aktuality.html; tel.č.608 824 981
 
NOVÁ VOZIDLA PRO DOBROVOLNÉ HASIČE PŘEDÁNA

Na mnoha místech našeho kraje se dnes předávají nové zakoupená vozidla CAS nebo dopravní automobily k užívání pro sbory dobrovolných hasičů a jednotky požární ochrany. S akcemi se s počátkem jara roztrhl pytel. Navštívil jsem Brandýs nad Orlicí, kde město pořídilo novou cisternu na podvozku a konstrukci Scania za 6 milionů korun (státní dotace činila 2,5 milionu korun, Pardubický kraj přispěl částkou 0,5 milionu korun) a následně pak obec Ostřetín, kde pořídili dopravní automobil za přibližně 900 tisíc Kč (z toho státní část 350 tis. Kč, podíl kraje 233 tis. Kč). V letošním dáváme na hasiče nejvíce v historii kraje. Celková částka atakuje hranici 22 milionů korun. Na vybavení našich jednotek to je vidět.
Z facebooku Martina Netolického (foto z Brandýsa nad Orlicí)

Začínáme projekt "S knížkou do života "

V kolika letech začít chodit do knihovny? Městská knihovna Česká Třebová nabízí možnost odstartovat čtenářskou dráhu ihned po narození. Připravili jsme sadu věcí, která rodičům poradí, jak na to. V rámci projektu S knížkou do života (Bookstart) nabízíme nejen bezplatnou registraci malého čtenáře, ale také krásně ilustrovanou knížku předčítánek, kód k získání audioknihy zdarma či tipy na knihy, které číst. Pokud se zúčastníte Vítání občánků, které pořádá matrika Městského úřadu Česká Třebová, dostanete od nás tento Předčítánkový balíček. Protože se v letošním roce už slavnostní přijetí malých občánků uskutečnilo, můžete si námi připravenou plátěnou tašku s věcmi dodatečně vyzvednout na matrice.
Komunikace a předčítání dětem již od kojeneckého věku vede k větší představivosti, bohatší slovní zásobě    a lepší gramotnosti v pozdějším věku. V knihovně každou poslední středu v měsíci od 10 hodin pořádáme akci Knižní klubíčko. Navštivte ho společně s malými dětmi a připravte jim lepší start do života. Jste vítáni, pokud vás zajímá, co číst dětem od narození až do věku 4 let nebo si chcete popovídat s jinými rodiči.          Pracovníci městské knihovny

Festival Bennewitz 2018 Česká Třebová pokračuje posledními dvěma koncerty, na kterých se budou podílet českotřebovská hudební tělesa - KOJK a BENDL.

V sobotu 21. 4. byl ve velkém sále Kulturního centra další krásný hudební večer, již čtvrtý festivalový koncert na téma Šanson v gala. Čtveřice hudebníků dokázala proměnit "obyčejný sobotní večer" ve sváteční večer se spoustou příjemných zážitků.

Nebyl to "jen" koncert, ale komponovaný hudební večer, s krásnou hudbou a vnímavou recitací, velmi dobře zvládnutý také po herecké stránce, asi tak o 300% lépe než byla středeční dramatizace "Na Vivaldiho" (koncert - divadlo), zahraná však bez kostýmů mezi notovými pultky a další technikou orchestru.

Podrobněji se budu koncertu a první části festivalu věnovat ve zvláštním článku. 


Vláčky už neuvidíš

Protihlukové stěny v délce více než 5 km a výšce většinou 5 metrů dokonale zacloní železnici. Projektanti budou spokojeni, také pracovníci hygienické stanice a především ocelová a betonová lobby, penízky se budou koulet jedna radost. Na vláčky jsme zvyklí již po několik generací a po zabudování stěn stejně hluku ubude jen nepatrně, pouze v přízemím podlaží.  Tam za to dokonale zacloní byty před sluničkem a podstatně  zhorší urbanistické hodnoty zástavby města. Architekt Davis Vávra a režisér Radovan  Lipus by už Šumnou Českou Třebovou nenatočil. Proto bude velmi správné, když se budeme bránit seč nám budou síly stačit. Je třeba odmítnout  navržený projekt PHS a požádat o alternativní projekt a spolupůsobit při jeho vytváření. Abychom nečekali na zázrak a pak zase jen plakali nad výsledkem.  Tedy jmenovat do pracovní skupiny také lidi od nás. Ty, kteří tomu jednak rozumí a jednak budou skutečnými Třebováky, dohlídnou na to, aby se využily všechny možnosti. Ti budou jinak působit než člověk, který zde bydlet nikdy nebude. Dále uvedené fotografie z Tykačovy ulice by jinak byly  brzy raritou... (Foto VV)


Letos se pojede 10. českotřebovský cyklomaraton


Českotřebovský cyklomaraton slaví letos kulaté narozeniny, v neděli 24. června se pojede jeho jubilejní 10. ročník. Závodit se bude na tratích 50 a 25 kilometrů, centrem závodu zůstává sportovní areál pod sjezdovkou Peklák.
Hlavní závod měří 50 kilometrů, převýšení činí 1 200 metrů.  Pořadatelé přidali kilometry v terénu, dřívější silniční průjezd obcí Přívrat nahradil tříkilometrový úsek terénem. V závodě na 50 km si nejlepší muži a ženy mezi sebou rozdělí 18 500 korun, finanční odměny čekají na šest nejrychlejších mužů a na tři nejrychlejší ženy. Vítěz padesátky převezme šek na částku 5 tisíc korun a broušený pohár věnovaný starostou města, nejrychlejší žena získá prémii ve výši 3 tisíc korun a rovněž broušený pohár.
Závod pro méně zdatné bikery měří 25 kilometrů, převýšení je 450 metrů.
Také v tomto případě absolvují bikeři tříkilometrový lesní „objížďku“ obce Přívrat. Nejpodstatnější změna: po přejezdu hráze Rybníka na Presích, na 14. kilometru (statek u Patočků) odbočí doprava, po silnici pošlapou 500 metrů na Zacharův kopec, odbočí vlevo do lesa a po dvou kilometrech vyjedou na louce pod Kozlovcem, kde se napojí na původní trať.
Vynechává se tedy  pasáž Řetová - Zabitý - Andrlův chlum, stoupání a sešup pouze z poloviny sjezdovky Peklák. Více ZDE