Českotřebovský deník 130/2018 (1/5) 
Podhorský čaroskok v České Třebové  

Už tradičně před Svatojakubskou nocí pořádáme na Podhorce závody agility.  I letos se 21.4. sjely na cvičiště ZKO Podhorka 53 dvojice (Pozor! Rozuměj člověk + pes ), aby ze sebe po zimě vyběhaly lenost a nasály tu správnou atmosféru závodů - trocha nervozity, těšení i obav, jak to zase dopadne. Ono to totiž není jen tak - psovod si musí zapamatovat, kudy trať vede a pak svého čtyřnohého sportovce hlasovými i mimickými povely přes trať správně protáhnout.
Laik si pomyslí, co je v tom za vědu- ukážu na překážku, houknu ,,HOP!“ a pes skočí. Jenže se tam nachází překážky 2 ( a třeba i 3) a jelikož je pes jaksi rychlejší než velící dvounožec, snadno překoná špatnou překážku. Nebo na svého pána čeká a hlasitým štěkotem toho loudala povzbuzuje k rychlejšímu výkonu. Když tedy supící ,,psovod“ k psovi doběhne, ten začne radostně poskakovat , štěkat a pobíhat, takže se dostane mimo optimální dráhu běhu a zase ho musí upocený páníček rovnat  a navádět na tu správnou skočku , tunel, slalom , kladinu atd…
Někdy je trať zapeklitá a tak se může stát, že pes nebo i pán vrazí do překážky . Naštěstí tyto karamboly vypadají hůř, než jak je tomu doopravdy.   I našim závodníkům se letos povedly, ale všichni doběhli do cíle nezranění a v pořádku.
Ti nejlepší si pak odvezli ceny , které věnovala Nativie ( výrobce sušených krmiv) , balíčky štěňatům  připravili na veterinární klinice U Nádraží a zbytek jsme zakoupili za pomoci příspěvku od stavební firmy  RYDO a autoškoly DRUMEL.
Kdo se na stupínky vítězů nedostal, odvezl si alespoň poznatek, co je traibaall – předvedla paní Jiřičková s fenkou Jenny – a krásné opálení, protože sluníčko nám svítilo po celý den.
Zveme všechny  pejskaře  a agiliťáky na oficiální závody a Mistrovství seniorů 55+ i na Mistrovství veteránů, které se koná 14.7. opět na Podhorce a kdo nemá v sobotu čas, může  se přijet podívat ještě v neděli 15.7., kdy pořádáme   již  tradiční Podhorský skok.
Za ZKO Podhorka Vás do našeho areálu zve Mgr. Helena Chrastilová.

Pardubický kraj ocenil mladé olympioniky a organizátory ODM 2018

 Pardubický kraj na přelomu ledna a února uspořádal Olympiádu dětí a mládeže 2018 (ODM 2018). Její organizace by se neobešla bez pomoci starostů, krajských sportovních svazů či správců areálů. Všem těm, kteří se na hladkém průběhu olympiády podíleli, včera Pardubický kraj alespoň symbolicky poděkoval na společenské akci. Ocenění  z rukou radního René Živného si převzali také mladí olympijští medailisté z Pardubického kraje.„Olympiáda dětí a mládeže v Pardubickém kraji se podle mě ve všech směrech velmi vydařila, což potvrzují i o ohlasy veřejnosti. Velkou zásluhu na tom mají kromě organizačního týmu také starostové, zástupci krajských svazů, ředitelé soutěží, rozhodčí, trenéři a všichni, kteří s pořádáním akce pomohli,” uvedl krajský radní pro sport René Živný. „Je potřeba opravdu ocenit, že jsme si dokázali společnými silami poradit i s nepřízní počasí a přesunem závodů. Všem organizátorům a úspěšným reprezentantům kraje patří velké poděkování,” dodal Živný.
Akce se zúčastnili také zástupci Českého olympijského výboru v čele s místopředsedou Filipem Šumanem, který má Olympiádu dětí a mládeže v gesci, takže si děti odnesly i dárky s olympijskou tématikou. 
Pardubický kraj získal na ODM 2018 celkem 22 medailí (7 zlatých, 7 stříbrných a 8 bronzových):

Zlaté medaile: Karel Brožka (šachy), David Kubeš (alpské lyžování, obří slalom), David Kubeš (alpské lyžování, vyřazovací závod), Nikola Marková (biatlon, 3 km volně), Svatava Mikysková (biatlon, 5 km klasicky), Kamila Orálková (biatlon, 4 km volně), štafeta (biatlon, 3 x 3 km volně).
Stříbrné medaile: Filip Hiemer (rychlobruslení, 111 m), Filip Hiemer (rychlobruslení, 500 m), Svatava Mikysková (biatlon, 4 km volně), štafeta (běžecké lyžování, 3 x 1 km + 3 x 1 km klasicky), Jan Semirád (biatlon, 4 km volně), Jan Semirád (biatlon, 5 km klasicky), Štěpán Suchdol (běžecké lyžování, 2 km volně).
Bronzové medaile: Lucie Kánská (běžecké lyžování, 3 km volně), Matěj Teo Költö (biatlon, 4 km volně), Tereza Lánová (běžecké lyžování, 2 km klasicky), Tereza Lánová (běžecké lyžování, 2 km klasicky), Agáta Moskvová (lyžařský orientační běh, sprint), Kamila Orálková (biatlon, 5 km klasicky), družstvo (šachy), štafeta (biatlon, 3 x 3 km volně).
Den Jednoty bratrské v Semaníně

Uskuteční se 19. května 2018 jako akce k výročí úmrtí semanínského rychtáře Jakuba v roce 1548 (zemřel při věznění za bratrskou činnost). Na facebooku je odkaz zde: https://www.facebook.com/david.smycka/posts/1917578594933090 Další informace najdete na obecním webu, kde jsou stránky kostela: https://www.obecsemanin.cz/obec-239/o-obci/kostel-semanin/

Slavnostní vyhlášení oceněných osobností Pardubického kraje za rok 2017

Slavnost se uskuteční se ve Východočeském divadle ve středu 2. května od 17:30 hodin. O každém z oceněných bude promítnut videomedailonek, kde se diváci dozví vše podstatné.  V programu vystoupí výborná hudební skupina MAXIMIX žáků ZUŠ Holice, uvidíte vystoupení Nebeský tanec na šálách ze Sokola Pardubice a jednu z nejlepších tanečních formací ČR z TK Chvaletice.
Pardubický kraj obdržel 46 nominací, z toho 33 na Cenu o zásluhy a 13 na Cenu Michala Rabase. Vysoké číslo opět vypovídá o tom, že v našem kraji máme spoustu zajímavých osobností, jejichž činy si zaslouží ocenit. Komise složená ze zástupců jednotlivých politických klubů v zastupitelstvu se shodla na jménech, která jsou skutečně zajímavá a tato nejvyšší krajská ocenění si zcela jistě zaslouží,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Šestičlenný poradní sbor v čele s hejtmanem doporučil udělit celkem sedm cen. Jejich návrhy dnes schválilo i Zastupitelstvo Pardubického kraje. Cena za zásluhy bude udělena Vlastislavu Novákovi za celoživotní přínos k rozvoji hudebních aktivit a zejména sborového zpěvu v Pardubickém kraji, a Boženě Ivanové z České Třebové za účast ve druhé světové válce a celoživotní přínos české armádě a snahu o popularizaci armády nejen v Pardubickém kraji. Cenu za zásluhy získají také Vojtěch Sedláček a Karel Telecký za dlouholetou organizaci benefičního festivalu Hudba pomáhá. Posledním oceněným za zásluhy bude bývalý rektor pardubické univerzity Miroslav Ludwig za osobní přínos k rozvoji univerzitních studií v Pardubickém kraji.
Cenu Michala Rabase za záchranu obdrží Michal Zölfl, Ladislav Částek a Miroslav Albert, kteří poskytli pomoc muži, kterého postihla náhlá srdeční příhoda. Cenu si odnese také student zdravotnické školy Ondřej Slabý za účinnou pomoc spolucestující, u které se rozvinula silná alergická reakce. Třetím laureátem na cenu za záchranu je organizace Zdravotní klaun za dlouhodobou spolupráci s nemocnicemi a dalšími zařízeními v Pardubickém kraji.
 
Návrh na novelu zákona o střetu zájmů  v Parlamentu upravuje povinnosti zastupitelů


Hřebčín Karlen Vás všechny srdečně zve na 6. ročník akce ,,Ze sedla vidíš mnohem dál" která se koná 23.6.2018 od 13.30h na hřebčíně v Dlouhé Třebové. Jako vždy, bohatý program, plný zajímavých věcí, šikovných dětí a krásných koní.
Co uvidíte?......letošní hříbátka, mrazíka v létě, skoky, pára vs. lidi a různé šaškárny...atd.
Děti čeká soutěž v malování o hodnotné ceny.  Opět letos máme i něco pro tatínky, jako doprovodný program výstava motorek Jawa, Harley ..... Občerstvení zajištěno, vstupné dobrovolné.

 
Setkání ředitelů zdravotnických zařízení v Horní Lipce

Postupnými kroky chce vedení Pardubického kraje zlepšovat návaznosti a spolupráci mezi všemi zdravotnickými zařízeními v regionu. A protože spolupráce je především o lidech, na podnět radního pro zdravotnictví Ladislava Valtra se všichni ředitelé zdravotnických příspěvkových organizací v regionu i představenstvo Nemocnice Pardubického kraje (NPk) sjeli na dvoudenní setkání do Horní Lipky u Králík, kde kraj nechal zrekonstruovat objekt bývalé finanční stráže.
Společné setkání všech našich ředitelů je dalším krůčkem k přiblížení našich zdravotnických zařízení, tentokrát v mezilidské rodině,“ vysvětlil radní Ladislav Valtr. „Na programu byla jednak porada k naplňování úkolů, které jsme si zadali v akčním plánu vyplývajícího z dokumentu Koordinace a rozvoj zdravotní péče v Pardubickém kraji, ale i méně formální program, kde se ředitelé mohli lépe poznat a vzájemně se tak lépe pochopit a také inspirovat,“ dodal radní Valtr.
Ředitelé zdravotnických zařízení i představenstvo NPk tak například společně řešili různé zátěžové situace v oblasti práce s lidmi nebo prošli workshopem týmové práce s využitím ve spolupráci mezi jednotlivými organizacemi.
Úzkou spolupráci a návaznost mezi zařízeními považuje vedení kraje za jednu z priorit v oblasti zdravotnictví. Proto vznikl materiál Koordinace a rozvoj zdravotní péče v Pardubickém kraji, který mapuje vazby mezi těmito organizacemi. Doporučení, které vyplývají z dokumentu, transformuje do praxe akční plán. Už v únoru se v Pardubicích sešli ředitelé krajských zdravotnických zařízení v oblasti následné péče, nynější výjezdní setkání je tak dalším krokem ve snaze užší spolupráce všech krajských zdravotnických zařízení od Zdravotnické záchranné služby přes nemocnice s akutní péčí, po odborné a rehabilitační ústavy s následnou péčí.
 
6 milionů na projekty pro MASky

Na letohradské radnici se ve čtvrtek odpoledne uskutečnilo zasedání valné hromady Místní akční skupiny Orlicko, které se zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Takzvané MASky jsou důležité pro starosty obcí, zemědělce nebo podnikatele při získávání finanční podpory z různých zdrojů. Pardubický kraj s MASkami dlouhodobě spolupracuje a pro letošní rok vyčlenil v rámci Programu obnovy venkova částku 400 tisíc pro každou z nich. Celkově se jedná o více jak pět milionů korun.
„V letošním roce se nám znovu podařilo navýšit finanční prostředky v rámci Programu obnovy venkova, kde bylo celkově podpořeno 375 žádostí v rekordní částce 63,3 milionu korun. Co je pro Místní akční skupiny důležité, tak je to nově vypsaný dotační titul, který zástupci MASek využili bezezbytku. Konkrétně jsme v rámci tohoto podtitulu rozdělili přes pět milionů korun dvanácti MASkám, přičemž každá z nich získala částku 400 tisíc korun. MAS Orlicko uspělo s projektem na podporu obnovy veřejných prostranství nejmenších obcí ne svém území,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že v letošním roce kraj naposledy podpořil místní akční skupiny částkou 100 tisíc korun na provoz. Celkově se na celý region jednalo o částku 1,154 milionu korun. „Finance z krajské dotace v rámci POV jsou využity na aktivity, které nelze v tomto programovém období hradit z jiných zdrojů přes národní Program rozvoje venkova. Jedná se například o úpravy veřejných prostranství, propagační tiskoviny a celou řadu dalších, na které se v minulosti mohlo čerpat ze všech regionálních operačních programů,“ doplnil hejtman Netolický.
Krajský Program obnovy venkova
Program obnovy venkova (POV) je zaměřen na trvalý rozvoj obcí, měst, svazků obcí a místních akčních skupin (MAS). Dotace z POV jsou určeny na financování běžného a investičního rozvoje, například na výstavbu, opravu, obnovu a údržbu venkovské zástavby, občanské vybavenosti, místních komunikací, chodníků, parkovišť, odstavných ploch, cyklistických a pěších stezek, veřejného osvětlení a rozhlasu nebo úpravu veřejné zeleně. Týkají se také zřízení sběrného místa nebo dvora, integrovaných projektů venkovských mikroregionů a podpory provozních nákladů pro MAS.