Českotřebovský deník 162/2018 (1.6.) 
V pondělí začíná I. etapa uzavírek na průtahu města
Společnost Chládek a Tintěra, která provádí rekonstrukci vozovky I/14 na průtahu městem Česká Třebová informuje o omezeních, která je nutné z provozních důvodů v následujících týdnech realizovat.
Celá akce bude rozdělena na 4 etapy, jejich popis a mapky najdete na dále uvedených odkazech
I. etapa  omezení se týká období 4. - 10. června 2018                    Informace najdete ZDE
II. etapa omezení se týká období 11. - 17. června                           Informace najdete ZDE
III. etapa  omezení se týká období  od 18. - 24. června                   Informace najdete ZDE
IV. etapa omezení  se týká období od 25. června do 1. červcence   Informace najdete ZDE
 
Nové partnerství VDA a lanškrounské firmy AVX

Spolupráci škol a firem se v dnešní době daří. Důkazem může být nově vzniklé partnerství mezi Vyšší odbornou školou a Střední školou technickou v České Třebové a firmou AVX. Ta škole věnovala finanční dar na nákup učebních pomůcek a hodlá se také podílet na odborném výcviku.
Spolupráci mezi českotřebovskou technickou školou a společností AVX oficiálně odstartovalo slavnostní předání finančního daru. „Firma AVX věnovala naší škole dar ve výši 100 tisíc korun, který využijeme na nákup učebních pomůcek na výuku IT technologií, jako je například svářečka optických vláken nebo přístroje pro bezolovnaté pájení v elektro dílně,“ uvedl ředitel školy Jan Kovář. „Další spolupráce se bude týkat sdílení zkušeností z praxe. V nejbližší době se uskuteční exkurze našich studentů do firmy AVX a od září bychom rádi společně s AVX zahájili odborný výcvik. Žáci i pedagogové školy se tak zapojí do inovací ve výrobě a vývoji, které firma připravuje,“ přiblížil spolupráci Jan Kovář.
 „Vnímáme velmi pozitivně potenciál českotřebovské školy, která soustřeďuje elektro učební obory i obory s maturitou, na školu máme velmi dobré reference. Společnost AVX je obecně nakloněna podpoře regionálních škol a chce přispívat k růstu odborné vzdělanosti, neboť si uvědomujeme, že studenti se potřebují už ve škole seznamovat s moderními technologiemi, které jim umožní lépe se adaptovat na svou budoucí průmyslovou praxi ve výrobních firmách. Finanční příspěvek této škole vnímáme jako stavební kámen naší budoucí spolupráce,“ uvedl ředitel společnosti AVX Lanškroun Hynek Stejskal. „Seriózně zvažujeme možnosti praxe studentů u nás ve firmě. Věříme, že někteří studenti shledají naší technologii natolik zajímavou, že po úspěšném absolvování studia zamíří do naší firmy,“ dodal Hynek Stejskal.
 „Lanškrounská firma AVX, která mimo jiné  vyrábí tantalové kondenzátory pro mobilní telefony, je významným podporovatelem regionálního školství. Po sponzorování soutěží AMAVET, MICROTELA a dalších, byl předán českotřebovské škole finanční dar na pořízení techniky pro výuku elektroniky. Firmě určitě patří mé poděkování a uznání,“ uvedl radní Pro školství Bohumil Bernášek.
 
JULÍNEK K DNEŠNÍMU DNI KONČÍ

Dnes 1.6. dopoledne na jednání vedení akciové společnosti Nemocnice Pardubického kraje, a.s. a vedení kraje rezignoval Tomáš Julínek na funkci ředitele nemocnic východní části Pardubického kraje. Eskalace napětí mezi panem ředitelem a zaměstnanci vedla k výpovědím na některých klíčových odděleních a jinde byly výpovědi avizovány. Krajská samospráva spolu s představenstvem NPK, a.s. bude vyvíjet maximální úsilí k uklidnění situace a zachování zdravotní péče v nezměněném rozsahu. Na druhé straně musím uvést, že se ředitel Julínek snažil být loajální ke společnosti samotné a proces fúze podporoval, bohužel však ne úplně vhodným způsobem komunikace všemi směry. Zároveň se nedařilo panu řediteli najít zcela stejnou řeč s vlastníkem nemocnic - Pardubickým krajem jako investorem při přípravě velkých zásadních investic. S vysokou pravděpodobností nebude funkce prozatím obsazena. Osobně mi jde o personální stabilizaci a zdravé hospodaření nemocnic bez ztrát. Situaci hodlám osobně nadále sledovat.  (Z facebooku Martina Netolického)
 
Vyšší odborná škola a střední škola zdravotnická a sociální Ústí nad Orlicí
Pořádá 3. 10. 2018 X. odbornou konferenci

NÁROČNÉ ŽIVOTNÍ SITUACE
Přednášející:    Olga Sommerová, František Kinský,
                          Doc. ThDr. PhDr. MUDr. Jaroslav Maxmilián Kašparů, PhD. Dr.h.c., m.prof.
                          pplk. MUDr. Josef Roubal, PhDr. Jana Mervartová, Lenka Marková
Konference je určena pro zájemce z řad zdravotníků, pedagogů, sociálních pracovníků a veřejnosti.
Přihlášky a informace naleznete na webových stránkách www.szsuo.cz a facebooku školy.
 
KOBYLINEC VÝTVARNÝ HAPPENING POD ŠIRÝM NEBEM

Datum: 30. 06.   místo: Kobylí důl Česká Třebová  začátek ve 13.00 hodin
V uličce Kobylí důl v České Třebové budou k vidění i ke koupi díla výtvarníků nejen z České Třebové. Pokud byste měli zájem se akce zúčastnit nejen jako divák, ale i jako vystavovatel svých maleb, kreseb, soch či plastik, ozvěte se na adresu vs.maxmilian@seznam.cz Od 15.00 do 18.00 hod. zahrají BRATŘI FTRIKU a skupina AHASVÉR.
Občerstvení zajištěno.
 
Dotace do kultury a památkové péče

Rada Pardubického kraje tento týden schvalovala další dotace do kultury a památkové péče. Ve své kompetenci rozdělila necelých půl milionu korun, o dalším půl milionu budou rozhodovat zastupitelé.
Podpořili jsme například Řemeslnickou sobotou v Letohradu, realizaci vybraných dominant kraje pro Království železnic nebo výstavu „Jsme 100“ výtvarníků Václava Ciglera a Michal Motyčky ve veřejném prostoru v Litomyšli,“ uvedl Roman Línek, 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje pro kulturu.
„Další prostředky jdou do oprav historických objektů, namátkou třeba na restaurování maleb v kostele sv. Václava v Žamberku, opravu fary v Proseči, restaurátorské průzkumy v kapli sv. Jana Nepomuckého v Letohradu nebo opravu interiéru kaple sv. Jana Nepomuckého v Běstvině, která je údajně z dílny slavného Santiniho,“ dodal Línek.
 
Kraj uvolnil finance na projekt nemocnice následné péče v Moravské Třebové

V souvislosti se záměrem vybudovat v Moravské Třebové novou moderní budovu nemocnice včetně výjezdové stanice Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje schválili krajští radní pro tento účel již v polovině května projektový záměr. Na svém posledním jednání vyčlenili finanční prostředky pro přípravu projektové dokumentace v předpokládané hodnotě 7,5 milionů korun.
„Po schválení projektového záměru výstavby nové moderní nemocnice v Moravské Třebové, která přispěje ke zlepšení zdravotnické péče v okolí, bylo nutné vyčlenit z krajského rozpočtu finanční prostředky na zpracování projektové dokumentace. Ta by podle předpokladu měla vyjít na částku sedmi a půl milionu korun. K jednomu milionu, který byl již v krajském rozpočtu schválen, přidáváme 3,5 milionu z rezervy, která nám vzniká díky zlepšenému inkasu daní, a následně ji dle potřeb uvolňujeme pro investice do území. Dalších 2,5 milionu převádíme ze dvou kapitol v oblasti zdravotnictví,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Předpokládáme, že projektovou dokumentaci bychom měli mít zpracovanou v červnu příštího roku s tím, že stavba samotná by měla být zahájena na podzim téhož roku. Pracovní termín pro dokončení, který však chceme jednoznačně dodržet, je prosinec 2020,“ dodal hejtman Netolický.
Stavba jedné centrální budovy bude obsahovat nemocnici následné péče se všemi navazujícími provozy a výjezdovou stanici posádek ZZS PAK. „Součástí projektu je kromě samotné nemocnice s 90 lůžky následné péče také stravovací provoz, rehabilitace, biochemická laboratoř a stanoviště záchranné služby včetně stání pro sanitní vozy. Místo nákladné a složité rekonstrukce stávajících objektů, které zdaleka neodpovídají modernímu zdravotnictví, připravíme zařízení, které zdravotnictví v Moravské Třebové posune o několik pater výše,“ uvedl již dříve krajský radní Ladislav Valtr.
 
Letošní MLSy Pardubického kraje slavnostně oceněny

Slavnostním vyhlášením na pardubickém zámku vyvrcholil dvanáctý ročník soutěže MLS Pardubického kraje. Z celkem 117 produktů od 35 regionálních výrobců vybírala pětičlenná porota nejlepší potraviny. Oceněné výrobky bude moci veřejnost ochutnat už 8. června na Dni Pardubického kraje a 16. a 17. června na Beko Fresh festivalu v Pardubicích.
I letos bylo předáváno ocenění ve čtyřech kategoriích, a to Mlýnské a pekárenské a cukrářské výrobky, Mléko a mléčné výrobky, Maso a masné výrobky a Výrobky z medu a ostatní. „Novinkou letošního ročníku bylo vyhlášení absolutního vítěze v každé kategorii a také předání cen za objev roku pro nově přihlášené výrobce,“ informoval radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.
Jednotlivé kategorie ovládly kvasový bochník s ovesnou kaší z Naší DOBRÉ pekárny, Mlsík čokoládový ze Zemědělského družstva Rosice u Chrasti, Vepřové maso ve vlastní šťávě od Jatka Lanškroun a Rakytníkový džem z TORO VM. Pětice firem, které se v soutěži objevily vůbec poprvé, získaly cenu za objev roku. Jednalo se o společnosti RVB, s.r.o., Ranč Bělečko Agros s.r.o., Střední škola zemědělská a veterinární Lanškroun, Petr Souček – Minimlékárna Juliana a Farma Apolenka. Čestné uznání si odnesla Agro Vysočina Bystré, a.s.
Oceňování na pardubickém zámku, jehož důstojné prostory dodávají soutěži na prestiži, si účastníci soutěže i hosté užili,“ zhodnotil předávání cen radní Václav Kroutil. „Porota ocenila přes pět desítek výrobků, z nichž všechny jsou opravdu chutné a kvalitní. Pokud lidé uvidí produkt označený jako MLS Pardubického kraje, mají jistotu, že se jedná o potravinu vyrobenou v našem regionu, našimi výrobci a z našich surovin,“ dodal radní.
Nejbližší příležitostí, kdy může veřejnosti nové MLSy Pardubického kraje ochutnat a zakoupit, bude Den Pardubického kraje, který se uskuteční 8. června na Pernštýnském a Komenského náměstí v Pardubicích. Hned následující víkend 16. a 17. června mohou lidé oceněné výrobce s jejich potravinami potkat na Beko Fresh festivalu na pardubickém dostihovém závodišti.