STUDENTKY TRADING CENTRE VE VÍDNI                 

Díky projektům Evropské unie mohou čeští středoškoláci získávat cenné zkušenosti během zahraničních stáží. Litomyšlská střední škola Trading Centre vyslala během posledních dvou let do ciziny již více než tři desítky studentů. Skupina deseti dívek trávila letošní dva dubnové týdny na stáži ve Vídni.
Dvě studentky pracovaly poblíž centra v muzeu lidové kultury „Volkskundemuseum“. Ostatní vyvíjely své aktivity v rámci projektu  Global Europa. „Moje pracovní náplň většinou byla, že jsem měla napsat anglicky článek na přesně dané téma, k tomu přidat nafocené snímky a zveřejnit to celé na stránce steemit.com.  Naše práce byla hodně různorodá, protože inspiraci pro naše příspěvky jsme získávaly v terénu.  Ve středu jsme například s naším šéfem Jeanem navštívily jeden z největších veletrhů v Evropě o budoucnosti dopravy TRA VIENNA 2018 – A digital era for transport. Naším úkolem bylo provádět anketu mezi vystavovateli a návštěvníky,“ popisuje studentka Emma práci v projektu Global Europa.
Práci se děvčata věnovala zpravidla čtyři až šest hodin denně. Čím naplnily studentky svůj volný čas a víkendy? „S holkama jsme po práci obvykle navštěvovaly památky, nákupní centra nebo fastfoody. Za těch pár dní jsme toho stihly mnoho - Schönbrunn ZOO, Museum Albertina, vídeňskou Staatsoper, vyhlášené nákupní ulice Kohlmarkt, Graben, Kärtner Straße, ale i  Primark  na jihu Vídně nebo zábavní park Prater, nakonec i Belvedere,“ přibližuje studentka Jarka čas strávený se svými spolužačkami Petrou a Eliškou mimo zaměstnání.
V čem vidí děvčata největší přínos? „ Je neuvěřitelné, jak přirozeně jsme se s Vídní sžily. Zorientovaly jsme se rychle. Bály jsme se komplikovaného cestování městskou dopravou, ale bylo to úplně v pohodě. Metro je ve Vídni nejlepší dopravní prostředek,“ říká studentka Adéla o zkušenosti, kterou učinila společně s dalšími.
Díky programu Erasmus + se studentky zdokonalily v cizojazyčné komunikaci, objevovaly svět, učily se v něm samostatně orientovat, poznávaly nové lidi, jejich způsoby jednání a chování v běžných denních situacích. Protože Vídeň je multikulturní metropole, získaly současně povědomí, jak se od ostatních liší „česká nátura“. Studentka Radka přidává své postřehy: „Vídeň jsem si natolik oblíbila, že bych sem chtěla někdy zase jet. Hodně mě zaujalo historické centrum. Líbí se mi také životní styl místních, hodně se věnují hudbě a sportu.“
Ano, Vídeň je městem s bohatou historií, krásnou a promyšlenou architekturou, je městem hudby, ale nabízí i bohaté sbírky malířských skvostů. Pro ty, kteří nemají chuť na umění, jsou k dispozici udržované městské parky, cyklotrasy a stezky pro pěší.
Bylo nám ctí prožít zde sluncem zalité dva týdny a srdečně děkujeme všem za úsilí při přípravě a realizaci stáží.
Mgr. Marie Janoušková