Několik otázek pro klavíristu Ivana Klánského, člena Guarneri Tria Prague,

před květnovým koncertem Kruhu přátel hudby Česká Třebová

 

Název Guarneri Trio Prague vznikl díky skvělým italským nástrojům, na které hrají Čeněk Pavlík (housle) a Marek Jerie (violoncello). Můžeme se v České Třebové těšit na jejich sametový zvuk?    

Určitě ano, moji kolegové hrají vždy na tyto krásné nástroje, protože na horší se těžko zvyká.

Není Vám líto, že pro svá vystoupení nemůžete mít také svůj jedinečný klavír, takže musíte pokaždé přizpůsobovat svou hru nástroji, který pro Vás připraví pořadatelé koncertu? Co všechno musíte zohlednit, aby byl zvuk co nejlepší? 

To je úděl klavíristů. Musí hrát vždy na nástroj, který je zrovna k dispozici. Ale zase je to velká výzva, aby klavír zněl ve srovnání s nebeským zvukem smyčců co nejkrásněji. A navíc se vždy utěšuji, že mám alespoň jednu velkou výhodu – nemusím nástroj nosit všude s sebou.

V listopadu 2015 pokřtil v českotřebovské Malé scéně Váš syn Lukáš zrenovované koncertní křídlo Petrof, na které budete nyní hrát i Vy. Zahrajete si doma ještě někdy společně?

Nejen doma – často hrajeme spolu i na koncertech v zahraničí, ať už Dvořákovy Slovanské tance nebo jiná díla pro 4 ruce. V příští sezóně máme společný projekt k 100. výročí vzniku republiky, kde zazní třeba Smetanova Vltava v originální úpravě pro 4 ruce.

V Guarneri Triu Prague hrajete již přes 30 let v původním složení. Co děláte pro to, abyste nesklouzli při vystoupeních k profesionální rutině?

Zatím máme i po tolika letech hudbu rádi, takže sklouznutí do rutiny nehrozí. Až tomu tak nebude, raději skončíme, protože není nic horšího než otrávený muzikant na pódiu.

Za těch třicet let jste společně odehráli nespočet koncertů. Na který vzpomínáte nejraději?

Těch společných koncertů bylo ke třem tisícům, takže určitě mnohé byly pro nás mimořádným zážitkem, ale spíš si člověk pamatuje koncerty, kde se něco neobvyklého přihodilo – zhaslo světlo, někdo v publiku omdlel nebo si někdo z nás zapomněl noty. Ale to by bylo na dlouhé povídání.

Vy osobně oslavíte den před českotřebovským koncertem kulaté životní jubileum velkým koncertem v pražském Rudolfinu. Co pro Vás tato hudební síň znamená?

Je to posvátný stánek hudebníků a každé vystoupení je tam životním zážitkem.

Jakou hudbu hrajete nejraději a jakou Vy nejraději posloucháte?

Máme rádi každou kvalitní hudbu – od Bacha po Šostakoviče, v triu hrajeme samozřejmě nejvíc ty autory, kteří tomuto komornímu složení věnovali mimořádná díla (Beethoven, Dvořák, Mendelssohn, Brahms, Smetana).

Na co byste chtěl pozvat českotřebovské posluchače, popř. chcete jim něco vzkázat?

Myslím, že výběr skladeb našich velikánů na českotřebovském koncertě je zárukou, že zazní krásná hudba. Věřím, že se nám bude u vás dobře hrát a svým výkonem vaše publikum potěšíme.

Děkuji za rozhovor.   Jaroslav Plocek 

Foto Ivan Klánský (klavír), Čeněk Pavlík (housle) Marek Jerie (violoncello)


Koncert Guarneri Trio Prague se uskuteční
ve středu 2. 5. 2018 od 19,00 hodin  v českotřebovské Malé scéně.