Bennewitz festival byl úspěšně zakončen
pěveckým koncertem v Přívratu

 
V sobotu  28/4 se uskutečnil poslední, šestý koncert festivalu Bennewitz 2018 ve zcela zaplněném sále v Přívratu.  Na samotný závěr festivalu přijel do Přívratu  také jeho patron, řekněme umělecký šéf festivalu Jaroslav Svěcený, který poděkoval pořadatelům za spolupráci, vyzdvihl historickou úlohu Antonína Bennewitze  ve funkci dlouholetého ředitele pražské konzervatoře, která byla pod jeho vedením  nejprestižnější školou v Čechách. 
Jubilejní dvacátý ročník festivalu uspořádaného k poctě Antonína Bennewitze měl podle vyjádření ředitele Kulturního centra Josefa Kopeckého  rekordní diváckou účast, poprvé na podařilo překročit  celkový počet posluchačů koncertů číslo 1000.  K dobré úrovni festivalu jistě přispěly i dva poslední koncerty, tedy uvedení Cyklu symfonických básní Má  vlast v provedení KOJKU, tak i pěvecký koncert sborů Bendl + Dalibor v Přívratu.
Oba sbory - jak "domácí" pěvecký sbor Bendl se sbormistry Josefem Menšíkem a Davidem Lukášem, tak jeho host, sbor Dalibor (sbormistryně Miroslava Ducháčková) ze Svitav přednesly zajímavý program vysoké umělecké úrovně, v závěru koncertu sbory  vystoupily také se společně nacvičenou písní.
V program českotřebovského pěveckého sboru Bendl byl obohacen o dva operní sbory - "Květiny bílé po cestě" z Dvořákovy opery Rusalka a "Proč bychom se netěšili" ze Smetanovy Prodané nevěsty, které za řízení sbormistra Davida Lukáše a  klavírním doprovodem Blanky Poukarové.
Bendl tyto skladby přednesl 26. dubna na koncertu pořádaném k zahájení "lázeňské sezóny" v Litomyšli společně s Litomyšlským symfonickým orchestrem  a sborem Otakar z Vysokého Mýta. Ač se na tomto koncertu "Pocta české opeře" podílel českotřebovský pěvecký sbor bendl,  tak jej zatím v České Třebové neuslyšíme. Pocta  české opeře se bude opakovat zatím jen v září ve Vysokém Mýtě. Pro Českou Třebovou, která si letos připomíná 740. výročí první písemné zmínky o své existenci, by mohl být takový mimořádný koncert velkým obohacením podzimní kulturní sezóny.  Zatím k tomuto "našemu" výročí  směřujeme akce, které by se pořádaly i bez zmíněného výročí, nejsou tedy novým obohacením kulturního dění, jen je propagaci uvedeno logo městských oslav navíc. Zařazením zmíněného koncertu, na kterém by zazněly sbory z oper Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Viléma Blodka, dále předehry slavných oper v provedení stovky zpěváků a hudebníků bychom zajistili pro  kulturní veřejnost města a okolí mimořádný zážitek. V Litomyšli koncert zcela zaplnil Smetanův dům.... (mm)
 

Svitavský pěvecký sbor Dalibor oslavil loni 50 let činnosti. Předvedl velmi kvalitní výkon, který publikum velmi ocenilo.


Společné vystoupení sborů Bendl + Dalibor




  • A ještě snímek z odpolední zkoušky