Českotřebovský deník 167/2018 (6/6)
Turistické informační centrum se přesune do městského muzea

Provoz TIC Česká Třebová v současných prostorách v přízemí budovy radnice na Starém náměstí bude 27.06.2018 ukončen. Od 01.07.2018 zahájí TIC svoji činnost nově v recepci výstavní budovy Městského muzea Česká Třebová v Klácelově ulici. Dojde tak k logickému propojení dominantní turistické atraktivity našeho města s nabídkou služeb, které k cestovnímu ruchu patří.
TIC bude mít příznivější a prodlouženu otevírací dobu, která bude shodná s otevírací dobou výstavní budovy muzea, a to každý den, kromě pondělí, od 10:00 do 18:00 hodin. Občané a návštěvníci města budou mít rovněž v nových prostorách k dispozici PC s přístupem na internet, možnost skenování, kopírování, tisku nebo bohatou nabídku publikací, map, pohlednic či upomínkových předmětů. TIC bude i nadále poskytovat informace o dění ve městě a jeho okolí, o možnostech ubytování, stravování nebo autobusových spojích. I nadále zde bude probíhat předprodej na akce pořádané Kulturním centrem Česká Třebová.
V nových prostorách TIC bohužel nebude zajišťován prodej vstupenek přes Ticketportal a Ticketstream, nabídka těchto služeb však z České Třebové nezmizí, nově totiž zajistí prodej vstupenek z těchto sítí prodejna PROBIT Elektro v Nádražní ulici č. p. 982 (www.probit.cz).  Staré prostory TIC v budově radnice zůstanou i nadále otevřeny a budou v provozní době MěÚ poskytovat veřejnosti základní služby, tzn. PC s přístupem na internet, skenování, kopírování a tisk.

Cestovní agentura CAM s.r.o., Ústí nad Orlicí, M.R. Štefánika 234
tel.: 606 748 616     www.ckm-tour.cz     

Nabízíme poslední volná místa na 12-denní zájezd do Chorvatska na Makarskou rivieru - Baška Voda, Makarska, Tučepi s odjezdem z ÚO a ČT
termín: 27.6. - 8.7.2018 (9 nocí) Kč 6 990,-/osoba
           22.8. - 2.9.2018 (9 nocí)Kč 6 990,-/osoba
Cena zahrnuje: 9x ubytování v apartmánech, povlečení, pobytovou taxu, dopravu autobusem z
ÚU  a ČT, možnost přikoupení polopenze
dále nabízíme
PRONÁJEM APARTMÁNŮ V CHORVATSKU, celé pobřeží Jadranu, libovolný počet nocí, doprava vlastní nebo autobusem z ÚO,ČT cena již od Kč 400,-/osoba,noc

Ludmila Pechancová potvrzena jako ředitelka MŠ U Stadionu

Rada města ve svém usnesení č. 608 na základě doporučení konkurzní komise jmenovala paní Ludmilu Pechancovou na pracovní místo ředitelky příspěvkové organizace Mateřské školy Česká Třebová, U Stadionu, S účinností od 01.08.2018 na další šestileté funkční období. Oba dva letos městem vyhlášené konkurzy tak byly úspěšně uzavřeny jmenováním ředitelů škol.
 
10 let ekologie v Česku:
Poctivě třídíme odpad hlavní výzvou je sucho a šetření vodou

Přístup Čechů k ekologii se za posledních deset let proměnil. Stále více lidí třídí odpad, téměř 90 % domácností šetří elektřinou. Přibývá dobíjecích stanic pro elektromobily i plnicích CNG stanic. Hlavní výzvou je podle ekologů sucho, boj s jednorázovými plasty a stav českého zemědělství.
Společně s ekologií je často zdůrazňována ekonomická stránka věci. Platí to zejména při úsporách energií. Podle loňského průzkumu agentury Ipsos pro společnost E.ON se 88 % obyvatel v České republice snaží šetřit energii. „Ovšem jen 11 % respondentů zaznamenalo snižující se spotřebu elektřiny a pouze 14 % zaregistrovalo klesající spotřeby plynu,“ říká Martina Slavíková, tisková mluvčí společnosti E.ON.
Do popředí ekologických témat se s obdobím sucha dostávají také úspory vody. Sucho a nedostatek vody se začínají v posledních letech projevovat i v České republice. V průměru každý z nás spotřebuje kolem 90 až 100 litrů pitné vody denně, ještě před několika lety byla průměrná spotřeba na obyvatele kolem 120 litrů. Češi si plýtvání vodou uvědomují a podle průzkumu se 85 % domácností snaží vodou šetřit. Například 69 % lidí dává přednost sprchování před vanou, ovšem jen 28 % přiznalo hospodaření s dešťovou vodou.
V třídění jsme na špici
Podle posledního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění třídí odpad 87 % domácností. V třídění odpadu patří obyvatelé České republiky ke špičce v Evropské unii. Každý z nás ročně vytřídí kolem 20 kilogramů papíru a asi 12 kilogramů plastu. Třídíme také sklo a nápojové kartony. Třídění odpadů podporuje rozsáhlá síť kontejnerů – Češi mají k dispozici přibližně 307 tisíc barevných popelnic, které jsou na sídlištích i v zástavbách u rodinných domů. „Průměrná vzdálenost k nejbližším barevným kontejnerům se s každým rokem postupně zkracuje. Domácnosti od nich dělí pouhých 96 metrů,“ dodává Lukáš Grolmus, ředitel oddělení komunikace EKO-KOM.
Listy tří bratří opět v Pardubicích

Jedním z dozvuků loňského „Vokolkovského jara“, které uspořádaly kulturní instituce Pardubického kraje, se stala tento týden literární beseda u Lavičky Václava Havla na Univerzitě Pardubice. V ní představili tvůrci Václav Vokolek a Jan Šulc novou knihu z korespondence bratrů Vokolkových a jejich sestry nazvanou Listy tří bratří a sestry Květy.
Knihu vydalo nakladatelství Torst na konci loňského roku a v návaznosti na předchozí počin s názvem Jméno Vokolek. Tři bratři z pardubického tiskařského rodu byli v rolích nakladatele a tiskaře, výtvarníka a básníka a nejmladšího spisovatele výraznými osobnostmi kulturní scény u nás už od 30. let minulého století. Vlivem politických okolností zůstala jejich tvorba téměř neznámá a teprve v posledních letech se s ní seznamujeme.
Besedu uspořádala Katedra literární kultury a slavistiky Fakulty Filozofické Univerzity Pardubice v rámci akcí k 100. výročí vzniku republiky. Ta spolu s Památníkem národního písemnictví pořádala v loňském roce také odbornou konferenci zaměřenou na dílo bratrů Vokolkových. Sborník z této konference by měl s pomocí Pardubického kraje spatřit světlo světa v letošním roce.
„Dohodli jsme se také s Krajskou knihovnou, že se jménem rodiny Vokolkových, jako literárního a výtvarného fenoménu kraje, bude spojeno i nové centrum rekonstruované na Příhrádku. Ponese název Knihovní centrum „U Vokolků“ na Příhrádku,“ sdělil účastníkům besedy novou informaci 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje a spoluorganizátor vzpomínkových akcí Roman Línek.
 
Odborná učebna na kladrubské škole chovu koní a jezdectví bude nová

Jednou z dominant Pardubického kraje jsou Kladruby nad Labem se zdejším národním hřebčínem a také svým zaměřením výjimečnou Střední školou chovu koní a jezdectví. Právě ta byla tématem posledního zasedání krajských radních, kteří projednávali rekonstrukci zdejší odborné učebny, která již neodpovídá svým stavem modernímu vzdělávání.
Již dříve jsme zpracovali projektovou dokumentaci na rekonstrukci jízdárny a odborné učebny ve škole v Kladrubech nad Labem. Z důvodu přípravy zápisu památky národního hřebčína na seznam UNESCO bude však potřeba připravit nový projekt a stávající jízdárnu nahradit úplně novým objektem na jiném místě,“ informoval hejtman Martin Netolický. „Součástí původního projektového záměru byla také oprava demonstrační učebny. Na základě mé únorové návštěvy kladrubské školy jsme se rozhodli tuto investici z původního projektu vyjmout, protože její příprava je v tuto chvíli snadnější a realizovatelnější, a budeme ji chtít provést prioritně,“ vysvětlil hejtman s tím, že kraj na tuto investici podá žádost v případě vyhlášení příslušné výzvy Integrovaného regionálního operačního programu. Pokud tato výzva vyhlášena nebude, bude kraj úpravu demonstrační učebny financovat z vlastních zdrojů.
V posledních letech Pardubický kraj do této školy investoval několik milionů korun. V roce 2013 byl za 700 tisíc korun opraven povrch sálu tělocvičny, o rok později byla opravena střecha za 200 tisíc, v roce 2015 byla zrekonstruována kotelna za téměř 400 tisíc, v roce 2017 proběhla rekonstrukce lodžiového zábradlí na domově mládeže za 1,1 milionu korun. V letošním roce vedení kraje schválilo částku 900 tisíc na zpracování projektové dokumentace pro rekonstrukci stravovacího zařízení. Celkové předpokládané náklady jsou 12 milionů korun a s rekonstrukcí by se mělo začít v průběhu příštího roku.
 
56. šachové Zaječice nposunuly rekord v počtu účastníků

Stále početnější účast má již tradiční šachový turnaj šachové Zaječice, jehož 56. ročník se konal o víkendu v Chrudimi. Turnaj, který už v loňském roce hlásil rekord v počtu účastníků a jež byl letos opět překonán, se odehrál v reprezentativních prostorách chrudimského muzea. Záštitu nad událostí, kterou finančně podpořil Pardubický kraj, převzal radní pro školství Bohumil Bernášek.
Na 56. šachových Zaječicích se bojovalo ve třech turnajích, a to na Mistrovství České republiky družstev starších žáků v rapid šachu pod názvem Omega plus OPEN, dále na METOS Chrudim Open, tedy v turnaji hráčů a hráček do 10 let, a v turnaji jednotlivců DS Brno OPEN. Na letošní šachové Zaječice zamířilo přes 900 účastníků, z řad hráčů i doprovodu. „Tento ročník byl z hlediska účasti opravdu rekordní. Průběh turnaje si všichni chválili a už nyní se těšíme na příští rok,“  podotkl pořadatel Jaroslav Hájek.
 
Omega plus OPEN
Mistrovství České republiky družstev starších žáků v rapid šachu ovládli hráči BŠŠ Frýdek-Místek, kteří mají již 14 titulů Mistr ČR. Stříbrné medaile putují do Brna, šachový klub Lokomotiva si tak vyrovnala své nejlepší umístění. Ani bronz Vlašimi není překvapením, protože za posledních 9 let má nejhorší umístění na 5. místě. Celkem v tomto turnaji startovalo 70 družstev, o 7 více než loni.
 
METOS Chrudim OPEN
Nejlepší hráče a hráčky do 10 let přivezl také BŠŠ Frýdek-Místek, druhé místo brala dvojice TJ Kobylisy Praha a na třetím stupni skončila Panda Rychnov nad Kněžnou. Celkem hrálo 54 dvojic, o 3 více než loni.
 
DS Brno OPEN
V turnaji jednotlivců zvítězil Kilián Slovák z TJ Kobylisy Praha. Druhý skončil Aleš Jedlička z 2222 ŠK Polabiny Pardubice, třetí místo odnesl Petr Svačina z TJ Praha-Pankrác. V DS Brno OPEN bojovalo 60 hráčů a hráček, tedy o 10 více jak loni.