Českotřebovský deník 128/2018 (29/4)

Veřejné osvětlení části Ústecké ulice na Parníku vypnuto

Vzhledem k pokročilé rozpracovanosti rekonstrukce VO na komunikaci 1/14 již není možné udržet v provozu staré stávající VO a bylo přistoupeno k jeho odpojení, a to od Tesca směrem na Lhotku. Nové vedení bude v nejkratší možné době postupně připojeno. V současné době, bude překlenovací období v němž nebude popsaná část komunikace během nočních hodin osvětlena. Za vzniklé komplikace se omlouváme. Zdenek Řeháj, jednatel Eko Bi, s.r.o.
 
Adam Janíček bude soutěžit s nejlepšími mladými houslisty
na 60. Mezinárodní Kocianově houslové soutěži  2018

Mezinárodní Kocianova houslová soutěž v Ústí nad Orlicí oslaví za několik dní významné jubileum 60 let trvání. Současně organuizují v Ústí nad Orlicí hudební festival "Kocianovo Ústí". Uměleckým ředitelem tohoto festivalu je houslový virtuos Pavel Šporcl (vystřídal Jaroslava Svěceného). Ředitelskou Kocianovy houslové soutěže je učitelka orlickoústecké ZUŠ Lenka Lipenská. V rozhovoru na idnes.cz vypočítala účastníky celkem z 19 zemí, asi jednu třetinu z přihlášených 62 účastníků tvoří Češi.  Mezi nimi je také českotřebovský houslista Adam Janíček, loňský vítěz celostátního kola soutěže základních uměleckých škol, který bude startovat ve II. kategorii (do 12 let). Celkem jsou v KHS vypsány čtyři kategorii, laureát bývá z té nejstarší čtvrté kategorie (do 16 let). KHS je prestižní houslová soutěž, prošli jí mnoho českých předních houslových interpretů, např. práce Pavel Šporcl. 
 
Květnový program Kocianova Ústí 2018

7. 5. - Komorní filharmonie Pardubice a Lucilla Rose Mariotti, Roškotovo divadlo, 19:30

8. 5. - Královna zpěvu Ema Destinnová, Roškotovo divadlo, 19.30

9. 5. - Bratři Ebenové Čas holin, Roškotovo divadlo, 19:30

11. 5. Slavnostní galakoncert laureátů a vítězů KHS, Komorní orchestr Praga Camerata, kostel Nanebevzetí Panny Marie

12. 5. Koncert vítězů a laureáta Kocianovy houslové soutěže 2018, Roškotovo divadlo, 14:30

20. 5. Jaroslav Kocian: Slavnostní mše 1905, kostel Nanebevzetí Panny Marie, 16:00


Festival Bennewitz 2018 byl zakončen dvojicí vyprodaných koncertů


každému z koncertů, které se uskutečnily v Kulturním centru v pátek 327/4 a v Přívratě (28.4.) se budu věnovat zvlášť. Byly skutečně vyvrcholením letošního ročníku festivalu, který byl divácky velmi úspěšný. Poprvé se podařilo překročit počet 1000 posluchačů. Komorní orchestr Jaroslava Kociana dokázal v pátek sál kulturního centra zcela vyprodat, v sobotu  byl (jako ostatně je zde již pravidlem) zcela  zaplněn sál v Přívratu.  Na samotný závěr festivalu přijel do Přívratu  také jeho patron, řekněme umělecký šéf festivalu Jaroslav Svěcený, který poděkoval pořadatelům za spolupráci, vyzdvihl historickou úlohu Antonína Bennewitze  ve funkci dlouholetého ředitele pražské konzervatoře, která byla pod jeho vedením  nejprestižnější školou v Čechách.  Jak "domácí" pěvecký sbor Bendl, tak jeho host, sbor Dalibor ze Svitav přednesly zajímavý program vysoké umělecké úrovně, v závěru koncertu sbory  vystoupily také se společně nacvičenou písní. O obou koncertem podrobněji zítra, zatím alespoň několik fotografií....
Bedřich Smetana: Má vlast - pátek 27/4 2018 
Komorní orchestr Jaroslava Kociana s dechovou sekcí hradecké filharmonie, dirigent Bohuslav Mimra


 
Pěvecký koncert v Přívratu - sobota 28/4  2018
Bendl Česká Třebová (sbormistr Josef Menšík) Dalibor Svitavy


Přišlo jaro - začíná srazová sezóna

Každý víkendový večer se na různých místech ve Třebové schází jubilující ročníky, některé  dokonce nevynechávají a mají stanoven již pevný termín příštího srazu opět v příštím roce. Tak třeba v restauraci esperanto se konaly za sebou dva srazy, bývalých absolventů základních škol, připomínajících si letos 55 roků od zakončení povinné školní docházky. V pátek si to připomínali absolventi červené školy, v sobotu zase bývalé deváté třídy 1963/63 ze školy v Nádražní ulici. Samozřejmostí je vždy skupinový snímek, který  mohu poskytnout. Ti všichni na fotografii chodili před 55 lety na "Nádražku" zde se pravidelně každý rok scházejí společně obě tehdejší třídy 9.A + 9B (třídní učitelé Božena Musilová + Stanislav Štěpán). A ti co nepřišli letos, přijdou zase za rok. Poslední sobotu v dubnu. Aby nezapomněli, tak jim to jistě Jana Pachlová - Pajerová elektronickou poštou připomene. Někteří jsou již ovšem z pravidelné účasti omluveni. Další docházka na srazy již byla např. odpuštěna Karlu Vošlajerovi, Petru Kaplanovi  a několika dalším spolužákům, kterým je třeba vyřídit pozdravy ostatních "tam nahoru"  (mm)