5. víkendovka na Podhorce: obedience a dogdancing        

 
V druhém květnovém víkendu proběhlo na cvičišti ZKO Podhorka již 5. víkendové setkání zapálených pejskařů, tentokrát v kombinaci dogdancing/obedience, pod vedením zkušených lektorek Kateřiny Veinlichové a Romany Polické.
Kateřina Veinlichová, velmi zkušená dogdancingová závodnice, představila nováčkům základy dogdancingu a vysvětlila jim metodiku nácviku základních triků pro první zkušební a závodní sestavy. A ten, kdo si přišel zacvičit jen tak pro radost a nemá závodní ambice, se naučil další veselé kousky   pro pobavení přátel a okolí. Pejskové se učili např. podávat tlapky, slalom mezi nohama, hrabat na povel a třeba i vyskočit na páníčkova záda. Bylo toho opravdu hodně, proto si většina ze zúčastněných pilně zapisovala, co se naučila a na čem je potřeba dál pracovat. Našli se ale i tací, kteří se nechali motivovat k přípravě na svoji první dogdancingovou zkoušku. Jakákoliv podobná práce páníčka a psa prohlubuje jejich vzájemný vztah, buduje důvěru psa ke svému majiteli. Cvičení probíhalo zábavnou formou a pozitivními metodami s ohledem na potřeby jednotlivých týmů.
Romana Polická byla pro některé účastníky semináře neznámou tváří. Většina ji však už znala a její seminář byl po zveřejnění propozic velmi rychle zaplněn. Romana je výboru a instruktor klubu Obedience CZ, stewardčlenem výboru a instruktor klubu Obedience CZ a účastní se zkoušek a závodů jako steward. Cvičení pod jejím vedením bylo velmi dynamické. Nácvik jednotlivých cviků probíhal formou hry se zaměřením na posílení motivace psa k práci a byl cílen na přesnost a rychlost provedení jednotlivých předepsaných cviků. A když už jsme si mysleli, že to dál nejde, došlo i na soutěž mezi psem a jeho páníčkem. Myslím, že se všichni zúčastnění i diváci velmi bavili. Výsledkem potom byla velmi přátelská a uvolněná atmosféra, která nás provázela po celou dobu trvání semináře.
Po krásném slunečném víkendu, který si všichni užili, odcházeli účastníci domů s hlavou plnou námětů a motivace k dalšímu cvičení. Odměnou byli spokojení a unavení psi a opálení páníčci. Tak zase příště (na letním táboře na přelomu července a srpna).
 
Text: Božena Kubešová  Foto: Lenka Mládková