Omezení pro tělesně postižené občany a seniory

Tak nám roste další omezení pro občany našeho města. Tentokrát jde o „geniální“ nápad oplotit výsadbu okrasných rostlin souběžně se silnicí I14 na Tyršově náměstí.
Vedoucí odborů životního prostředí a investic ruku v ruce usoudili, že to byli občané, díky nimž rostliny vysázené firmou Garden servis nerostou, jak by měly (přesto, že nerostou ani v části, kde je zábradlí), a rozhodla o instalaci lanového oplocení, které má zabránit lidem přecházet komunikaci. Jenže zákon umožňuje přecházet vozovku ve vzdálenosti delší než 50 metrů od přechodu pro chodce. Zároveň musí chodec dodržet délku viditelnosti 30 metrů, což je brzdná dráha vozidla při dodržení předepsané rychlosti v obci. A to úsek Krátká - Podbranská, který využívají především důchodci a těžce tělesně postižení, splňoval.
Těžko vysvětlíte seniorům a těžce tělesně postiženým, že nemají riskovat a raději jít o 500-600 kroků delší trasou (délka 310 m), když je pro mnohé z nich každý krok bolestivý či minimálně velmi náročný.
V době, kdy neexistovala žádná zábrana, měli lidé možnost přejít nebezpečný úsek o patnáct metrů blíže směrem ke světelné křižovatce, což stačilo na to, aby zaregistrovali auta sjíždějící ze směru Dr. E. Beneše. Od dnešního dne jsou však proti své vůli vystaveni zbytečnému riziku vážné dopravní nehody. Řešením této nebezpečné situace by jistě bylo snížení rychlosti v úseku od přechodu pro chodce u prodejny Řeznictví Sloupnice po úsek Krátká - Podbranská na 40 km/hod.
V příštím čísle ČtZ zveřejním vyjádření Policie ČR a dopravního odboru MÚ Česká Třebová

ROMAN ROUN