Bude Česká Třebová také "smart city?"      


SMART CITY = CHYTRÉ (INTELIGENTNÍ) MĚSTO
V určitém smyslu je k tomuto cíli nakročeno v každém městském systému.... Podstatou této základní strategie je zavedení nových chytrých principů a řešení pro řízení města a realizaci jednotlivých kroků ke zkvalitnění života ve městě. Mezi ně patří zapojení široké veřejnosti a vytvoření podmínek pro udržitelný rozvoj města i zajištění konkurenceschopnosti. Město bude vždy mnohem lepším místem pro novou generaci než pro tu předchozí díky přirozenému vývoji.  Jde o definování tzv. "Městského ekosystému", který má sloužit k nastavení dlouhodobé a stabilní komunikace se všemi aktéry místního života tak, aby se Česká Třebová stala "chytrým městem", využila potenciál kapitálu, který má a vytvářela vhodné prostředí a nástroje pro hlubší spolupráci na formování své budoucnosti.
Projekt SMART CITY má tři základní pilíře: 

1) Kvalita života (Smart Living)
Životní prostředí a veřejná prostranství   
Zdravotnictví a sociální péče  
Volný čas a kvalitní životní styl
2) ZDROJE (Smart Resources)
Mobilita a infrastruktura  
Energetika a udržitelnost 
Stavebnictví a nový rozvoj
3) VEŘEJNÁ SPRÁVA (Smart governance)
Inovativnost, plánování a nové technologie 
Ekonomický vývoj a transparentnost 
Bezpečnost, vzdělávání a informovanost
Rozvoj  je bude postupný, je třeba vytvořit a vyhodnotit pořadí, priority pro dílčí kroky....

URBIS SMART CITY FAIR 2018
25. a 26. dubna - VÝSTAVIŠTĚ BRNO
URBIS SMART CITY FAIR 2018 představuje městům, obcím a aktivním občanům koncepci „chytrých“ měst. A to skrze prestižní dvoudenní mezinárodní konferenci, která se odehraje ve dnech 25. a 26. dubna 2018. Na akci vystoupí například světově uznávaný urbanista Ulrik Nielsen, více než 50 měst z celé Evropy a zástupci Evropské unie. Součástí je také unikátní výstava firem, které návštěvníkům představí nejnovější trendy a  řešení, jak uvést koncept smart city do praxe.

Právě město Brno je v oblasti budování "SMART" CITY V ČR asi nejúspěšnější, na svůj program, připravovaný v posledním roce  získalo neuvěřitelné dotační prostředky (17,7 mil eur). Díky schválenému projektu RUGGEDISED získává město Brno přístup k unikátním znalostem a zkušenostem evropských lídrů v oblasti Smart City. Nejdůležitější je možnost intenzivní pětileté spolupráce, během níž by v Brně měly vzniknout první chytré čtvrti. Oblast brněnského výstaviště, Jižního centra nebo např. Špitálky mohou být rozvíjeny v nové sociálně, ekonomicky i energeticky udržitelné městské části.

 

Je příprava technologií Smart city důležitá i pro Českou Třebovou?

Chytré  (inteligentní) technologie "Smart city" přijdou i do České Třebové, vlastně už přicházejí Nelze se tomu bránit. Je třeba sledovat dění, získat informace. První možností je veletrh URBIS BRNO, další informační konference bude uspořádána v úterý 10.4. od 16 hodin v Domě techniky v Pardubicích (Náměstí Republiky 2686, vedle Východočeského divadla) .
Jde o to si osvojit pojem "Smart Cities", který poslední dobou pulzuje ve všech moderních městech.  Také občané by se měli zajímat, jaké jsou priority města v této oblasti a případně se co nejvíce zapojit.
 
Poznámka 1

Bez anglické terminologie by to zřejmě nešlo.  Skutečně ve všech zkoumaných podkladech se upřednostňuje angličtina i když pro všechny termíny mám dostatečně přesný český název. Mrzí mne to a může se to  vymstít. Obyčejný člověk bude myslet, že se jedná jen o něco pro "chytré " (pro inteligenty) a podporovat to prostě nebude. Přitom zavedení spousty technologií, které projekt "Inteligentní město" přináší, bude užitečné a zlepší život ne jenom ve velkoměstech, ale také u nás.
 
Poznámka 2

Ukázkou pronikání nové "Smart technologie" do naší blízkosti je inteligentní lavička v Přívratu.  Je pěkná, ale jde o to, zda to je to první, čím bychom měli v  projektu "Inteligentní město" začínat. Snad když bude nějaký "Smart sponzor", budiž.  Místo inteligentních laviček "Smart bench" si dovedu představit spoustu "neinteligentních laviček" (bench for people) s opěradly, které budou sloužit ještě lépe. Jen nebudeme mít statistiku kolik lidí je využilo. Kolik ten výrobek stojí ? Na Slovensku je prodejní cena 3330 euro bez DPH, tedy cca 84000 Kč + DPH. Lavičku lze koupit i na tříletý leasing.  Nekupte to... (Je to výrobek chorvatské firmy Include)
Stručný popis: Lavička (Steora hybrid) obsahuje fotovoltaické panely, které zajistí energetickou potřebu na 24 hodin, zajišťuje rychlé dobíjení mobilů a to buď bezdrátově nebo klasicky přes USB konektory. Je zajištěno připojení na internet  přes wifi dostupné do vzdálenosti 4 metry. Software umožňuje sbírat data o teplotě, vlhkosti, počtu uživatelů. Při riziku vybití baterie optimalizuje spotřebu vypínáním méně potřebných funkcí. Jako první by bylo vypnuté osvětlení, potom wifi a nakonec dobíjení mobilů.  Kdyby přesto došlo k vypnutí lavičky, systém na to včas upozorní. V létě je povrch lavičky chlazený čtyřmi ventilátory (po dosažení teploty 35°C, podvečer osvětluje okolí do vzdálenosti 2 metry.  Velikost lavičky umožňuje pohodlně sedět 4 návštěvníkům, výška je 50 cm. Povrch je chráněn tvrzeným plexisklem i proti vandalismu. Opěradlo nemá, protože by stínilo a bránilo nabíjení fotovoltaických panelů, musí být tedy u místěna "na sluníčku".  Energetická soběstačnost lavičky byla testována a byla (v jarním až podzimním období) pozitivní. V loňském roce bylo na Slovensku instalováno 33 inteligentních laviček v různých městech. Steora se prodává od roku 2015, byla oceněna také jako výrobek roku 2015....
 
Co dalšího si lze představit pod pojmem Smart technologie:
Je to řada dílčích kroků, některé na sebe ovšem navazují, jiné lze řešit samostatně. Doprava, parkování, zkvalitnění veřejné dopravy, podle potřeb se vyvíjející jednotný a využívaný informační systém včetně rychlé zpětné vazby, např. i systém varování obyvatelstva, efektivní řízení města, energetické úspory až soběstačnost, služby pro obyvatele, skutečně potřebnou a využívanou městskou kartu, efektivní nakládání s odpady... Všechny tyto oblasti je třeba vylepšit a rozvíjet jistě také v našem městě. Některé z problémů jsou přitom naléhavé a dokonce na to jsou dotační programy. (mm)