Zemřel profesor Boris Wolf                                                  


Smutná zpráva přišla z Ústí nad Orlicí. V požehnaném věku nedožitých 95 let  zemřel profesor orlickoústeckého gymnázia pan Boris Wolf . Tato zpráva je významná i pro Českou Třebovou. Boris Volf byl jedním z nejstarších absolventů českotřebovského gymnázia a dokonce zde  také nějaký čas vyučoval. V České Třebové měl nejen řadu známých a žáků a také spolužáků. Jedním z nich byl například významný stavař a statik Ing. Jozef Poštulka  žijící v Bratislavě, kterého Boris Wolf při  jeho českotřebovských pobytech pravidelně navštěvoval.  Boris Wolf byl také aktivním členem orlickoústeckého Klubu přátel umění maloval zejména krajinářské motivy a zátiší a na akcích klubu pravidelně vystavoval až do vysokého věku.   Klub přátel umění Ústí nad Orlicí otevřel v pátek 1. března 2013 výstavu Jubilanti, kde práce Borise Wolfa nechyběly. Spolu s ním vystavovali další výtvarníci, kteří měli s Borisen Wolfem společné to, že studovali na českotřebovském gymnáziu, Byl to např. Mgr. josef Cougal z Brandýsa n.Orl , doc. ing. Josef Ripka, CSc.,  a Josef Malátek (maturitní ročník 1942). 
Boris Wolf byl znalcem výtvarného umění a při návštěvách u svých kolegů nikdy nezapomněl ohodnotit v bytě vystavené obrazy. Borise Wolfa jsem znal jako kolegu, učili jsme léta ve stejné budově absolvovali jsme  někdy opravdu dlouhé diskuze na řadu témat ze života České Třebové i Ústí nad Orlicí.  Dbal na zdravý způsob život a do vysokého věku tomu úměrně sportoval např. jezdil na kole. Byl oblíbeným kolegou pro učitele z několika generací.  Těšil jsem se, že se s ním setkám ještě v příštím roce na oslavách 110 let českotřebovského gymnázia, ale už se to bohužel nestane. 
Čest jeho památce!  MILAN MIKOLECKÝ, foto Martin Šebela 2009
 
Z galerie osobností regionu na webu orlickoústecké knihovny:

Narodil se 21. 9. 1923 ve Dvoře Králové nad Labem. Vystudoval reálné Gymnázium v České Třebové a po 2. světové válce dějepis a anglický jazyk na Filozofické fakultě UK v Praze. Jako středoškolský profesor působil na gymnáziích v Ústí nad Orlicí a České Třebové. Kreslení se věnoval již od dětství podporován svým otcem Jindřichem. Velkou inspirací mu byly kresby i akvarely, které jeho otec vytvořil jako čs. legionář v Rusku na Sibiři. Zpočátku se věnoval malbě zátiší a květin, později zobrazil podorlickou krajinu, inspiroval se také Českomoravskou vysočinou i jižními Čechami. Od r. 1999 je členem Klubu přátel umění Ústí nad Orlicí. Pravidelně se účastní Ústeckých salonů i výtvarných výstav ústeckého Klubcentra. Rád také fotografoval. V Galerii pod radnicí vystavoval portrétní tvorbu z let 1941-55. Z obrazů vystavil: „Zátiší se zeleninou – Na Tiché Orlici – Podvečer na řece – Jiřiny – Řeka – Smutné předjaří“ aj.
Tablo mat. ročníku 1942

Boris Wolf jako učitel (1957)