Co pro vás připravila knihovna na květen 2018                 

AKCE PRO DĚTI

Matyldino pohádkohraní - Pozor! Změna termínu! 15. května od 16 hod., dětské oddělení

Vzkaz pro děti: Milé děti, pojďte se s námi alespoň na chvíli ponořit do světa pohádek, her a poznat nové kamarády. Pokaždé na vás čeká Matylda s nějakým novým příběhem nebo pohádkou, následuje tvořeníčko, povídání, hry a trocha pohybu. Vzkaz pro rodiče: Maminky a tatínkové, chceme vzbudit ve vašich dětech zájem o četbu, ale také jim dát možnost navázat nová přátelství. Vy si mezitím můžete odpočinout, a pak si děti vyzvednout. Akce je vhodná pro předškoláky a děti mladšího školního věku. Vstupné dobrovolné.

Knižní klubíčko  30. května od 10 hod., dětské oddělení

Knižní klubíčko je tu pro rodiče s malými dětmi, kteří společně chtějí trávit čas v příjemném prostředí dětského oddělení hrou a seznámením se zajímavými knížkami. Jste vítáni, pokud vás zajímá, co číst dětem od narození až do věku 4 let. Nebo si chcete popovídat s jinými rodiči a nechat děti, ať si hrají s ostatními.   V městské knihovně se na vás budeme těšit každou poslední středu v měsíci od 10 hodin. Pro rodiče káva      a čaj. K dispozici  také přebalovací pult.

AKCE PRO TEENAGERY

Zapař si s knihovnicí  3., 10., 17., 24. a 31. května (čtvrtek) 14–18 hod., Teenspace

Přijď zapařit s knihovnicí nové hry na X-boxu, např. Just dance 2018, LEGO Marvel, Snoopy's, LEGO The Hobbit, Adenture Time. Těší se na Vás knihovnice Adéla.

Offline day – odpoledne plné deskových her a zábavy  14. května (pondělí) 12:30–18 hod., Teenspace

Vypneme compy, X-box, mobily, Wi-Fi a zahrajeme si různé deskové hry, např. Bang a jeho rozšíření, Uno, Ubongo, Monopoly a spoustu dalších her, u kterých si budeme povídat a užijeme si společně odpoledne. Můžeš přinést i svou oblíbenou hru z domu a naučit ji hrát ostatní. 

Internetový den   21. května (pondělí) 14–18 hod., Teenspace

Trávíš rád/a volný čas na internetu nebo při hraní na X-boxu? Přijď do knihovny a dostaneš 30 minut na pc či X-box navíc. :) Budeme se těšit.

Robokroužek  2., 9., 16., 23. a 30. května (středa) 15–17 hod., Teenspace

Postav a naprogramuj si robota se svým týmem. Oblíbený ROBO kroužek pokračuje. Těšíme se na tebe vždy ve středu. Více info: mrkvlf@gmail.com.

Přijď si zahrát BINGO!  28. května (pondělí) 15–18 hod., Teenspace

Už jsi někdy hrál/a Bingo? Ne? Tak využij příležitost a přijď si zahrát na Teenspace o zajímavé ceny. Těší se na Tebe knihovnice Adéla.

Nová výstava Barbory Žerníčkové 

„Zobrazit lidské tělo je neuvěřitelná krása do které se musí člověk vcítit, aby ji dokázal stvořit.“
Obrázky Barbory Žerníčkové budou k vidění od 2. 5. do 22. 6. 2018 dle provozní doby knihovny.
 
Výtvarná soutěž: Vytvoř antistresovou omalovánku na téma knihy, knihovny, čtení

Městská knihovna vyhlašuje výtvarnou soutěž na téma antistresová omalovánka s tématikou knih.
Zúčastnit se může každý ve věku 10–99 let. Soutěžní návrhy omalovánek kreslete na papír formátu A4          s použitím černého slabého fixu (min. 0,7). Hotový výtvor můžete odevzdat na kterémkoli oddělení knihovny, nebo jej můžete ve formátu jpg zaslat na email: jana.kodouskova@ceska-trebova.cz.  Nezapomeňte uvést jméno, věk a kontakt na vaši osobu, popř. zákonného zástupce. Soutěž trvá do 29. 6. 2018. Tři nejlepší díla budou oceněna a spolu s dalšími nejpovedenějšími obrázky budou zařazena do plánované knižní podoby.
Uzavírky knihovny 

Upozorňujeme na nepravidelné uzavírky knihovny. Vracet knihy můžete do biblioboxu před knihovnou.
1. a 8. května bude knihovna uzavřena z důvodu státních svátků.
Ve středu 9. května bude zavřeno dětské oddělení od 10 do 11 hod. z důvodu besed pro ZŠ.
V pátek 11. května bude knihovna uzavřena od 8 do 15 hod.
V úterý 22. května bude knihovna uzavřena od 8 do 13 hod. Děkujeme za pochopení.
 
Začínáme S knížkou do života

V kolika letech začít chodit do knihovny? Městská knihovna Česká Třebová nabízí možnost odstartovat čtenářskou dráhu ihned po narození. Připravili jsme sadu věcí, která rodičům poradí, jak na to. V rámci projektu S knížkou do života (Bookstart) nabízíme nejen bezplatnou registraci malého čtenáře, ale také krásně ilustrovanou knížku předčítánek, kód k získání audioknihy zdarma či tipy na knihy, které číst. Pokud se zúčastníte Vítání občánků, které pořádá matrika Městského úřadu Česká Třebová, dostanete od nás tento Předčítánkový balíček. Protože se v letošním roce už slavnostní přijetí malých občánků uskutečnilo, můžete si námi připravenou plátěnou tašku s věcmi dodatečně vyzvednout na matrice.
Komunikace a předčítání dětem již od kojeneckého věku vede k větší představivosti, bohatší slovní zásobě    a lepší gramotnosti v pozdějším věku. V knihovně každou poslední středu v měsíci od 10 hodin pořádáme akci Knižní klubíčko. Navštivte ho společně s malými dětmi a připravte jim lepší start do života. Jste vítáni, pokud vás zajímá, co číst dětem od narození až do věku 4 let nebo si chcete popovídat s jinými rodiči.
 
Kouzelná Noc s Andersenem 2018

Od pátečního večera patřila celá knihovna dětem! V rámci celorepublikové akce Noc s Andersenem jsme si pro ně nachystali vlastní téma, na které se některé knihovnice těšily snad víc než samotní účastníci. Celkem dvacet pět malých čtenářů a čtenářek tak zažilo opravdu kouzelnou noc s neuvěřitelnými rekvizitami. Chcete vědět, jak to celé začalo? Jednou pozvánkou v poštovní schránce a mluvícím kloboukem. Každý si přál být  v tom nejlepším družstvu a hlavně se svým kamarádem. Protože někteří drželi palce a zavírali oči, aby se jim přání splnilo, tak jim klobouk vyhověl. Potom si děti vyzdobily svou kouzelnickou hůlku, klobouk, nasadily plášť a šlo se opravdu čarovat. V každém družstvu jsme si vyrobili lávovou lampu a donutili jsme utíkat barvy v mléce. V potemnělé místnosti jsme hledali podle vůně správné lektvary, runy nám prozradily, co se nesmí dělat drakovi, a každý si vyzkoušel nějaké kouzlo s gumičkou, šátkem nebo lanem.
Po jednotlivých stanovištích následovala voňavá večeře, abychom nabrali sílu, a vyrazili jsme ven hledat dračí vejce. Pomocníkem nám byla pouze mapa a světla baterek. Ale všechna dračí vejce jsme našli! Tím to ovšem neskončilo. Ještě nás čekal turnaj ve famfrpálu. Kvůli chladnému počasí jsme ale na košťatech nevydrželi létat dlouho a vrátili jsme se ke knížkám. Některé ze spokojených a unavených dětí si ještě chvíli četly, další si povídaly s novými kamarády. V sobotu ráno jsme se po snídani s dětmi rozloučili a rozdali jsme jim něco na památku, aby na své první nocování v knihovně nikdy nezapomněly.
Noc s Andersenem rozestlala dětem spacáky 23. března také ve skuhrovské knihovně. Jako mávnutím kouzelného proutku se rázem vše proměnilo v pohádkový a fantastický svět pirátů. Děti strávily noc plnou tajemství, her a zábavy, kterou pro ně připravili dobrovolní hasiči.
 
Připravujeme pro Vás:
Markéta Kutilová: Sýrie – od revoluce po světovou syrskou válku, 14. září od 18 hodin, vstupné 50 Kč.
 
Další informace a aktuální otevírací dobu naleznete na webové stránce knihovna.ceska-trebova.cz nebo https://www.facebook.com/mekct/ Psát můžete na info.knihovna@ceska-trebova.cz nebo volejte 732 756 827.