Legiovlak navštíví Českou Třebovou koncem června 


Legiovlak – legionářské muzeum na kolejích opět vyrazil na pouť po Čechách, jeho další zastávkou v jubilejním roce 100. výročí vzniku Československé republiky bude Česká Třebová, kde ho můžete zdarma navštívit od 26. Června do 1. července.

egiovlak, pojízdné muzeum na kolejích Československé obce legionářské, připomíná 100. výročí boje československých legií za samostatný stát. Souprava historických vagonů, která vznikla za podpory Ministerstva obrany ČR a mnoha dalších institucí, projede do roku 2020 celou Českou republiku a Slovensko. V současnosti se Legiovlak skládá ze 13 zrekonstruovaných vagonů, jakými se desetitisíce čs. legionářů přepravovaly napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále v letech 1918–1920. Připomíná, že vznik Československé republiky stál na životech a odvaze legionářů, kteří s myšlenkou samostatného státu Čechů a Slováku bojovali prakticky po celém světě a na všech bojištích první světové války.

Legiovlak představuje naši vojenskou historii široké veřejnosti. „V roce, kdy si připomínáme 100. výročí vzniku naší republiky a konec jedné z nejstrašnějších válek všech dob, je návštěva Legiovlaku ideální příležitostí, jak si tyto významné události připomenout. Legiovlak má tu výhodu, že za ním nemusíte nikam cestovat a přijede až do vašeho města,“ říká Jiří Charfreitag, tajemník projektu Legie 100.

Expozice Legiovlaku bude po oba dny přístupná zcela zdarma od 9:00 do 19:00. Komentované prohlídky s průvodcem začínají hned ráno a opakují se v pravidelných hodinových intervalech. Každý návštěvník Legiovlaku může na místě zjistit, jestli měl legionáře mezi svými předky. Posádka v Plukovní prodejně dokáže hledat konkrétní osoby v databázi, kterou se i díky návštěvníkům daří doplňovat o fotografie, dokumenty, vzpomínky i hmotné předměty z pozůstalostí. Od výjezdu Legiovlaku v roce 2015 se takto podařilo doplnit na 5 000 karet legionářů.

Novinkou letošní sezony je expozice věnovaná loutkovým divadlům československých legionářů, kterou poskytlo Muzeum loutkových kultur z Chrudimi. „V promítacím voze, kde jinak běží ještě dokument o legiích, který jsme natočili vlastními silami, tak je nově 10 originálních marionet, se kterými hráli přímo na frontě italští legionáři bratři Kopečtí, pravnuci patrona českého loutkařství Matěje Kopeckého,“ říká Charfreitag a dodává: „Legionáři nebyli jen stateční bojovníci, ale uměli se postarat i o kulturu a zábavu ve svém volném čase, čímž si dobývali uznání a obdiv civilistů i spolubojovníků.“

Historické vagony Legiovlaku jsou zrekonstruovány tak, aby věrně odpovídaly dobovým reáliím a návštěvníkům co nejblíže přiblížily podrobnosti z legionářského života a jejich boje. Soupravy legionářských vlaků byly totiž kasárna na kolejích a legionáři se museli postarat o vše sami a ještě v pohybu. Běžný příbytek vojáků představuje tzv. těpluška až pro 30 mužů, která ostře kontrastuje luxusnímu salonnímu vozu pro důstojníky a generály. Návštěvníci mohou prohlédnout další vagony ze života legionářů například vůz polní pošty, nejspolehlivější prostředek komunikace na celé tehdejší Sibiři, „létající“ sanitní vagon, vozy s kovářskými či krejčovskými dílnami. Způsob boje legionářů pak přiblíží improvizovaný obrněný vůz, který je po zuby vyzbrojený dělem a kulomety, štábní vagon pro plánování operací, či plošinové vozy s materiálem. V průběhu roku by se k Legiovlaku měla přidat i zrekonstruovaná parní lokomotiva, ta ale bohužel na začátku sezóny ještě není provozuschopná, ač se na jejím znovuzrození intenzivně pracuje v plzeňském depu. Další informace najdete na webu www.legiovlak.cz.