Návštěva ZOO v České Třebové  
Ve středu 2. května 2018 jsme navštívili kavárnu s dětským indoorovým hřištěm - Dětské ZOO v České Třebové a udělali jsme rozhovor s velice příjemnou majitelkou Petrou Kosárovou. Dětské ZOO najdete hned vedle bazénu, v bývalé restauraci Sauna.
Jak vznikla myšlenka vybudovat kavárnu? Jak to všechno začalo?
Před dvěma lety jsme navštívili Hopsárnu Bublinu v Železné Rudě. Líbila se mi myšlenka, že z bývalého obchodu udělali místo pro děti. Stačilo jen pár stolků a prolézačka. Říkala jsem si, že něco takového u nás chybí a bylo by super to mít i v České Třebové. V té době jsem byla na mateřské dovolené s mladší dcerkou. Po dvou letech, když se mně blížila mateřská ke konci, jsem přemýšlela, co budu dělat. S manželem jsme se dohodli, že zkusíme realizovat podobné místo, jaké jsme navštívili v Železné Rudě. Našli jsme místo, které jsme si pronajali a celé prázdniny jsme připravovali prostor pro naši kavárnu, kterou jsme otevřeli v září 2017.
Proč název Dětské ZOO?
Dlouho jsme přemýšleli nad názvem a proč tento název? Někdy přijdou děti a hledají ty zvířátka, ale pak jim vysvětlím, že zvířátka jsou vlastně ony, proto Dětské ZOO ;-)
Kolik Vás to stojí času? Proč to vlastně děláte? Jaké jsou Vaše motivy?
Otvírací dobu mám od úterý do neděle, tak tedy hodně času trávím v kavárně, kam za mnou dochází i naše děti. Kavárna je vlastně takové naše přechodné bydliště ;-) Času mě to stojí tedy hodně. Samozřejmě každé podnikání je práce, ale pokud děláte něco, co vás baví a z čeho máte radost, to je to nejlepší, co může být. Nejvíce mě těší ta rozzářená očka dětí, které prvně zavítají do kavárny a vůbec do herničky, kde se nachází patrová prolézačka s klouzačkou a bazénkem plných balónků.
Je u vás možné letní posezení na terase?
Ano již na tom pracujeme, když vše dobře půjde, tak bychom ji chtěli otevřít na pivní koštovačku, která bude již tento pátek 4. 5. 2018.
Nabízíte pravou italskou kávu. Proč právě tato káva a v čem je výjimečná?
Káva Cosmai je prémiová italská káva. Praží se „čistým vzduchem“ díky vynikající distribuci horkého vzduchu, vytvářeného speciálním ohřívačem podpoří stejnoměrnost pražení. Tyto technologie chrání chuť a kvalitu naší kávy. Více zdraví, více aroma, více chuti.
Co dalšího kromě výtečné kávy najdeme ve vašem menu?
Nabízíme kávu, čaj, domácí limonády ve studené či teplé variantě, chai latté i teplou čokoládu. Dále máme v nabídce pivo a limonády pivovaru Primátor. Zvolili jsme tento pivovar, jelikož v jejich nabídce naleznete širokou nabídku speciálních piv. K jídlu nabízíme pizzu, panini a párek v rohlíku, ale také zákusky ke kávě. Jak kávu, tak i veškeré nabízené jídlo nabízíme s možností s sebou ;-)
Chai latté zní velice zajímavě. Copak to je?
Simply Chai je instatní BIO čaj, který lze podávat v teplé nebo studené variantě (s mlékem, ale lze i pro zákazníky s alergií na laktózu či vegany s vodou). Můžete si tak vychutnat dokonalou chuť několik hodin vařeného koření za pár okamžiků. Simply Chai je inspirován původním čajem Indian Masala a je vyráběn pouze z BIO organických surovin. Je BEZ lepku a laktózy.
Máte dopředu již naplánované akce, které byste chtěla zrealizovat do budoucna?
Nyní pořádáme pivní koštování a stále se snažíme přicházet s novými akcemi. Již několik zajímavých akcí u nás už proběhlo s pozitivním ohlasem.
Má někdo z vaší rodiny kořeny, které vedou ke kávě a kavárně?
Ne přímo s kavárnou, ale působila jsem nějakou dobu v gastronomii.
Nabízíte možnost narozeninové oslavy?
Nabízíme narozeninové oslavy asi pro 10 dětí a na přání nabízíme i zajištění animátora. Upřímně si ale děti vystačí s prolézačkou a hračkami v herničce.
Nabízíte i hlídání dětí?
Uvažovali jsme již nad tím, ale hlídání dětí v současné době nenabízíme. Jde totiž o složitý proces spojený s hlídáním.
Dá se podle návštěvnosti vaší kavárny již teď říci, jakou věkovou kategorii jste oslovili?
Nejčastějšími návštěvníky jsou maminky s dětmi ve věku od 0 – 10 let. Ale naše kavárna není jen pro rodiny s dětmi, ale samozřejmě pro lidi, kteří ocení nejen výbornou kávu, ale i příjemné prostředí naší kavárny.
Děkuji za rozhovor a přeji Vám spoustu dalších dobře naladěných a spokojených dětí včetně pohodové atmosféry.

Petra Kosárová Tel. č. 607 890 660  info@detske-zoo.cz  www.detske-zoo.cz
Petr Bodlák, Martin Fišer www.27statecnych.cz