Budeme mít atletický stadion Oldřicha Stránského ?       
Českotřebovský sportovní areál na Skalce se dále rozrůstá a modernizuje. Nyní o víceúčelový atletický stadion.
V počátku devadesátých let jsme společně s Lubošem Vašinou a PaedDr. Františkem Doležalem navštívili víceúčelový areál v Nymburce, kde právě za velké peníze trénoval egyptský basketbalový  klub. Celý komplex v Nymburce je menší než náš českotřebovský a nemá takové ubytovací možnosti.  Byla to pro nás inspirace.
Nyní se rozbíhá stavba českotřebovského atletického stadionu, tím se komplex na Skalce uzavírá. Věřím, že bude dokončen v celém projektovaném rozsahu a dobře využit k rozvoji atletiky na školách, ve sportovních oddílech a také komerčně a tím se sníží příspěvky z rozpočtu města na jeho provoz. Na novém běžeckém oválu bude nádherný tartanový povrch, také v nově vyznačených sektorech pro atletické disciplíny. Takové stadiony již mají v Ústí n.O,., v Litomyšli, Lanškrouně, Vysokém Mýtě i ve Svitavách.
V této souvislosti musím zavzpomínat na krásnou atletickou minulost regionu, na které se podíleli i Třebováci. Mekkou atletiky v regionu bylo Ústí nad Orlicí, kde si nedávno připomněli 100 let atletiky. Od padesátých let Jiskra Ústí nad Orlicí patřila mezi pravidelné účastníky mistrovských bojů v II. atletické lize. Důstojnou úlohu zde hráli i Třebováci. Byla to krásná léta, nádherné boje - vždy stoprocentně fér! 
Zde startoval také úspěšný českotřebovský atlet a československý reprezentant Oldřich Stránský, mistr sportu, několikanásobný Místr ČSR v chůzi. Jezdili jsme sportovat po celé republice a někdy i do zahraničí, ve skromných podmínkách, společně jsme prožívali sportovní úspěchy a někdy i neúspěchy. Tak jak jsem poznal Oldu Stránského, byl to mimořádně báječný sportovec, trenér (zejména v lyžařině) a v zaměstnání velmi talentovaný výtvarník, fotograf, mezinárodně uznávaný návrhář nejkvalitnějších vzorů textilií.  Těžce nesl "divokou privatizaci" Primony, kde dlouhá léta pracoval. Osobně jsem se osobně přesvědčil o tom, jak velký  byl věhlas Oldřicha Stránského jako návrháře. Ještě před několika lety, po likvidaci Primony, byl žádán bývalými partnery z Itálie a Francie o dodání dalších špičkových vzorových kolekcí. Olda Stránský byl úžasný a skromný i v soukromém životě, ke sportu vychoval i svého syna Aleše a celá jeho rodina je ukázkou úspěšného fair přístupu  ke sportu a k atletice zvlášť, kde platí "co neodmakáš nemáš", kde nelze použít žádné záludnosti.
O čistém vztahu Oldřicha Stránského ke sportu svědčí  publikovaný text z rozhovoru v Českotřebovském zpravodaji: "Dnešní Mladé sportující generaci nic nezávidím. Bohužel jsme sportovali v jiné době, ve skromnějších, podmínkách, zvláště pokud jde o technické vybavení. Vývoj se nedá zastavit, narodili jsme se bohužel o něco "dříve". Jedině u mé discipliny - závodní chůze se moc nezměnilo. Silnice a kilometry jsou stejné, dráhy jsou tartanové, tretry kvalitnější, ale cesta k úspěchu je stále zdlouhavá, stále bolí, stále vyžaduje mnoho úsilí, vytrvalosti a sebezapření. Cesta k úspěchu přes anabolika a jiné podpůrné prostředky je velkým podvodem a jistě nikoho nemůže vnitřně těšit. "

Oldřich Stránský (* 21. 6. 1931, + 17.7. 2016)

Nebude dlouho trvat a bude se "stříhat páska", modernizovaný českotřebovský atletický stadion na Skalce bude slavnostně otevřen. Bylo by v této souvislosti už nyní vhodné přemýšlet o jeho pojmenování. Osobně bych se velmi přimlouval za to, aby  nový atletický stadion nesl jméno českotřebovského úspěšného atleta, lyžaře a vynikajícího člověka Oldřicha Stránského. Podobně např. v  italském městě Male pojmenovali nový sportovní areál jménem českotřebovského lyžaře Vladimíra Pácla, který do Itálie v sedmdesátých letech emigroval a v Male se usadil. Byl shodou okolností  skautským vedoucím Oldřicha Stránského....

V České Třebové nemáme tradici pojmenovávat areály po významných osobnostech a možná je to škoda.  Příkladem je skautské středisko Javor, pojmenované podle významného skauta Františka Navary. Kdo mu tak dnes říká?  Jinde to mají jinak: v Lanškrouně mají zimní halu Bóži Modrého a stadion Romana Šebrleho.  Takže máme-li zimní stadion Na Skalce a  novou halu Skalka, přibude k tomu zřejmě i atletický stadion na Skalce. Ale není to trochu škoda?

Za českotřebovské bývalé atlety MIROSLAV DOSTÁLEK.