Život pamětníka starého Trávníka se uzavřel                     
 
V pondělí  9. dubna dopoledne ukončila jeho více než šedesátiletý život motorová pila. Jedná se o statný smrk, který zdobil prostor před bývalým hotelovým domem na dnešním sídlišti Trávník, vyrůstal ovšem uprostřed  oázy zeleně  na trojúhelníkovém  "Václavském náměstí, na kterém se stýkaly dvě dlážděné ulice: Václavská vedoucí od Rudolfova hostince a ulice Kozlovská vedenou od hudební školy, respektive dřívějšího hotelu Andrlík.
Označení "Václavské náměstí"   je od sochy sv. Václava, která zde uprostřed stála od roku 1908. Socha představuje sv. Václava ve zbroji na podstavci s nápisem "Sv.. Václave, oroduj za nás". Jde o dílo českotřebovského sochaře a kameníka Františka Voleského, autora např. kamenné brány na městský hřbitov, postavené roku 1905. Socha sv. Václava byla v roce 1980 z Trávníka přemístěna ke kostelu sv. Jakuba, kde obohatila soubor dalších soch, v roce 2013 pak byla restaurována do současné podoby.
Strom, jehož život sledujeme byl vystopován na fotografiích od šedesátých let dvacátého století. Přesný rok výsadby můžeme tedy jenom odhadovat. Významné ovšem je, že díky němu můžeme na dnešním sídlišti Trávník přesně určit polohu dřívějšího zajímavého zákoutí starého Trávníka, zachyceného na mnohých fotografiích nebo i starých pohledech. 
Fotografie z archivu Martina Šebely
 

Dále uvedené fotografie Martina Šebely zobrazují trávnický smrk ve velmi dobré kondici v roce 2015. Také na snímcích pořízených systémem "panoramy" pro Mapy.cz je tento strom v bezchybném stavu z 24.8. 2017, tedy z loňského roku.  Tvořil dominantu celé skupiny stromů a ukazoval souvislost současnosti se starým Trávníkem, podobně jako také Šimonův kaštan. Dnes už tuto souvislost připomíná jen evangelický kostel, na který motorové pily tak snadno nemůžou....



A ještě připomenutí sochy sv. Václava (z roku 1908), již přemístěné na stanoviště u kostela. Snímky byly pořízené v roce 2010 a potom při rekonstrukci v roce 2013. Socha podle výše uvedených černobílých snímků stála na Trávníku.  Podle pamětníků však socha nebyla původně pro Trávník určena. Její první stanoviště bylo na Splavě u otevřeného potoka, který vytékal  z dnes zasypaného rybníčka. Tato socha se vlivem nějakých vandalů (už tenkrát bývali !) zřítila do potoka a byla potom přemístěna na náměstíčko na Trávníku. U kostela je tedy sv. Václav již na svém třetím stanovišti. Při ne tak dávné rekonstrukci  Splavu v r.  2010 padly také návrhy na to, aby se sv. Václav vrátil zase zpátky na svoje původní místo. Nebezpečí pádu do potoka dnes už nehrozí, potok jehož voda z přepadu z vřídel Vrbovka a Javorka dříve poháněla českotřebovské mlýny, je nyní veden jinak a nikoliv po povrchu. Návrh nebyl vyslyšen, sv. Václav zůstal u kostela,  socha byla restaurována. Na Splavě máme místo sochy vodotrysk. (mm)