Odpoledne pro radost v Domově pro seniory                      

Naše první jarní zastávka se odehrála v Domově pro seniory dne 21.3. a 22.3. 2018. Ve středu 21.3. jsme si připravili program v kapli Domova pro seniory. Nejprve jsme se představili, kdo jsme a co děláme pomocí námi připravené prezentace. Poté následovalo zpívání a odkrývání obrázků, na kterých byly známé osobnosti. Zpívaly se lidové písničky za doprovodu akordeonu, na který hrála žákyně ZUŠ v České Třebové Radka Mikulecká. Někteří obyvatelé Domova pro seniory nepotřebovali ani zpěvníky, které jsme pro ně připravili, a zpívali zpaměti. Při odkrývání obrázků se zapojilo mnoho seniorů, kterým netrvalo dlouho uhodnout, kdo se na obrázku skrývá. Akce pořádané v kapli se mohla zúčastnit i široká veřejnost.
Ve čtvrtek 22.3. jsme v komorním složení čtyř členů našeho spolku a Radky Mikulecké šli navštívit seniory, kteří mají zdravotní potíže, a proto se nemohli zúčastnit akce v kapli. Chodili jsme po jednotlivých pokojích s kytarou, na kterou hráli Tomáš Kupka a Honza Růžička, a akordeonem, kterého se opět ujala Radka Mikulecká. Hrálo se i na chodbě, čímž se hudba rozeznívala po celé budově. Kromě námi připravených písniček se zpívali i písničky na přání. Velkou radost nám udělalo, že i někteří lidé odkázáni už pouze na lůžko se k nám přidali. K našemu překvapení jsme ale nebyli sami, kdo si na hudební nástroj zahrál. Jeden z obyvatelů nám zpaměti zazpíval maďarskou lidovou píseň s doprovodem na tahací harmoniku. Kromě úsměvů padly i slzy dojetí.
Velký dík náleží aktivizačním pracovnicím, které nám pomohly náš nápad zrealizovat a k tomu si pro nás připravily pohoštění.
Atmosféra byla v obou dnech neuvěřitelná a já osobně bych doporučila každému, kdo má příležitost se takové akce zúčastnit, ať neváhá a připojí se k nám.
Pavlína Manová Fotografie: Zuzana Kupková

Další akce spolu Za jeden provaz ve čtvrtek 5. dubna ve stacionáři na Lhotce