KABELOVÁ TELEVIZE CZ vs. DVB-T2 vs. HbbTV       

Vzhledem k opakovaným dotazům ohledně plánovaných změn v pozemním televizním vysílání a reklam na „červené tlačítko“ jsme se rozhodli, zodpovědět Vám otázky, na které se nejčastěji ptáte našich kolegů na obchodních místech.

Co je DVB-T2?
DVB-T2 je nový standard digitálního pozemního televizního vysílání, který má v roce 2021 zcela nahradit současný standard DVB-T.
 
Jaké jsou důvody k přechodu na DVB-T2?
Hlavním důvodem přechodu na DVB-T2 je uvolnění pásma 700 MHz potřebám mobilních operátorů a službám širokopásmového internetu.

 

Jsem zákazníkem KABELOVÉ TELEVIZE CZ a využívám televizní vysílání ve formátu DVB-T. Musím řešit nákup nové televize?
Ne, pro své zákazníky uděláme vše proto, aby plánované změny nepocítili a nemuseli investovat do nových zařízení. Obdobně tomu bylo při vypnutí analogového vysílání ke konci roku 2011, kdy nastala tzv. analogová tma a my Vám do dnešního dne analogové vysílání zajišťujeme.
 
Jsem zákazníkem KABELOVÉ TELEVIZE CZ a velký sportovní fanda. Zmizí mi z nabídky koncem května program ČT Sport?
Ne, vzhledem k výše uvedenému Vám bude tento televizní program zachován. Dle posledních dostupných informací však prozatím bude zachován i v DVB-T.
 
Přes Vaši společnost sleduji vysílání ve formátu DVB-T a program ČT :D se mi objevil na dvou pozicích. Co s tím mám dělat?
Nemusíte dělat nic. Tento stav je způsoben vypnutím tohoto programu koncem března Českou televizí v MUX3, kdy naše společnost Vám ho na této pozici zachovala. Po negativních reakcích diváků byl opět program zařazen, avšak do MUXu1 na jinou pozici. Vzhledem k situaci, že není přesně znám další postup, jsme si ho nyní v nabídce ve formátu DVB-T dovolili nechat 2x, abyste nemuseli stále přelaďovat.
 
Uvažuji o výměně staré analogové televize za novou. Jaké má mít technické parametry?
Zcela jistě doporučujeme především televizi s tunerem DVB-C, jelikož tento formát vysílání    v našich sítích prioritně podporujeme a nabídky obsahují nejvyšší počet televizních   programů. Při    koupi televize dejte pozor, aby nová televize podporovala kódování HEVC    (H.265) a službu HbbTV.
 
Nejsem zákazníkem KABELOVÉ TELEVIZE CZ, na koho se budu moct obrátit v případě problémů s DVB-T2 vysíláním?
Velkou nevýhodou DVB-T2 je, že v případě problému není jedno místo, na kterém Vám pomohou. Toto vysílání je šířené volně a pro jeho příjem nemáte smlouvu s žádným dodavatelem garantujícím kvalitu a zajišťující péči o zákazníky.
 
V domě mám zavedený rozvod kabelové televize, ale prozatím stále využívám přípojku STA. Jakou mi doporučujete nejjednodušší cestu, abych nemusel kupovat novou televizi?
Doporučujeme zkontaktovat naše obchodní oddělení a po domluvě Vám bude kabelová přípojka bezplatně zprovozněna. Pokud chcete zachovat stávající přípojku, obraťte se na servisní organizaci za účelem výměny stávající technologie.
 
Co je HbbTV?
Hybridní televize HbbTV je kombinace televizního vysílání a širokopásmového internetu. Proto má název HbbTV - Hybrid Broadcast (vysílání) Broadband (širokopásmový internet). Hybridní televize slučuje na obrazovce výhody standardního televizního vysílání s možnostmi příjmu obsahu šiřitelného po internetu. Při sledování oblíbených pořadů a přenosů je možné se díky této technologii rychle dostat k dalším informacím přímo na TV. Vše lze ovládat jednoduše dálkovým ovladačem přes červené tlačítko.
 
Co potřebuji k příjmu HbbTV?
Pro využívání hybridní televize potřebujete zařízení s podporou HbbTV a připojení k internetu.
 
Na jakých programech je HbbTV funkční?
HbbTV je například vysíláno na všech programech ČT (včetně HD verzí), Nova a Prima.
 
Je HbbTV zpoplatněné?
Za přístup do této aplikace nic neplatíte. Využíváte ji v rámci vašeho internetového připojení.
 
Na obrazovce se mi objevilo červené tlačítko s přístupem k HbbTV. Co to je?
Jedná se o aplikaci hybridní televize, tzv. HbbTV, která propojuje televizní vysílání s internetem. Pokud máte televizi připojenou k internetu, dostanete se přes červené tlačítko na vašem ovladači do aplikace k dalšímu obsahu.
 
Věříme, že naše odpovědi zodpoví Vaše nejčastější otázky a pomohou v dalším rozhodování.

Vaše KABELOVÁ TELEVIZE CZ