Herečka Markéta Hrubešová opět  vařila v Litomyšli

V sobotu 19. května 2018  nám počasí skutečně přálo.  To uvítali pořadatelé i návštěvníci 7. ročníku již tradiční  litomyšlské akce Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové. Na zaplněném náměstí bylo opět možné potkat celou řadu obyvatel našeho města.   Po deváté hodině ranní jel ze Třebové značně zaplněný autobus.
Slavnosti byly v 10.00 hodin zahájeny na Smetanově náměstí, odkud vyšel průvod účastníků, sestávající z našich i slovenských nejvyšších představitelů z oboru gastronomie, vedení města Litomyšle a konečně také bubeníků, kteří se svými nástroji průvod doprovázeli. Veřejnost,  jdoucí  rovněž v průvodu zase „hrála“ na hrnce a vařečky.  Cílem průvodu byl hrob M. D. Rettigové na litomyšlském hřbitově, kde zazpívaly členky tamějšího pěveckého sboru paní a dívek a po slavnostních projevech byl ke hrobu slavné kuchařky, která v Litomyšli prožila poslední léta života, položen věnec s hrníčky. O hodinu později proběhlo na pódiu na náměstí živé vysílání známého rozhlasového pořadu  TOBOGAN, za účasti moderátora  Aleše Cibulky a jeho  hostů – herců Zdeňka Podhůrského, Nadi Konvalinkové a Markéty Hrubešové, která se zde, jako hlavní osobnost slavností,  objevuje  již tradičně a sám Aleš Cibulka ji několikrát nazval „Hvězdou dne“.
Po poledni došlo, za účasti mnoha přihlížejících,  na  první vaření  herečky Markéty Hrubešové na pódiu, nebo-li jak sama říkala, na její první „kuking  show“. Spolu se svou pomocnicí, studentkou oboru gastronomie, připravila mladého jelínka s chřestem. Před zahájením vlastní kuchařské produkce Markéta Hrubešová  dala mezi přítomné diváky kolovat dva talířky s předkrmem, kousky opečené slaninky s plátkem bagety. Sám jsem také ochutnal a bylo to  výborné. Jak také jinak,  když pokrm pocházel z rukou zkušené kuchařky!  Hotový  hlavní pokrm poté obě dámy podávaly  na ochutnání  také celé řadě diváků. Jakmile  toto vaření skončilo, konala se dole pod pódiem, autogramiáda Markéty Hrubešové, při níž bylo možné si zakoupit její tři kuchařské knihy, nechat si je podepsat  a se známou herečkou se také  vyfotografovat. Při této příležitosti jsem Markétě, s níž se čas od času potkávám,  předal  upomínkovou sadu fotografií z jejího loňského litomyšlského vaření  a také drobný suvenýr z  České Třebové. S Markétou  jsem  měl nyní  možnost se  vidět celkem pošesté.  Při pěti z našich  předchozích setkání, u nás ve Třebové i v Litomyšli,  jsem měl možnost ji fotografovat.     Během autogramiády se nad litomyšlským náměstím objevily černé mraky, které stále postupovaly k místu konání slavností. Jakmile Markéta podepsala poslední knihu a odešel poslední zájemce o společné foto, začaly padat kapky  jako hrom, které návštěvníky zahnaly pod podloubí. Déšť po chvíli ustal,  vše se vrátilo zpět na náměstí a program mohl pokračovat dál. .
Martin Šebela

  •  
  •