Středeční večer 25.4. patřil české opeře. Tedy alespoň v Litomyšlském Smetanově domě, kde se konal 560. Litomyšlský hudební večer. Výběr z nejznámějších, ale méně hraných oper předvedla pod vedením dirigenta Davida Lukáše hned tři hudební tělesa, a to Litomyšlský symfonický orchestr, českotřebovský sbor Bendl pod vedením Josefa Menšíka a Davida Lukáše a vysokomýtský Otakar pod vedením Věry Milerové. V jejich provedení zazněly sbory ze Smetanovy Prodané nevěsty, Dvořákovy Rusalky, Jakobína a Armidy a opery V Studni Viléma Blodka. Z méně hrané Dvořákovy Armidy zazněly hned dva sbory a v jednom z nich se jako sólista představil Josef Poukar.
Operní sbory se průběžně v programu střídaly s operními áriemi v provedení sopranistky Lucie Silkenové a orchestrálními předehrami, jimiž vévodila závěrečná skladba s fanfárami ze Smetanovy Libuše. Největší aplaus ve stoje sklidila árie Rusalky Měsíčku na nebi a Smetanovy ukolébavky z Hubičky.
Téměř dvouhodinový koncert s krátkou přestávkou ocenilo publikum v téměř zaplněném Smetanově sále hlučným potleskem. Stejný koncert se bude konat na podzim ve Vysokém Mýtě. Doufejme také, že se podaří ho zorganizovat i v České Třebové, aby si přišli na své i českotřebovští příznivci opery.                                                                                                    Pavla Skopalová
Fotografie z představení a z odpolední zkoušky Jiří Kadavý