Mladí olympionici přijeli zápolit do České Třebové         

Tentokrát se nejednalo o žádné sportovní výkony, ale o neméně náročnou disciplínu. Po roce přijeli do našeho města opět změřit své znalosti mladí mineralogové z různých konců České republiky. Mineralogická olympiáda je výjimečná přírodovědná soutěž, kterou již tradičně pořádá pro mladé přírodovědce Mineralogický klub Česká Třebová ve spolupráci se Základní školou Habrmanova, za finanční podpory Města Česká Třebová.
Na tento ročník soutěže se přihlásilo 41 studentů a žáků z jedenácti škol ČR. Ti nejvzdálenější přijeli z jižních Čech a poprvé byla zastoupena i Praha. Soutěžilo se již tradičně ve dvou věkových kategoriích, do šestnácti a nad šestnáct let. Je potěšitelné, že mezi zúčastněnými školami nechyběli zástupci nejbližšího regionu i našeho města. Soutěžící museli prokázat znalosti z mineralogie, petrografie i paleontologie a kromě náročného testu zvládnout i část praktickou. V omezeném časovém limitu 25 minut museli poznat padesát přírodnin a nebylo to vždy tak jednoduché. Ve starší věkové kategorii se již tradičně nejlépe dařilo Jihočechům, mezi kterými exceloval Jakub Vácha z Gymnázia Soběslav a studentům z chrudimského gymnázia,. V kategorii do 16let, přerušila nadvládu soutěžících z Chrudimi Lucie Vargová z českotřebovského gymnázia, která obsadila krásné druhé místo. Olympiádu v této kategorii vyhrál Štěpán Varhaník z Gymnázia Josefa Ressela Chrudim.
Odměnou pro tři nejlepší v každé kategorii byly výpravné knižní publikace a pro všechny soutěžící originální diplom, který každý rok obměňujeme. Věřme, že se podařilo, tak trochu opomíjenou soutěžní oblast, jakou je neživá příroda, zviditelnit a přispět i k propagaci České Třebové a nejbližšího regionu. Již teď bychom chtěli zájemce o mineralogii a pozvat na ročník příští, který se uskuteční opět v květnu.
Milan Michalski