Městské muzeum Vás zve na akce pořádané v květnu 2018
 
Stálé expozice: Dopravní křižovatky
Otevřeno denně mimo pondělí od 8 do 18 hodin, 1. a 8. května 2018 otevřeno dle běžné otvírací doby
 
Semináře
Seminář pro začínající rodopisce                                                                                            
Je určený zájemcům o poznání rodinných kořenů, a to zejména začátečníkům. Probíhá vždy  1. úterý v měsíci. Příští setkání se uskuteční v úterý 1. května 2018 od 17 hodin, tentokrát na téma Metrologické soustavy.
Cena každé lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat). Lektor: Mgr. Jana Voleská.
 
Seminář pro nejmenší návštěvníky muzea „Malý muzejník“
Je určen dětem od 5 do 12 let. Seminář probíhá vždy 2. úterý v měsíci. Příští setkání se uskuteční mimořádně ve středu 9. května 2018, pro mladší děti (ve věku od 5 do 8 let) od 16 hodin, pro starší děti (ve věku od 9 do 12 let) od 17 hodin
V květnu si děti vyzkouší práci truhláře. Cena každé lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat).
Bližší informace podá lektorka semináře Mgr. Radka Urbánková (urbankova@mmct.cz).
 
Seminář „Výtvarné umění v proměnách staletí“
Je určený nejširšímu okruhu zájemců o výtvarno, věnuje se přehledu slohového vývoje výtvarného umění evropského kulturního okruhu. V rámci jednotlivých slohových epoch bude přihlédnuto – vedle tvorby významných světových i domácích představitelů – také k osobnostem a památkám našeho regionu. Seminář probíhá vždy 3. úterý v měsíci.
Příští setkání se uskuteční v úterý 15. května 2018 od 17 hodin, tentokrát na téma Od povrchu k hloubce. Malíři postimpresionismu a jejich tvorba.  Cena každé lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat).
Lektor: PhDr. Ludmila Kesselgruberová, Ph.D.
 
Seminář pro pamětníky staré České Třebové
Je určen pamětníkům starých českotřebovských zákoutí, lektor semináře promítne a okomentuje fotografie vybrané českotřebovské lokality. Seminář probíhá poslední úterý v měsíci. Příští setkání se uskuteční v úterý 29. května 2018 od 17 hodin, tentokrát na téma Dějiny nejstaršího řemesla v České Třebové. Cena každé lekce je 20 Kč (na lekci není třeba se předem registrovat).
Lektor: Martin Šebela.
 
Výstava
Výstava s názvem To tu ještě nebylo…Výtvarně umělecké přírůstky Městského muzea Česká Třebová z let 2003 – 2018 návštěvníky potěší výběrem nejzajímavějších malířských i sochařských děl získaných muzeem v uplynulých patnácti letech.
Výstava potrvá do neděle 27. května 2018.
Pro školy je možné objednat doprovodný program.                                                                  
 
Mimořádný cyklus přednášek
Městské muzeum zve širokou veřejnost na cyklus přednášek při příležitosti 740. výročí první zmínky o České Třebové a 100. výročí vzniku Československa. Třetí přednáška z tohoto cyklu dá nahlédnout do dějin každodennosti malého města období středověku a raného novověku. Květnovou přednášku s názvem Hodovní tabule našich předků prosloví PhDr. Libor Vykoupil, Ph.D. z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, a to ve čtvrtek 24. května 2018 od 17 hodin.
Přednáška proběhne v přednáškovém sále muzea, vstupné 20 Kč.
 
Muzejní noc v Chaloupce Maxe Švabinského v Kozlově   
Letošní turistická sezóna bude zahájena již tradičně v rámci Festivalu muzejních nocí.  Muzejní noc v Chaloupce Maxe Švabinského se uskuteční  v sobotu 26. května 2018 od 19 hodin.  Dospělým návštěvníkům večer hudbou zpříjemní skupina Nahonem, pro děti bude kromě tradičního rozptýlení na zahradě chaloupky připraven (v případě příznivého počasí) tajný výlet. Start ve 20 hodin u chaloupky, více informací na www.mmct.cz. Expozice  při nočním osvětlení a zahrada upravená pro neformální posezení                    budou přístupné do 24 hodin
Otvírací doba: 
červen - srpen: denně mimo pondělí 9 - 17 hodin                                                                            
září a říjen: soboty, neděle a svátky 12 - 16 hodin
 
Fotosoutěž
Městské muzeum Česká Třebová, ZUŠ Česká Třebová a další partnerské organizace vyhlašují v rámci projektu Oslavy stého výročí vzniku Československa fotosoutěž na téma Symboly       a připomínky české státnosti. Fotosoutěž je určena žákům a studentům dvou věkových kategorií: 10-15 let (ročníky narození 2003-2008) a 16-19 let (ročníky narození 1999-2002). Tři vítězové v každé kategorii budou oceněni. Vybrané snímky budou vystaveny v rámci oslav 28. října 2018 od 18 hodin v Malé scéně. Uzávěrka přihlášek je 31. srpna 2018. Více informací o soutěži naleznete na http://zusct.cz/akce/.
 
Příměstský tábor   
I v tomto roce muzeum připravuje pro děti od 8 do 12 let na letní prázdniny příměstský tábor Věřte – nevěřte! Aneb putování po pověstech, za nadpřirozenými a strašidelnými bytostmi. Muzejní příměstský tábor, který se bude konat od 9. do 13. července 2018, zavede děti za pověstmi, které jsou spojeny s Českou Třebovou a okolními městy. Každý den je bude čekat návštěva jiného města a poznání nové pověsti, která je seznámí s určitým zázrakem, nadpřirozenou bytostí či osobností. Pro děti bude přichystaný program v kulturních institucích a nejen tam. Prostor bude samozřejmě i pro různé volnočasové aktivity jako hry a soutěže.
Pondělí strávíme v České Třebové a díky výstavě v muzeu poznáme místa, kde se nadpřirozené bytosti zjevovaly. Druhý den nás čeká výlet do městečka Potštejn za hrabětem Chamaré. Středa nás zavede do města Ústí nad Orlicí s tkalcovskou historií. Čtvrtek bude ve znamení rytířské Litomyšle. Týden zakončíme v Lanškrouně.
Přihlášky a potřebné informace budou ke stažení na webových stránkách www.mmct.cz poslední týden v březnu. Další informace možné získat na telefonu 731 516 327 nebo na       e-mailech fadrna@mmct.cz, urbankova@mmct.cz.
 
Mezinárodní den muzeí
O Mezinárodním dni muzeí, který letos připadá na pátek 18. května 2018, bude vstup do muzea volný (platí pro expozice i výstavu).
Informace o akcích Městského muzea Česká Třebová naleznete i na webových stránkách muzea www.mmct.cz  a na  facebooku https://www.facebook.com/mmctcz