Českotřebovský deník 151/2018 (21/5)
Samotáři mají čas přemýšlet, hledat pravdu, poddávat se zvědavosti.
Buďte samotář a váš život bude mít význam." -- Albert Einstein

Záhon na Tyršově náměstí ve fotografii a v souvislostech

Stavba Průtah I/14 v České Třebové včetně dalších prováděných doplňků se děje  před očima veřejnosti a nelze se divit  zájmu občanů o to, zda provedené úpravy jsou  dobře nebo špatně provedené. Občané jsou sice laici a nikoliv odborníci, ale práce jsou určeny právě pro ně a tak mají právo na připomínky. Odpovědi pak lze hledat také v jiných městech a srovnávat naše dílo s jinými, jejich účel byl odborníky vysvětlen  Takové srovnání se nabízí ve městě Plzni. Je to sice daleko, ale pro internet taková vzdálenost nic neznamená.  Zde můžeme najít pro nás důležité poučení.
(http://www.ceskypohled.eu/plzen-ma-nove-trvalkove-zahony-rostliny-na-nich-zvladnou-sucho-i-horko/)
Plzeň má nové trvalkové záhony, rostliny na nich zvládnou sucho i horko
Výsadbu nových trvalkových záhonů dokončilo v loňském roce 2017 na dvou místech město Plzeň. Záhony jsou jiné, skládají se z rostlinných druhů snášejících velmi dobře stresové podmínky, tedy sucho, horko a konkurenci ostatních druhů. Právě tímto chce město docílit dlouhodobě atraktivních záhonů. Ty se budou barevně proměňovat nejen v průběhu roku, ale také v průběhu let, kdy bude docházet k samovolnému přesevu a rozrůstání druhů, tedy k autoregulaci. Některé druhy užité na nově vysázených záhonech jsou již notoricky známé. Jsou to například třapatka, dobromysl, šalvěj, šanta, hvězdnice, hvozdík, šuškarda, některé jsou k vidění ve veřejné zeleni méně často, jako třeba svíčkovec, šater, agastache nebo poblekla. Na jednom ze záhonů budou navíc zejména v podzimních měsících hrát výraznou roli okrasné druhy trav, jako jsou proso a dva kultivary třtiny. Na jaře navíc záhony ozdobí desítky cibulnatých rostlin – krokusů a tulipánů.  Náklady na založení záhonů a péči o ně v roce 2017 činily celkem 190 tisíc korun. Správa veřejného statku města Plzně na tuto akci obdržela dotaci z Fondu životního prostředí města Plzně. Na první pohled překvapí štěrkový povrch. Jedná se o druh mulče, který je pro tento typ trvalkových záhonů nejvhodnější. Svou vrstvou sedmi centimetrů zabraňuje vyššímu výparu vody z půdního povrchu, brání vysemeňování plevelných druhů z okolí a na rozdíl od mulčovací kůry neplesniví a neuvolňuje do půdy nežádoucí kyseliny a třísloviny

Výsadba tohoto typu je tedy zřejmě moderní. Ať každý posoudí sám. I když, opravdu byl záměr nasázet tolik druhů plevele ?
Snad se autoři vyjádří, proč zvolili právě tuto podivnou výsadbu. Pokud to ale záměr nebyl, měli autoři před vysázením zvažovat, zda bude v silách města se o takový záhonek starat, aby vypadal tak, jak asi vypadat měl. Zatím náš záhon vypadá jinak a je jasné, že bez městského zahradníka se k lepšímu nepohneme. Rozsah zeleně ve městě je velký a nasmlouvat si externí firmy - to se nedoplatíme.

(VV)


Anketa Alej roku startuje letos po osmé

PARDUBICKÝ KRAJ – Lidé už mohou nominovat kandidáty do osmého ročníku soutěže o nejoblíbenější alej roku pořádané spolkem Arnika, a to až do konce října letošního roku. Zájemci mohou nominovat stromořadí na webu www.alejroku.cz zasláním fotografie a krátkého příběhu nebo popisu. O vítězné aleji pak bude hlasovat veřejnost.
Letos poprvé může skutečně každý fotit a nominovat aleje během výletů nebo dovolených po celé České republice už od května, kdy se koruny stromů krásně zelenají, a to až do 31. října 2018. Nezáleží, zda jde o aleje známé, neznámé, vzrostlé, mladinké, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras. Stejně jako v minulých letech může o vítězství aleje rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha místních lidí o záchranu nebo odhodlání lokálních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky.
Na autory prvních čtyř nominací čeká odměna – poukaz od firmy Foto Škodana služby v hodnotě 500 Kč. Na autora vítězné nominace pak čeká jako hlavní cena let balonem od Lucky Balon a exkurze do výrobny biočajů Sonnentor a pro autora nejkrásnější fotografie máme zrcadlovku značky Canon.
„Ať už alej roku 2018 roste kdekoli a ať už zvítězí díky své kráse nebo díky silnému příběhu, těšíme se, až se s ní seznámíme. Snad jí titul pomůže, aby naši krajinu zdobila ještě dlouho,“ uvedla Marcela Klemensová z Arniky.
Novými patronkami ankety se letos staly malířka Iva Hüttnerová a pěvecké trio Sestry Havelkovy.
Loni lidé nominovali 62 alejí z celé České republiky. V minulém ročníku ankety triumfovalo teprve tříleté stromořadí ovocných stromů Stará Husí cesta v Dřevčicích, které vysázeli místní trampi Roverští patrioti. V ročníku, ve kterém hlasovaly necelé 4 tisíce lidí, získala 408 hlasů. Alejí roku v Pardubickém kraji se stala Alej Filozofů v Litomyšli se 111 hlasy.
Cílem ankety Alej roku je přitáhnout pozornost lidí k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Hledejte s námi nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorněte na ty, kterým hrozí zánik, a představte nám mladé aleje, které jste vysadili, a o které budete pečovat i v příštích letech.
 
Zajímavé střetnutí florbalistů a hokejistů se uskutečnilo v  hale Skalka.

Trenéři obou sportů zpestřili přípravu svých žáků (2008 a mladších) netradičním způsobem. Hokejisté mají po sezóně, florbalistům právě končí, a tak nic nebránilo vzájemnému setkání. Nejdříve trenéři florbalu připravili společný trénink, a poté se uskutečnily dva přátelské zápasy. Již od začátku bylo patrné, že kluci se znají ze školy, a více než rivalita jednotlivých sportů bude převládat kamarádství a radost z pohybu. Při tréninku byste nerozeznali florbalistu od hokejisty a spokojené výrazy dětí dávaly najevo, že tato akce bude mít pozitivní dopad. Utkání nakonec dopadla nerozhodně, kdy jednou vyhráli florbalisti a jednou hokejisti. Zejména byly k vidění krásné akce, pohodová atmosféra a duch fair play.  Hokejoví trenéři zajistili na závěr pro děti sladké a zdravé odměny, takže každý odcházel nadmíru spokojen. Bylo příjemné vidět spokojené děti, které se baví sportem. Poděkování patří všem organizátorům této akce. Za tým FbK OT Josef Kvapil.
Vydařené CYKLO GLACENSIS 2018

V pátek 18. května 2018 se konala mezinárodní jízda CYKLO GLACENSIS 2018. Letošní 17. ročník nabídl krásné trasy Orlickými horami až do cíle v polském Zielenieci, kam se sjelo skoro tři sta cyklistů. Akci zaštítil svým jménem, morální a finanční podporou vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek. Akce otevřela cykloturistickou sezónu v česko-polském příhraničí. Letošním cílem hvězdicové jízdy bylo nově vybudované horské středisko Zieleniec na polské straně pod Šerlichem. Na kole se jí zúčastnilo 130 cyklistů z deseti českých a 130 cyklistů z osmi polských měst. Finančně ji podpořila města Lanškroun, Náchod, Choceň, Vysoké Mýto, obec Bačetín, Sdružení obcí Orlicko, DSO Region Orlické hory, Pardubický a Královéhradecký kraj. V cíli byl pro účastníky připraven večerní společenský program.  V roce 2019 bude cíl Cyklo Glacensis na české straně hranice a organizátor Region Orlicko-Třebovsko na příští ročník všechny účastníky srdečně zve.
Z robotické soutěže v Novém Mexiku se vrátili studenti „elektrotechny“ se stříbrem na krku

S velkým úspěchem se vrátila tříčlenná skupina studentů Střední průmyslové školy elektronické (SPŠE) v Pardubicích z Nového Mexika, kam odjeli reprezentovat Českou republiku na robotickou soutěž RoboRAVE International.
Cestě do Nového Mexika předcházela výhra studentů třetího ročníku v republikovém kole soutěže RoboRAVE, kterou pořádá Asociace pro mládež, vědu a techniku AMAVET. V soutěži mají dvou až tříčlenné týmy za cíl zkonstruovat stoprocentně autonomního robota, schopného uhasit čtyři svíčky. Robot se pohybuje na hřišti o rozměrech zhruba 2,5 x 3,5 metru, jehož plochu nesmí překročit, a musí svíčky do tří minut najít a uhasit, aniž by se jich dotknul.
Totožný úkol měli soutěžící na mezinárodní soutěži RoboRAVE International, kde nás reprezentovali Marek Musil, Josef Pelc a Vojtěch Tecl. „Říkáme tomu takové malé mistrovství světa. Letět do Spojených států, navíc jako nejlepší tým z České republiky, to byla velká motivace,“ podotkl ředitel SPŠE Ladislav Štěpánek, který studenty na cestě doprovázel.
A že motivace zafungovala, potvrdil i výsledek. Z dvaceti sedmi týmů z celkem dvaceti zemí světa se studenti SPŠE umístili na druhém místě. A to i přesto, že ne vždy šlo všechno přesně podle plánů. Za oceánem totiž museli kluci prokázat, že umí improvizovat. Nakonec však pověstnou vynalézavost Čechů potvrdili. „Nevěděli jsme, že každá svíčka bude jinak vysoká a náš robot na to nebyl připravený. Tak jsme rozřezali kartonovou krabici, ve které jsme robota převáželi, použili tavnou pistoli a narychlo ho upravili,“ řekl Marek Musil. Základem robota, na kterém tým pracoval zhruba dva měsíce ve svém volném čase, byla plastová cívka a součástky ze stavebnice Merkur. Aby čidla rozpoznala svíčky i při velkém okolním světle, museli si studenti poradit s jejich vysokou citlivostí. „Když jsme to stavěli, na stole ležely trubičky od lihových fixů, které jsme uřízli, dali do nich senzory a zjistili, že to funguje skvěle,“ dodal Marek Musil.
Vedle medailí a drobné finanční odměny si studenti přivezli také spoustu zážitků a dojmů, ale i touhu další účasti na soutěži, která se příští rok bude konat v Číně. „Českou republiku většinou reprezentují především gymnázia, která se nám letos podařilo porazit a ukázat tak, že i odborné technické vzdělávání má vysokou prestiž,“ podotkl ředitel Štěpánek.