Českotřebovský deník 140/2018 (11/5)
Cesty obojživelníků u Přívratu budou bezpečnější

Činnost člověka na řadě míst narušila mnohaletý přírodní řád. Zmírnit následky takových zásahů se snaží například Český svaz ochránců přírody Podorlicko ve spolupráci s Pardubickým krajem a obcí Přívrat. Právě v této přírodně ojedinělé lokalitě musí každé jaro cestovat tisíce žab a čolků z tůní, kde se líhnou, přes silnici k nedalekému rybníku. Donedávna je ochránci přírody každé jaro přenášeli od provizorních zábran v kyblících. Tento týden byla v jednom z úseků zahájena výstavba trvalého řešení, kterou financuje Pardubický kraj.
„Předali jsme staveniště firmě, která podél komunikace ze severní strany rybníka na pozemcích obce vybuduje pevné zábrany doplněné trojicí propustků. Živočichové, kteří narazí na tuto zábranu, ji nedokážou překonat a budou putovat podél ní až k propustkům, kterými bezpečně projdou pod silnicí,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který s místními ochránci přírody už několik let jedná o možnostech řešení.
„Z pohledu naší komerční společnosti se možná jedná o zdánlivě málo významný projekt, ale jsem přesvědčená, že ochrana drobných živočichů na Zemi je důležitá. Existence žab je indikátorem, že zdejší příroda je zdravá i pro život člověka. Jsou významnou součástí ekosystému. Také si nedovedu představit, že v období migrace žab najíždím autem do jejich hejna. Stavba je výrazem respektu k tvorům, kteří žijí od pradávna vedle nás. Na tuto problematiku lze čerpat evropské peníze, a jsem ráda, že díky tomu můžeme dát žábám šanci přežít,“ dodala radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Hana Štěpánová.
Nyní zahájená stavba má být dokončena v závěru léta 2018. Celkové náklady činí 3,3 milionu korun, z toho je 85 procent hrazeno z operačního programu Životní prostředí. Po vyhodnocení účinnosti tohoto řešení příští rok na jaře se bude jednat také o dalších úsecích. Pardubický kraj pomáhal v minulých letech financovat dočasné zábrany, které ovšem v době migrace museli dobrovolníci denně obsluhovat. „Pro ilustraci, například v roce 2016 zachytily dočasné zábrany u silnice za 24 dní 7 279 obojživelníků, které místní dobrovolníci dopravili do rybníka. Vyskytuje se zde několik druhů žab a čolků,“ vysvětlil radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.
 
Do městského muzea 18. května zdarma - bude Mezinárodní den muzeí

O Mezinárodním dni muzeí, který letos připadá na pátek 18. května 2018, bude do českotřebovského městského muzea volný vstup. Platí to pro expozice i výstavu. 
 
Muzejní noc v Chaloupce Maxe Švabinského v Kozlově bude 26. května   

Letošní turistická sezóna bude zahájena již tradičně v rámci Festivalu muzejních nocí.  Muzejní noc v Chaloupce Maxe Švabinského se uskuteční  v sobotu 26. května 2018 od 19 hodin.  Dospělým návštěvníkům večer hudbou zpříjemní skupina Nahonem, pro děti bude kromě tradičního rozptýlení na zahradě chaloupky připraven (v případě příznivého počasí) tajný výlet. Start ve 20 hodin u chaloupky, více informací na www.mmct.cz. Expozice  při nočním osvětlení a zahrada upravená pro neformální posezení budou přístupné do 24 hodin
 
V Dlouhé Třebové bude 16. června Sportovní den  

Tělovýchovná jednota Dlouhá Třebová, z.s. připravuje na sobotu 16. června již 2. ročník akce Sportovní den s Tělovýchovnou jednotou Dlouhá Třebová, který je určen pro sportovní nadšence všech věkových kategorií a to od nejmenších dětí až po seniory. Tato akce byla zařazena do projektu České unie sportu „ČUS Sportuj s námi !“ VÍCE ZDE
 
Uznání z MF DNES 

Na začátku května oslavil Českotřebovský deník 15 let webu. Rád bych Vám k tomu pogratuloval, je to skvělá práce. Ve srovnání s jinými lokálními weby hrajete úplně jinou ligu. Ať se Vám dál daří! David Půlpán redaktor MF DNES
 
Zastupitelé se poradí o budoucnosti městského krematoria

Jednání zastupitelů o řešení budoucnosti provozu českotřebovského krematoria se uskuteční na speciálním k tomu určeném semináři v pondělí 21. května 2018 na českotřebovské radnici. Půjde zde především o vysvětlení všech možností a nejasností tak, aby bylo možné na dalším  červnovém  řádném jednání zastupitelstva přijmout  důležité rozhodnutí.
 
Na ZŠ Habrmanova nastoupí 53 prvňáčků

Do prvních tříd Habrmanova nastoupí na začátku nového školního roku podle výsledku dubnového zápisu 53 prvňáčků. To umožní jako v minulých letech na škole otevřít tři první ročníky. Nejpočetnější budoucí první třídy tedy budou  na Nádražní ulice, kde bylo pro budoucí školní rok 2018/2019 zapsáno 50 nových žáků, které budou ve dvou třídách, na Ústecká se k zápisu dostavilo 45 dětí, které budou umístěny ve dvou třídách.
HOKEJBALISTÉ JSOU V SEMIFINÁLE 2. LIGY

SK Hokejbal Žamberk – TJ Lokomotiva Česká Třebová 0:7 (0:2, 0:1, 0:4), konec série 0:3 Hodnocení zápasu Michal Broulík, hrající trenér TJ Lokomotiva Česká Třebová: „Jsme rádi, že se nám podařilo čtvrtfinálovou sérii s Žamberkem...Jsme rádi, že se nám podařilo čtvrtfinálovou sérii s Žamberkem ukončit v nejkratším možném čase. První dvě domácí utkání nám vyšly na výbornou. Měli jsme výrazně lepší pohyb než soupeř. Vycházela nám kombinace, z čehož vyplynulo devatenáct branek, které se nám podařilo vstřelit. Třetí zápas byl se od prvních dvou lišil. Nebylo to ani tak taktikou soupeře, který nám dobře zahušťoval střední pásmo a byť se hrálo na větším hřišti, tak jsme hůře hledali skulinky v obraně domácích. Hráči Žamberku hrozili z rychlých protiútoků. Naštěstí pro nás se nám podařilo vstřelit během prvních dvou třetin pár branek. Definitivní pojistky přišly ve třetí třetině a my se můžeme těšit na dalšího soupeře.“
Sestava ČT: Sterenčák – Jirmásek, Doubrava, Tlapák, Laštovica, Broulík, Válek, Hudec, Kvasnička, Hynek, Řehák, Švec M., Furik, Tomeš, Škeřík, Němec
SEMIFINÁLE PLAY OFF:
TJ Lokomotiva Česká Třebová – HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice B
1. zápas sobota 12.5.2018 od 17:30 hod., 2. zápas neděle 13.5.2018 od 11 hod.
60. ročník Kocianovy houslové soutěže v plném proudu

Na mezinárodní Kocianově houslové soutěži (KHS) pro mládež do 16 let, které od úterý do pátku patří koncertní sál Základní umělecké školy Jaroslava Kociana, byli včera vyhlášeni první vítězové. A slavit mohou příznivci české houslové školy, první cena zůstává doma. Získali ji totiž Milan Kostelenec ze Základní umělecké školy (ZUŠ) Liberec a Jan Novák ze ZUŠ Mladá Boleslav. Soutěžní kategorie jsou celkem čtyři, poslední bude na programu v pátek, klání bude ukončeno v sobotu. Ve II. kategorii soutěžil také Českotřebovák Adam Janiček. Splatil ale nováčkovskou daň, a tak si vavříny neodnesl.
Jubilejní ročník KHS doprovází v orlickoústeckém městském muzeu - v Hernychově vile, která byla také dějištěm prvních ročníků KHS - výstava Šedesát let Kocianovy houslové soutěže. Při pondělní vernisáži byl také pokřtěn knižní rozhovor s předsedou poroty KHS Pavlem Hůlou, který sepsal Jan Pokorný.  Málokdo dnes již ví, že laureátkou II. ročníku soutěže byla Českotřebovačka Jana Hicklová.  Foto Adam Faltus.
 
Okresní kolo  soutěže mladých zdravotníků

Oblastní spolek Českého červeného kříže Ústí nad Orlicí připravil na čtvrtek 10. května soutěž v poskytování první pomoci v Ústí nad Orlicí na veřejném prostranství Kociánka. Soutěže se účastnilo celkem osm družstev z jednotlivých základních škol z okresu Ústí nad Orlicí. Pro děti bylo připraveno několik soutěžních stanovišť, kde musely prokázat své znalosti z první pomoci při ošetření různých poranění. Například srážka cyklisty s chodcem - tržná rána na čele, cizí těleso v dlani - střep, hra na honěnou - vymknutý kotník, zavřená zlomenina nebo raněný po vytažení ze zamořeného prostoru - bezvědomí a bezvědomí se zástavou životních funkcí. Dále znalosti z obvazové techniky, dopravy postižených a znalosti z dopravní výchovy. Do pořádání soutěže se zapojila také Vyšší odborná škola a střední škola zdravotnická a sociální Ústí nad Orlicí, Základní škola Komenského Ústí nad Orlicí, Městská policie Ústí nad Orlicí a Sbor dobrovolných hasičů Ústí nad Orlicí.
Výsledky soutěže:
I. stupeň - (1. - 5 ročník)
1. místo Základní škola Javornického Vysoké Mýto 2. místo Základní škola Horní Heřmanice  3. místo Základní škola Lukavice
II. stupeň - (6. - 9. ročník)
1. místo Základní škola Javornického Vysoké Mýto  2. místo Základní škola Třebovská Ústí nad Orlicí
Vítězná družstva budou reprezentovat náš okres na regionální soutěži pro Pardubický a Královéhradecký kraj, která se uskuteční 30. května 2018 opět na Kociánce v Ústí nad Orlicí.
 
Městské muzeum  pořádá příměstský tábor

I v tomto roce muzeum připravuje pro děti od 8 do 12 let na letní prázdniny příměstský tábor Věřte – nevěřte! Aneb putování po pověstech, za nadpřirozenými a strašidelnými bytostmi. Muzejní příměstský tábor, který se bude konat od 9. do 13. července 2018, zavede děti za pověstmi, které jsou spojeny s Českou Třebovou a okolními městy. Každý den je bude čekat návštěva jiného města a poznání nové pověsti, která je seznámí s určitým zázrakem, nadpřirozenou bytostí či osobností. Pro děti bude přichystaný program v kulturních institucích a nejen tam. Prostor bude samozřejmě i pro různé volnočasové aktivity jako hry a soutěže.
Pondělí strávíme v České Třebové a díky výstavě v muzeu poznáme místa, kde se nadpřirozené bytosti zjevovaly. Druhý den nás čeká výlet do městečka Potštejn za hrabětem Chamaré. Středa nás zavede do města Ústí nad Orlicí s tkalcovskou historií. Čtvrtek bude ve znamení rytířské Litomyšle. Týden zakončíme v Lanškrouně.
Přihlášky a potřebné informace budou ke stažení na webových stránkách www.mmct.cz. Další informace možné získat na telefonu 731 516 327 nebo na       e-mailech fadrna@mmct.cz, urbankova@mmct.cz.
 
Cestovní agentura CAM s.r.o., Ústí nad Orlicí, M.R.Štefánika 234, tel. 606 748 616 www.ckm-tour.cz

Zveme vás na zájezd do Drážďan - nákupy v PRIMARKU s možností prohlídky města,
jedeme v sobotu dne 2.6.2018 odjezd z ČT ve 3,20 hodiny od rest. Beseda, Kč 670,-/osoba
Máme v nabídce autobusový zájezd s odjezdem z ÚO, ČT do Chorvatska,
Makarská, Baška Voda, Tučepi Prodloužený pobyt 12 dní termín: 22.8. - 2.9.2018 Kč 6 990,-/osoba
ubytování v apartmánech 250m od moře, možnost dokoupení polopenze za Kč 3 700,-/osoba
"Kachny" (Citroen 2CV) na Andrláku

Již 8. ročník regionálního setkání majitelů a přátel vozidel Citroen 2 CV lidově nazývaného „Kachna“, se uskutečnil v sobotu 5. května na Andrlově chlumu u Ústí nad Orlicí. U chaty Hvězdy se letos sjelo 14 kachen, které zde měli návštěvníci možnost si prohlédnout. V poledne se pak nablýskané vozy vydaly na spanilou jízdu zakončenou v Mladějově na Moravě, kde byl poprvé zprovozněn celý úsek úzkokolejky a k dolu Hřebeč. .
Citroen 2 CV se ve Francii vyráběl v letech 1948 – 1990. Původní požadavek na vůz zněl, aby vozidlo převezlo 4 venkovany v dřevácích se slamáky na hlavě a pytel brambor přes zorané pole na trh rychlosti 60 km/h aniž by se rozbilo jen jedno jediné vejce v ošatce. Sériově vyráběný Citroën 2CV byl veřejně představen na autosalónu v Paříži roku 1948.
Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal společně s generálním ředitelem Nemocnice Pardubického kraje a.s. Tomášem Gottvaldem s ministrem zdravotnictví v demisi Adamem Vojtěchem. Mezi témata setkání patřila problematika nedostatku zdravotních sester a možnost jejich získávání ze zahraničí, především z Ukrajiny, ale také zajištění finančních prostředků pro kraje přímo z rozpočtu ministerstva například na rekonstrukce budov či budování infrastruktury. Dobrou zprávou pro krajské zdravotnictví je také jednání o přerozdělení finančních prostředků v rámci evropských fondů do výzvy, která může pro nemocnice v regionu znamenat půl miliardy korun na obnovu technického vybavení.
 
Kraj získal novou možnost půlmiliardové dotace pro krajské nemocnice

Bohužel se mám vzhledem k časové soutěži nepodařilo získat finanční prostředky ve výši přibližně půl miliardy korun v rámci jedné z výzev na zlepšení technického vybavení všech pěti nemocnic akutní péče. Dlouhodobě však upozorňujeme, že v některých dalších výzvách není čerpáno a bylo by dobré finance přerozdělit na jiné prospěšné projekty. Pan ministr nás ujistil, že se jedná o jednu z priorit, na které se nyní pracuje. Celkově by takto měly být přerozděleny dvě miliardy korun, z čehož jedna čtvrtina obsahuje projekty našeho kraje,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Tyto finance ulehčí rozpočtům našich nemocnic a bude možné se soustředit na zásadní projekty v čele s vybudováním centrálních příjmů v Ústí nad Orlicí a Pardubicích,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Ten společně s generálním ředitelem Nemocnice Pardubického kraje Tomášem Gottvaldem hovořil také o problematice získávání zdravotních sester ze zahraničí, především z Ukrajiny. „V současné době jsme vybrali přibližně 30 zdravotních sester na Ukrajině, u kterých zahajujeme proces jejich přijetí, což obsahuje nejen intenzivní kurzy češtiny, ale také řadu legislativních kroků. Chceme mít však jistotu, že tento projekt bude dále pokračovat, protože zdravotních sester je v celé republice nedostatek,“ uvedl Tomáš Gottvald s tím, že Ministerstvo zdravotnictví ČR v tomto projektu hodlá pokračovat i nadále.
Podle informací ministra Adama Vojtěcha plánuje resort pro příští rok zajistit finanční prostředky pro kraje na investiční činnost do nemovitého majetku. „Tato dotace byla již jednou za ministra Svatopluka Němečka krajům přidělena. Každý region měl k dispozici 50 milionů korun, což na první pohled nejsou výrazné finanční prostředky, ale vzhledem ke stavu některých budov je každý příspěvek využit. Jsem rád, že ministerstvo něco podobného, i když možná v jiné podobě, chystá  pro příští rok,“ řekl hejtman Netolický s tím, že v současné době resort zjišťuje požadavky jednotlivých krajů.

Zeleň u přechodu pro chodce u parkoviště Billa  - neřešitelný problém?

Příspěvek R. Plodra (ze 4. května 2018) upozorňující na to, že chodci, zvláště děti, mohou při příchodu do prodejny Billa vyběhnout ze stezky přímo před auto (sice na značeném přechodu) a řidič nemá šanci střetu zabránit, jsem přeposlal na odbor dopravy. Odbor toto upozornění řešil s odborem životního prostředí, který má údržbu zeleně ve městě na starosti. Vyřešeno ale není nic, u Billy je to stále při starém, neboť vybudovaný chodník podle katastrální mapy patří spolu s parkovištěm společnosti Billa. Vypadá to, jako by to tím pádem město přestalo zajímat, jako by to bylo vyřešeno. Jde přitom o malý zásah do zeleně, který zajistí řidičům výhled a chodcům bezpečnost. Zatímco bezpečnost u (státní) silnice I/14 (např. na Tyršově náměstí) řešíme za každou cenu (až nad tím lidé kroutí hlavou), tak tady na dalším nebezpečném místě nás nezajímá? (mm)

OMG – otevřená muzea a galerie Pardubického kraje

Pardubický kraj v příštích dnech pořádá už třetí festival otevřených muzeí a galerie, který zdomácněl pod mnohoznačnou zkratkou OMG. Kraj láká zájemce do svých kulturních institucí na neobvyklé zážitky, které jindy jsou připraveny jen pro jeden den v roce a které jim zdarma a poutavou formou přiblíží něco z činnosti těchto zařízení.
„Chceme zejména mladým lidem, ale i dalším zájemcům ukázat, že muzeum nebo galerie nejsou nudné instituce jen pro intelektuály. Mohou v lidech probouzet jejich výtvarné cítění, technické zájmy, připomínat historické souvislosti, nadchnout pro přírodu nebo prostě jim pomoct objevit vlastní kreativitu,“ říká patron projektu 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
Po svítání s ptačím zpěvem a rozměrnými výtvarně-tanečními happeningy na nádvoří pardubického zámku v minulých letech je nabídka letos opět bohatá.
V sobotu 12. května dopoledne otevírá festival Regionální muzeum v Litomyšli, kde budou zájemci pod vedením výtvarnice Šárky Hrouzkové vytvářet prostorové objekty.
Štafetu programu přebírají v úterý Regionální muzeum v Chrudimi a Východočeské muzeum v Pardubicích. V Chrudimi si návštěvníci vyzkoušejí, kterak se státi středověkým řemeslníkem. Vrátí se do doby, kdy byla Chrudim velmi důležitým městem českého království a vyzkoušejí si i různé dovednosti.
Východočeské muzeum na Zámku Pardubice naváže na interaktivní výstavu Včely ze všech ú(h)lů. „Chceme vytvořit na velkém nádvoří obří obrazec včelích pláství ze slepotického žlutého písku. Uvítáme zájemce, kteří se na tvorbě tohoto rozměrného díla budou od 15 hodin odpoledne podílet,“ uvedla Kateřina Procházková Skůpová.
Závěr festivalu bude ve středu patřit Regionálnímu muzeu ve Vysokém Mýtě a Východočeské galerii. Technicky zaměřené muzeum ve Vysokém Mýtě nabídne rozpohybování obrázků a pohled do světa kinematografie. A nakonec se můžete rozhlédnout z valů pardubického zámku a své výtvarné dojmy směrem na město nebo směrem na zámek zvěčnit na monumentální plátno. To bude k dispozici spolu s pracovníky galerii až do 17 hodin.
V Ohrazenicích roste moderní depozitář pro Východočeské muzeum

řed půl rokem předal Pardubický kraj staveniště v areálu bývalého internátu v Ohrazenicích stavební firmě VW Wachal, která zde má do roku 2019 vybudovat moderní muzejní depozitář. Od té doby zmizely původní budovy školní jídelny a přilehlých objektů, byly položeny základy nové stavby a ta už dostává hrubou podobu. Jak vyplynulo z posledního kontrolního dne, práce zatím postupují podle harmonogramu.
„Výstavba depozitáře a další rozvoj Zámku Pardubice jsou spojené nádoby,“ vysvětlil 1. náměstek hejtmana Roman Línek svůj zájem na tom, aby stavba v Ohrazenicích byla dokončena včas. „Práce na rehabilitaci pardubického zámku jako sídla významného šlechtického rodu a na souvisejícím novém uspořádání prostor pro Východočeské muzeum bude náročná zejména na logistiku. Zámku se zprovozněním depozitáře ulehčí a třetina sbírkového fondu najde nové moderní uložení. Proto je dokončení nového depozitáře strategicky důležité. Samotná stavba bude hotová zkraje příštího roku, následovat bude její vybavení. Cena stavby je po vysoutěžení necelých 75 milionů korun a spolu s vybavením a ostatními náklady přijde na 82 milionů. Evropská unie z Integrované teritoriální investice pro Hradecko-pardubickou aglomeraci zaplatí 85 procent uznatelných nákladů,“ dodal Línek.
Moderní podmínky pro odbornou práci
Současné depozitáře Východočeského muzea mají na Zámku Pardubice nevyhovující zázemí a neumožňují další rozvoj sbírek a jejich digitalizaci. Nové pracoviště se stabilními klimatickými podmínkami umožní přestěhovat jedenáct z celkem 38 podsbírek Východočeského muzea právě sem. Do Ohrazenic se mimo jiné přesunou sbírky etnografie, uměleckoprůmyslové práce, výtvarné práce, písemnosti, tisky, filmy, fotografie či třeba předměty dokládající vývoj vědy, techniky a průmyslové výroby. Důležitý bude také příjmový depozitář. „To je specializované pracoviště, kde projdou základním ošetřením nové přírůstky, tak abychom vyloučili například biologické poškození. Dále tady nalezne zázemí digitalizační pracoviště a také badatelna,“ uvedl Libánek.
Na novou budovu naváže pracoviště archeologů a restaurátorů
Za novostavbou v Ohrazenicích je vidět třípodlažní, částečně podsklepený objekt bývalého internátu, který čeká rekonstrukce a úrovňové propojení s novým depozitářem. „Tady chceme vybudovat tolik potřebný archeodepozitář. Všechna naše muzea nutně potřebují prostor k ukládání archeologických nálezů, o které se ze zákona musíme postarat.