Českotřebovský deník  166/2018 (5/6) 
POHÁROVÉ SOUTĚŽE TANEČNÍ ŠKOLY MEZI NOMINACEMI NA MČR

Taneční škola Česká Třebová si ještě mezi nominacemi a postupy na Mistrovství České republiky, zařadila do svého programu tři pohárové soutěže, na kterých reprezentovala svoji práci. Pardubická Beta Dance hostila zejména nejmenší tanečníky, junioři a dospělí po té cestovali do Hradce Králové. Na mezinárodní soutěži Hronovské jablíčko se juniorská a dospělá formace probojovala na první příčky.
Výsledky: 
Pardubice 13. 5. 2018
1. místo – Circus Minimus (discodance miniděti) 
1. místo – Ghost Busters (streetdance miniděti) 
1. místo – Pšššt (moderndance miniděti) 
2. místo – Sunshine (discodance děti) 
2. místo – Sax“OU“Fon (streetdance děti) 

Hradec Králové 20. 5. 2018
1. místo – No Diggity (streetdance junioři) 
1. místo – Without Limits (streetdance dospělí) 
2. místo – Labyrint (moderndance dospělí)

Hronov 26. 5. 2018
1. místo – Without Limits (streetdance dospělí)
3. místo – No Diggity (streetdance junioři)
4. místo – Labyrint (moderndance dospělí)

Gratulujeme všem.  Taneční škola

Kraj pomáhá turisticky zajímavým lokalitám i cykloturistice

 Pardubický kraj je bohatý na zajímavá místa pro výlety i rekreační sportování. Ve výsledku však mnohdy rozhodují služby, které jsou provozovatelé schopni turistům nabídnout. Na jejich podporu se zaměřil i Pardubický kraj při posuzování návrhů dotací v oblasti cestovního ruchu. Na posledním jednání rady v této oblasti schválili radní dotace za 270 tisíc korun a zastupitelstvu doporučili dotace za 3,2 milionu korun.
„Nejvyšší částku, jeden milion korun, navrhujeme přidat městu Chrudim na vybudování parkoviště pro rekreační lesy na Podhůře. Je to jedna z nádherných lokalit, která si nejen díky rozhledně Bára, ale i dalším možnostem vyžití dětí i dospělých, získala velkou popularitu. Návštěvníci zde potřebují určitý servis, který bude v souladu s okolím a nebude zatěžovat přírodu,“ řekl hejtman Martin Netolický.
 Další významné dotace se týkají cyklistické infrastruktury. „Pro Hradubickou labskou jsme navrhli opět 750 tisíc korun na zajištění projektových prací, podobně jako každý rok,“ uvedl radní pro cestovní ruch, sport a volnočasové aktivity René Živný a k projektu dodal: „ Úsek z Hradce Králové do Vysoké se už  letos v červnu začne stavět a z našeho kraje má nejblíže k realizaci úsek Dříteč - Němčice s návazností na Kunětickou horu, který by mohl začít v příštím roce. Většina pozemků na trase do Pardubic je už vykoupená. V současné době se dokončuje dokumentace pro úsek Vysoká nad Labem – Opatovice.“
Z dalších vylepšení pro cyklisty v našem kraji se můžeme těšit na doplnění infrastruktury na cyklotrase Labská v Semíně, vznik půjčovny koloběžek a kanoí v okolí Opatovického kanálu, vybudování půjčovny elektrokol v Litomyšli nebo zvýšení bezpečnosti chodců a cyklistů v území Pastvinské přehrady.  Po projednání Zastupitelstvem Pardubického kraje 26. června budou všechny schválené dotace zveřejněny na webu kraje v sekci Dotační programy.
 
Další zajímavé stránky a informace k protihlukovým stěnám

Najdete na dále uvedeném odkazu. Zajímavý je zvláště závěr! (VV)
https://www.enviwiki.cz/wiki/Protihlukov%C3%A9_st%C4%9Bny#Stran.C4.8Dice_-_Praha_Hostiva.C5.99
 
Stavbaři řeší sesuv schodišťové zdi na Přihrádku

Při výkopových pracích pro plynovou přípojku historických domů na Příhrádku dnes stavbaře zaskočil sesuv části schodišťové zdi směrem do náměstí. „Naštěstí se nikomu nic nestalo, příčinou bylo zřejmě to, že zeď byla postavená přímo na násypu a neměla žádné základy,“ uvedl k záležitosti 1. náměstek hejtmana Roman Línek. „Stavba je zabezpečená, nyní tam dělníci přidají i dřevěné výstuhy a položí základy, na kterých vyroste zeď nová,“ dodal Línek po konzultaci se stavebním dozorem investora.
Tři budovy na Příhrádku rekonstruuje Pardubický kraj pro Krajskou knihovnu Pardubice v rámci evropských investic pro Hradecko-pardubickou aglomeraci. Vyroste zde Knihovní centrum „U Vokolků“ na Příhrádku. Stavební práce by měly být hotové do konce příštího roku. 
 
Dárek ke 100 letům republiky.
Kraj pomůže obcí opravit památníky a válečné hroby

Pardubice – Krajští radní na svém posledním zasedání schválili přerozdělení finančních prostředků v rámci nového dotačního titulu na obnovu pietních míst věnovaných událostem a obětem I. světové války. U příležitosti výročí 100 let od vzniku Československa kraj mezi 56 žadatelů rozdělí téměř tří a půl milionu korun.
„Vzhledem k tomu, že si v letošním roce připomínáme významné výročí 100 let od vzniku samostatného Československa tak chceme, aby pomníky a válečné hroby byly důstojnou vzpomínkou na ty, kteří obětovali svůj život proto, abychom dnes mohli dnes žít ve vlastním státě a v míru,“ připomenul důvod uvolnění finančních zdrojů hejtman Martin Netolický s tím, že v kraji je v současné době evidováno 867 válečných hrobů nebo pietních míst. „Věřím, že se obcím podaří rekonstrukcí dosáhnout kýženého výsledku a poskytnuté finanční prostředky udělají z památného místa chloubu každé obce,“ dodal hejtman Netolický.
Rada Pardubického kraje navrhla, aby peníze obdrželi všichni žadatelé v plné výši. Požadovaná částka činí celkem 3 362 402 korun.  Nejvíce žadatelů bylo ze svitavského okresu (20). Dále z chrudimského (15), pardubického (12) a orlickoústeckého (9). „V rámci dotace bylo možné žádat finanční prostředky na udržovací práce a obnovovací stavebně-technické práce, restaurování či statické zajištění. Po dokončení prací na konci října budou pietní místa nedílnou součástí každé obce, která obdrží dotaci,“ uvedla krajská radní Hana Štěpánová. V Pardubickém kraji je v současné době evidováno 867 válečných hrobů nebo pietních míst.
Pietními místy se rozumí drobné stavby (památníky, sochy, sousoší, plastiky, obelisky, hroby, hrobky, náhrobky), pamětní desky a umělecká díla připomínající události nebo oběti I. světové války. Dotace byla určena i na obnovu pietních míst věnovaných obětem a událostem jiných válečných konfliktů, pokud se současně věnují i událostem a obětem I. světové války.
 
Zdravotnická záchranná služba má nový automobil 

Nové vozidlo s lepšími jízdními vlastnostmi i větším manipulačním prostorem má nyní Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje.  Vůz Škoda Kodiaq bude sloužit pro systém randez-vous, jehož posádku tvoří řidič-záchranář a lékař.
Ke slavnostnímu předání nového vozu došlo ve čtvrtek u budovy ředitelství Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje (ZZS PAK) v Pardubicích, která bude pro toto vozidlo výjezdovou základnou. Jedná se o první vůz typu Škoda Kodiaq, kterým ZZS PAK disponuje, a je také prvním automobilem v České republice, jehož unikátní barevné provedení je stříkané přímo od výrobce a není tedy dodatečně polepované jako ostatní vozidla záchranné služby.
Vozidlo, o jehož pohon se stará dvoulitrový naftový čtyřválec se zdvihovým objemem 2,0 l a výkonem 140 kw, je vybaveno sanitní zástavbou s přístroji k záchraně lidských životů. „Lékaři a záchranáři budou mít díky lepšímu uspořádání vše potřebné hned při ruce a s dobrými jízdními vlastnostmi vozu bude také celá posádka více v bezpečí,“ uvedl ředitel ZZS PAK Igor Paar.
Automobil byl zakoupen z Fondu zábrany škod za více než 1,4 milionu korun.