Cyklomaraton oslaví 10. narozeniny    


V neděli 24. června bude sportovní areál pod Peklákem patřit vyznavačům horských kol, uskuteční se zde jubilejní 10. ročník Českotřebovského cyklomaratonu. O finanční prémie, poháry, medaile a věcné ceny, ale také o čest a slávu se bude bojovat na tratích dlouhých 50 a 25 kilometrů.
 
ZÁVOD NA DVOU TRATÍCH
Hlavní závod měří 50 kilometrů, převýšení je 1 200 metrů. Pořadatelé přidali kilometry v terénu, muži závodí v šesti a ženy ve čtyřech kategoriích. Finanční dotace (včetně horské prémie na Andrlově chlumu) činí 18 500 korun. Vítěz a vítězka se mohou těšit na krásné broušené poháry věnované starostou města.
Kratší závod měří 25 kilometrů, převýšení je 450 metrů. Došlo k rozšíření počtu kategorií. Ve dvou věkových kategoriích budou měřit síly muži a ženy, soutěžit budou chlapci a dívky do patnácti let, junioři a juniorky. Pro pořadatele znamená novinka to, že musí mít připraveno více věcných cen. Tradičně budou oceněni nejstarší a nejmladší účastník závodu, nejlepší muž a žena s trvalým bydlištěm v České Třebové.
 
NOVÉ CESTY U PEKLÁKU
V okolí sjezdovky Peklák se bikeři projedou po zbrusu nových cestách. Od rozcestníku (cca 30. kilometr) směrem doleva (k dolní stanici lanovky) a směrem doprava (k Buku a na vrchol sjezdovky) vedou krásné, zhruba čtyři metry široké šotolinové cesty. Tento nově vybudovaný úsek měří přibližně pět kilometrů. Obě tratě jsou v současnosti průchozí. V lese nad Kozlovcem (z něhož bikeři sjíždějí do Dlouhé Třebové) je tak trochu měsíční krajina, kterou se zřejmě prohnal silný vítr a následně motorové pily. 
 
STARTOVNÉ, PŘIHLÁŠKY
Pro platbu uhrazenou do 22. června je startovné 300 a 400 korun. Borci, kteří se přihlásí a uhradí startovné do 30. května (došlo k posunu o jeden týden), se mohou těšit na tričko závodu a na startovní číslo s vlastním jménem. Přihlášky: vyplněním přihlašovacího formuláře přes internet nebo osobně při prezentaci v kanceláři závodu (23. a 24. června). Platbu je možné provést bankovním převodem nebo složenkou na účet 2700214156/2010, konstantní symbol: 378 (pro platbu převodem) a 379 (pro platbu složenkou). Je třeba uvést jméno a příjmení závodníka, který platbu hradí, nebo za kterého je platba hrazena.
 
DOPROVODNÝ PROGRAM
Před startem hlavního závodu budou na fotbalovém stadionu probíhat závody pro malé děti, na tratích zhruba od 100 do 1000 metrů. Po skončení závodů bude pro děti připraven tříhodinový zábavný program českotřebovského Domu dětí a mládeže Kamarád. Po slavnostním vyhlášení výsledků bude ze startovních čísel všech závodníků vylosována tombola.

NUTNÉ SOUHLASY
Aby se mohl podobný závod uskutečnit, bylo nutné získat kladná stanoviska Lesů České republiky, s.p., Lesní správy Lanškroun, dále Krajského úřadu Pardubického kraje, odboru životního prostředí a zemědělství, a Krajského ředitelství policie Pardubického kraje, územního odboru Ústí nad Orlicí, Dopravního inspektorátu. Povedlo se, takže v neděli 24. června na viděnou v České Třebové pod Peklákem!!

Další informace: www.cyklomaraton-ceskatrebova.cz (re)