Velká cesta Aleny Pirklové v Kavárně Eva                          

I tak by se dalo nazvat setkání českotřebovské cestovatelky Aleny Pirklové s přáteli a milovníky dalekých cest, které se uskutečnilo šestého května v komorním prostředí kavárny Eva. Vernisáží, kterou zahájila paní Nováková a skupina Druhé léto, byla otevřena výstava, kterými se autorka pokusila zmapovat  jeden z nejkrásnějších ostrovů Velkých Antil, Kubu.
Fotografie, které ještě voní novotou, autorka se vrátila z měsíční cesty teprve před necelým měsícem, zachycují nádherný ostrov z moře i z pevniny. Mořeplavecký duch Aleny Pirklové se nezapřel ani při této poslední cestě. Čtrnáct dní prožitých plavbou  na katamaránu po Karibiku a zbytek cesty pronajatými auty napříč Kubou od Pinar del Rio až po Guantánamo, poskytly dostatek prostoru pro pořízení parádních fotografií.
Velkým zážitkem byla, podle vyprávění cestovatelky,  návštěva Ostrova leguánů, kteří se nebojí přítomnosti člověka a také ostrova Contiles, kde žijí opice a hrstka rybářů. Při cestě ostrovem podnikla s přáteli mnoho túr a také trek na Stolovou horu El Yunge, jehož součástí bylo přebrodění řeky Toya a přechod tropického pralesa s úchvatnou faunou a flórou. Ne nadarmo je toto území Světovou biosférickou rezervací.
Z  fotografií vystavených v Kavárně Eva je patrné, že se autorka při své poslední cestě také zaměřila na život Kubánců. Tyto fotografie jsou pro autorku nejbližší, protože jak říká, zachycují  tváře, ve kterých se zračí každodenní starosti i radosti obyčejných lidí. Proti vstupním dveřím do kavárny nás vítá fotografie Kubánce s doutníkem, která je také pozvánkou na tuto ojedinělou výstavu českotřebovské cestovatelky.  
Milan Michalski