Guarneri Trio Prague                           

Čeněk Pavlík, housle
Marek Jerie, violoncello
Ivan Klánský, klavír


Guarneri Trio Prague koncertuje v původním obsazení již 32 let - v plné svěžesti a dokonalé umělecké formě. Od svého založení v roce 1986 patří ke špičkovým klavírním triím klasického charakteru. Již první pozoruhodné úspěchy zajistily triu nejvyšší pozornost mezinárodního hudebního tisku, který ho řadí k předním komorním hudebním souborům právě pro prvotřídní souhru, mimořádnou zvukovou kvalitu a vysokou technickou virtuozitu. Zcela ojedinělé spojení umělecké zralosti a expresivity, které soubor nabyl během dlouhodobé hudební spolupráce, vytváří slibný předpoklad pro další úspěšné působení ve čtvrtém desetiletí jeho kariéry.

Guarneri Trio Prague pravidelně vystupuje na mnohých mezinárodních hudebních festivalech a v důležitých hudebních centrech; je zváno na rozsáhlá koncertní turné po Evropě, Kanadě, Austrálii, Severní a Jižní Americe a Japonsku.

Pro Supraphon a francouzské vydavatelství Praga Digitals nahrálo Guarneri Trio Prague mimo jiné všechna klavírní tria Beethovena, Mendelssohna, Schuberta, Dvořáka, Šostakoviče, Brahmse, Suka, Mozarta a Smetany. Nahrávky Guarneri Tria Prague byly mnohokrát mezinárodně oceněny (Diapason d‘ Or, Le monde de la Musique, Choc).

V průběhu uplynulých let si soubor vybudoval široce rozvětvený repertoár, který neobsahuje pouze velká jména a známá díla, ale svědčí rovněž o neúnavné a vytrvalé inovativní snaze. V repertoárové nabídce Guarneri Trio Prague najdeme jak soudobé autory jako Luboše Fišera a Aleše Březinu nebo švýcarského Thüringa Bräma tak i české skladatele z období vídeňské klasiky – Hugo Voříška a Antonína Rejchu. Absolutní hudební zážitek!

Čeněk Pavlík hraje na housle „Zimbalist“ od Guarneri del Gesu ze ságami opředené houslové sbírky Luigi Tarisia, Marek Jerie na violoncello z dílny Andrea Guarneriho z roku 1684.

 Pro BBC, Radio France, ORF, DRS 2, NDR, SWR, Český rozhlas aj. pořídilo Guarneri Trio Prague četné nahrávky a koncertní záznamy.  Guarneri Trio Prague vyučuje pravidelně na mistrovských kurzech. 
Zdroj: www.guarneritrioprague.com

Čeněk Pavlík patří k nejvýznamnějším sólistům současné české houslové generace. Je vítězem mezinárodních soutěží v Praze a Londýně, věnuje se výhradně koncertní činnosti a žije v Praze.
Jeho koníčkem jsou parní lokomotivy. Ve volném čase se rovněž pravidelně účastní archeologických průzkumů a stal se odborníkem na keramické středověké kachle.

Marek Jerie patří k předním cellistům své generace. Působí jako profesor na Vysoké hudební škole v Lucernu, kde vyučuje obor violoncello a komorní hudbu. Svým studentům se věnuje s mimořádným nasazením.
  Setkání s lidmi a objevování nových míst jsou pro uměnímilovného otce rodiny nepostradatelná a inspirativní.

Ivan Klánský patří mezi českými klavíristy k nejvýraznějším osobnostem. Je profesorem na Akademii múzických umění v Praze a na Vysoké hudební škole v Lucernu a na obou institutech vede koncertní třídu.
Bývalý dorostenecký šachový mistr Československa má na starosti plánování koncertních turné GTP, ovládá veškerá letecká a vlaková spojení zpaměti.

Ivan Klánský se stane prvním mužem s oceněním Granátová hvězda, které uděluje Bohemian Heritage Fund osobnostem českého umění za celoživotní přínos českému kulturnímu dědictví – gratulujeme!  Ocenění v minulosti obdržela Zuzana Růžičková a Soňa Červená. Profesor Klánský osobně převezme Granátovou hvězdu 1. května 2018 v pražském Rudolfinu.

Koncert Guarneri Trio Prague se uskuteční

ve středu 2. 5. 2018 od 19,00 hodin v českotřebovské Malé scéně.