Českotřebovský deník 141/2018 (12/5)
Svátek pro bikery na Pekláku

Tento víkend 12. - 13. května je  bikepark na Pekláku v obležení kol značky Scott bikes. Pokud si chcete vyzkoušet kola právě této značky, tak máte ještě zítra jedinečnou příležitost. Pokud uvažujete o koupi kola, jakéhokoliv, tak praktické vyzkoušení v terénu je to nejlepší, co ti prozradí jízdní vlastnosti. Jak se chová v větší rychlosti, jak v pomalé rychlosti, jak se na něm skáče, jak si poradí v rozbitém terénu, tohle v obchodě nevyzkoušíte. Musíte do lesa, na traily a dráhy. Kola značky Scott se testovala již dnes v sobotu a byl o ně velký zájem. Peklák má před sebou novou budoucnost, další perspektivu rozvoje. Je proto důležitý nástup do sezóny, který se letos opravdu podařil . V příštím roce zde budou vybudovány kilometry nových tratí dle dotovaného projektu Singletrack glacensis. Dojde také k modernizaci zázemí stávajícího skiareálu, umožní další rozvoj služeb, pro zimní i letní období. 
Peklák v sobotu 12.5. dopoledne....

Férová snídaně na zahradě ZŠ Na rovině 

Férová snídaně je celorepublikový piknikový happening na podporu pěstitelů v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky.  V České Třebové se ZŠ Na rovině na tuto akci hlásí pravidelně a rok od roku roste počet hostů. Ti přichází se svými domácími specialitami, takže i letos bylo opravdu z čeho vybírat. Na parkově upravené zahradě ZŠ Na rovině  bylo opravdu živo, přišlo 36 dospělých a mezi tím se pohybovala také  spousta dětí, pro které byly připraveny hry a soutěže.  To vše je důkazem, že tato (soukromá) základní škola propagující pedagogiku Montessori žije nejen školou ale také bohatým mimoškolním životem  a dále se rozvíjí.  (mm)
Odchovanci českotřebovského Sokola II se uplatňují v  extralize

Radim Šulc, Lukáš Vašina, Martin Blažek, odchovanci českotřebovského volejbalu, kteří ještě nedávno oblékali dres SOKOLA II a získali s ním několik republikových medailí včetně „MISTRŮ“ a „VICEMISTRŮ“ ČR. Ve svých 18 letech se prosadili jako málo jejich vrstevníků ve volejbalové extralize mužů a reprezentacích ČR.
Radim Šulc  (2) – nastupoval jako druhý nahrávač v extraligovém celku mužů Fatry Zlín a jako první nahrávač v extralize juniorů. Je dlouhodobě v kádru reprezentace ČR, kdy jako U 19 získal tento celek „TITUL MISTRA EVROPY“. Účastník MS, ME a OHM.
Lukáš Vašina (5)  – nastupuje v základní sestavě a je nosným pilířem útoku extraligového týmu mužů VK Ostrava a ústředním hráčem v extralize juniorů. V letošní úspěšné sezoně odehrál všechna vítězná utkání za rodnou Českou Třebovou ve II. lize mužů. Je i stavebním kamenem juniorských reprezentací ČR U 19 a U 21. s U 19 získal „TITUL MISTRA EVROPY“. Účastník dvou MS, ME a OHM. V současné době dostal jako osmnáctiletý pozvánku do seniorské reprezentace ČR a jejím nejmladším hráčem.
Martin Blažek  (6) – nastupoval jako druhý nahravač  ve  „VICEMISTROVSKÉM“ celku VK Kladno a byl účastníkem letošního finálového duelu o „MISTRA ČR“, které hrálo VK Kladno s celkem Karlovarska. Je ústředním hráčem juniorského týmu hrající I.ligu juniorů v Kladně.
V pondělí 14.5. v 17h bude v Národním domě akce Třebovské stěny protihlukové

Obsahem bude odborná presentace technických řešení odhlučnění a diskuze. A také, a to je důvod proč píšu  - možnost podepsat petici k tomuto téma. Bude také možnost petici dál šířit bez omezení a v tom vidím pěknou příležitost pro nás všechny.
VLTAVA RUN: Od pramene Vltavy do Prahy jede "orlická mašina"

Odstartovali jsme v sobotu ráno a nyní jsme na cestě od pramene Vltavy ze Zadova do Prahy. Cela její posádka pevně věří, ze se v pořádku dostane po svých až do Prahy. Držte nám pěsti, ať si to užijeme stejně jako vloni. - První usek za námi, vedro, teď přišla průtrž, přesně po mém doběhu, ale je splněno přesně podle plánu Druhý usek běžím ve 23:15.  Má to jednu velkou výhodu, rozhodne nebude vedro ...  Darina Hrušková, facebook
Vltava Run je dvoudenní štafetový závod podél toku Vltavy. Běžci startují na Šumavě, kterou proběhnou k Lipnu, užijí si krásy jižních a středních Čech a finišují na louce za branickým mostem​ ​ na​ ​ Praze​ ​ 4. Hlavní podmínka účasti se pro rok 2018 nemění. „V každém týmu může startovat maximálně 12 členů. Samotná trasa je rozdělena do 36 úseků dlouhých 8-15 km  Pro obrovský zájem byla kapacita nadcházejícího Vltava Run oficiálně zvýšena na 300 týmů.Jedná se o více než 360 km trasy krásnou přírodou, historickými městy, jihočeskými a středočeskými vesničkami. Desítky nadšených účastníků běží se stejným cílem, zábava a adrenalin dnem i nocí, euforie i neuvěřitelné týmové zážitky.


Krajský fotbalový přebor:  Třebováci ve Slatiňanech prohráli

Slatiňany - FK Česká Třebová  2 : 0 (0 : 0)

Tabulka

# Klub Z V R P S B P+ P-
1. Slatiňany 25 20 0 5 54:23 58 4 2
2. Česká Třebová 25 16 0 9 46:36 48 3 3
3. Lanškroun 24 15 0 9 49:29 45 3 3
4. Heřmanův Městec 24 15 0 9 36:39 44 2 1
5. Moravská Třebová 25 16 0 9 28:26 42 7 1
6. Hlinsko 25 14 0 11 40:36 41 2 1
7. Holice 25 14 0 11 48:53 39 6 3
8. Svitavy 24 13 0 11 38:35 38 3 2
9. Chrudim B 25 11 0 14 48:46 35 3 5
10. Choceň 25 11 0 14 30:40 32 4 3
11. Dobříkov 23 10 0 13 46:48 29 2 1
12. Polička 25 9 0 16 33:46 29 2 4
13. Litomyšl 25 9 0 16 42:44 28 3 4
14. Žamberk 25 8 0 17 24:39 28 2 6
15. Moravany 25 8 0 17 28:47 28 1 5
16. Třemošnice 24 8 0 16 34:37 27 3 6
 

Spolupráce s Gruzií se rozbíhá 

Zástupci gruzínského regionu Mtscheta-Mtianeti přijeli na pracovní návštěvu Pardubického kraje. Jejím cílem je realizace projektu, na který Pardubický kraj získal prostředky v rámci úspěšné žádosti o dotaci z rozpočtu České rozvojové agentury. Po čtvrtečním ranním setkání se zástupci Pardubického podnikatelského inkubátoru a Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje se členové delegace setkali také s hejtmanem Martinem Netolickým, který byl v loňském roce iniciátorem projektu. V průběhu pobytu v kraji se zástupci regionu seznámili s Národním hřebčínem v Kladrubech nad Labem, Lázněmi Bohdaneč, a ve zbytku programu jim bude představeno fungování Místních akčních skupin a spolupráce venkova. Cestu zakončí v sobotu návštěvou Střední školy zemědělské a veterinární v Lanškrouně.
Vzhledem k tomu, že stejně jako Česká rozvojová agentura považujeme Gruzii za velmi perspektivní zemi nejen pro české podnikatele, ale také turisty, podali jsme žádost o finanční příspěvek na realizaci projektu, který je zaměřen na předávání zkušeností a následně zavedení do místní praxe v oblasti cestovního ruchu, zemědělského školství a místních akčních skupin a venkova obecně. Tento projekt byl hodnocen jako jeden z nejlepších a obdržel krytí v plné požadované výši půl milionu korun. Jako kraj k této částce poskytneme finanční spoluúčast v hodnotě 355 tisíc korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Věřím, že naše první setkání na úrovni garantů jednotlivých oborů otevře dveře k další mnohem hlubší spolupráci v oblasti výměny studentů středních škol, ale také například životního prostředí, zemědělství nebo cestovního ruchu, jelikož v těchto oblastech jsme mnohem dál a máme co předávat. Chceme být partnerem v místech, kde máme co nabídnout. Spolupráce musí dávat smysl a nesmí být pouze formální aktivitou spojenou se setkáváním vrcholných představitelů,“ řekl hejtman Netolický. „Vzhledem k našim zkušenostem s čerpáním finančních prostředků z různých zdrojů můžeme pomoci i v této oblasti. Oproti Gruzii jsme ve všech oblastech mnohem dále a myslím, že pokud můžeme, měli bychom pomoci tak, jako to již několik let děláme v oblasti Zakarpatské Ukrajiny,“ doplnil hejtman Netolický, který oblast regionu navštívil v minulosti již dvakrát a jednal se svým protějškem Levanem Zautashvilim o možné spolupráci obou regionů. 
Její prohlubování si chválí také ředitel rozvojové agentury regionu Mtscheta-Mtianeti Shalva Givishvili. „Pardubický kraj je pro nás důležitým partnerem, který nám může v řadě věcí pomoci. Jsme moc rádi, že jsme tohoto partnera získali, protože kromě teoretických potřebujeme také praktické zkušenosti, které načerpáme jen tak, že se setkáme s odborníky z těchto oblastí. Doufám, že naše spolupráce je touto návštěvou teprve na svém začátku,“ řekl Givishvili. 
První den návštěvy si pětičlenná delegace prohlédla Národní hřebčín Kladruby nad Labem, dále Lázně Bohdaneč a také historické centrum Pardubic. Ve čtvrtek se setkali se zástupci Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje a Pardubického podnikatelského inkubátoru v čele s ředitelem Richardem Červenkou. Páteční program je ve znamení venkova. V dopoledních hodinách navštíví Rodinné a vzdělávací centrum Holoubek, podívají se do Sebranic, které jsou jedním z držitelů titulu Vesnice roku Pardubického kraje a v Uhersku si prohlédnou zdejší statek, který patří mezi přední regionální producenty potravin. V sobotu zavítají do Lanškrouna, kde se na zdejší Střední školy zemědělské a veterinární koná Den školy, jehož součástí je nejen prohlídka moderního areálu, ale také jarmark, ochutnávky výrobků školy a mnoho dalšího.