Českotřebovský deník 168/2018 (7/6)  
STRUČNĚ ZE ČTVRTKA 7. ČERVNA
Vernisáž výstavy Jana Steklíka k nedožitým osmdesátinám 

Dobře připravená akce, navíc vernisážový happening a la Steklík na Nádražní ulici. Kdo nepřišel, tak ať lituje.  Navíc bylo s sousední kavárně Esperanto jedno vernisážové pivo zdarma. Jan Steklík (5. června 1938 Ústí nad Orlicí 11. listopadu 2017) byl český výtvarník. Spolu s Karlem Neprašem vedl Křižovnickou školu čistého humoru bez vtipu. (Více ve zvláštním článku zítra) Portrét Jana Steklíka pořídil Jindřich Nosek.

Den zobcové flétny s Jakubem Kydlíčkem

Den zobcové flétny na ZUŠ Česká Třebová vyvrcholil koncertem v rotundě sv. Kateřiny s Jakubem Kydlíčkem a jeho přáteli. Akce byla určena pro hráče na zobcovou flétnu a přátele zobcové flétny v České Třebové. Po dopoledním semináři o technice hry na zobcovou flétnu a odpoledním workshopu v budově ZUŠ se podvečerní koncert v krásném prostředí románské rotundy sv. Kateřiny skutečně vydařil.

Výtvarná Svinná letos nebude

Snad prý zase za rok, aspoň se jí budeme více vážit. Náhradou může být výztvarný a hudební happening KOBYLINEC, ktrerý pořádá Kulturní centrum v Kobylim dole v České Třebové dne 30. června 2018 odpoledne. Kobylí důl je vesnice uprostřed města, tam se to jistě vydaří jako ve Svinné. A budeme to mít blíž!  
Kryt v Javorce zbrojařské firmě nepouštějte, nevíte jak to skončí

To zní ve směru  k českotřebovským zastupitelům od informované části veřejnosti bydlící ve čtvrti Javorka, ale nejen odtud.
Aby bylo možné rozhodnout, je třeba vědět o co jde. Proto požádala skupina zastupitelů za Koalici pro Českou Třebovou o možnost provedení prohlídky tohoto krytu. prohlídka se konala dnes za účasti cca 10 osob. Přítomní zastupitelé se shodli na tom, objekt je využitelný bez velkých problémů. "Informace" o tom, že je zde vlhko a mokro se nepotvrdily.  Životnost krytu je podle znaleckého posudku 80 let, velké investice  nejsou potřeba. Jen najít vhodného nájemce... Kryt je odpojen od elektřiny a tak povinností návštěvníka bylo mít s sebou baterku. 
Více se dozvíte ve zvláštním článku ZDE

Aktivní život seniorů je potřeba podporovat, říká hejtman Netolický

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal ve čtvrtek ráno s prezidentem spolku Senioři České republiky, bývalým senátorem Vladimírem Drymlem a předsedou krajské organizace Emilem Eflerem. Spolek byl až do loňského roku znám jako Svaz důchodců České republiky a je jednou z organizací zajišťující zájmy nejstarší generace. Hlavním tématem setkání bylo kromě organizačních záležitostí zajištění zdravotní péče pro seniory v regionu.
„Všechny seniorské organizace působící v našem kraji mají vždy dveře otevřené, jelikož se snažíme vnímat veškeré podněty, které jako krajská samospráva získáváme. Proto také spolku pomáháme například s organizací výletů či jejich činností. V letošním roce se jedná o částku 30 tisíc korun a do budoucna můžeme debatovat o drobném navýšení, protože podpora aktivního způsobu života seniorů je nesmírně důležitá,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který kromě aktuální situace v seniorských organizacích a vystoupení spolku z celostátní Rady seniorů hovořil také o problematice zdravotní péče. „Tématem nejen pro seniory je zajištění kvalitní a dostupné zdravotní péče v celém regionu. Senioři vnímají personální problémy, a tak se zajímali, jak bude zajištěna zdravotní péče i v mimopardubických zařízeních. Ubezpečil jsem je, že děláme vše proto, aby péče byla zajištěna standardním způsobem, a jsme aktivní i při získávání sester například z Ukrajiny, dodal hejtman Netolický s tím, že se nyní jedná o 30 zdravotních sester, které mají nastoupit do zařízení v rámci společnosti Nemocnice Pardubického kraje.
Spolek Senioři ČR byl založen jako nestranické občanské sdružení s veřejně prospěšnou činností několika nadšenci v Praze v roce 1990. Až do loňského roku vystupoval pod původním názvem Svaz důchodců ČR.  Za svoje hlavní cíle si vytkl hájení oprávněných zájmů a požadavku důchodců, humanitární pomoc starším občanům a jejich společensko-kulturní vyžití. „Spolupráce s Pardubickým krajem byla vždy na špičkové úrovni a jsme rádi, že pan hejtman vnímá naší organizaci jako důležitého partnera, což není vždy samozřejmost,“ uvedl prezident spolku Vladimír Dryml, který společně s Emilem Eflerem pozval hejtmana na sportovní hry, které spolek pořádá při příležitosti výročí 100 let od vzniku Československa.
Mezi hlavní náplně činnosti spolku patří obhajoba požadavků a zájmů starší generace a zdravotně postižených, spolupráce se všemi občanskými iniciativami a politickými stranami za účelem vytvoření optimálních životních podmínek starší generace, prosazování pravidelné valorizace důchodů v souladu s nárůstem životních nákladů a mezd, zdokonalení léčebné péče o starší občany a zlepšení a modernizace domovů seniorů a LDN, podpora vzniku pracovních příležitostí pro důchodce, organizování zájmových, turistických, společenských a kulturních akcí pro seniory.
Z facebooku Martina Netolického

KOMU ZASE VADÍM. REFERENDUM, VLÁDA,... USTUPOVAT OPRAVDU NEHODLÁM.
Dnes (7/6) jsem absolvoval velmi příjemný, leč věcný rozhovor ohledně mého majetku. Všichni víte, že české hory miluji. Ano, dovolil jsem si za tržní cenu koupit pozemek, přiznat jej v majetkovém přiznání, které je dostupné všem a pokusit se s kamarádem o stavbu půlchaty (64m2). Bohužel mám asi názory, které se někomu nehodí, tak se snaží o diskreditaci. Zdravím všechny možné oponenty, ale vše bylo placeno z běžného účtu, kam chodí pravidelné příjmy z mého jediného zaměstnání (s potvrzením banky o převodu). Nechtěl jsem totiž nic nechat náhodě. Takže... Nevzdávám se a dál budu svoje názory říkat!!!
Na učebních elektrooborech žáci získávají zručnost

Instalovat, uvádět do provozu, kontrolovat, udržovat a opravovat elektrotechnická zařízení a přístroje nebo měřit a testovat různé typy elektrických strojů, elektrospotřebičů a specializovaných zařízení. To všechno umí po vyučení žáci učebních oborů na Střední průmyslové školy elektrotechnické (SPŠE).
Ta nabízí dva tříleté obory, a to Elektrikář a Elektromechanik pro zařízení a přístroje, jejichž absolventi se po vyučení uplatní všude tam, kde je nutné odborné zajištění provozu elektrických zařízení.
Závěrečné zkoušky, které v těchto dnech žáci těchto oborů absolvují, se skládají z písemné, praktické a ústní části. „Elektrikáři musí u písemné zkoušky prokázat, že mají dostatečné znalosti o obvodech, elektromechanici zase o elektrických strojích, napájecích zdrojích a zapojeních,“ přiblížil obsah zkoušky ředitel školy Ladislav Štěpánek.  Při praktické zkoušce mají elektrikáři sedm hodin na to, aby vyrobili lištovou instalaci a stabilizovaný zdroj, stejně tak elektromechanici, kteří místo lištové instalace vyrábějí šasi.
Většina vyučenců pokračuje ve studiu na nástavbě ukončené maturitní zkouškou a občas někteří z nich zamíří nakonec i na vysokou školu. Všichni se ale skvěle uplatní v praxi, elektrikářů je všude velký nedostatek,“ řekl ředitel Štěpánek.
Kromě doplnění maturity mohou žáci po vyučení získat na škole také osvědčení o odborné způsobilosti v elektrotechnice dle vyhlášky č. 50/1978 Sb. „Technologie se sice rychle vyvíjejí, ale vyhláška č. 50 se bude hodit vždycky. Třeba i jen v případě, že si člověk rekonstruuje byt a nechce si kvůli všemu volat elektrikáře,“ dodal Štěpánek.
Škola organizuje také dvouleté rekvalifikační kurzy, o které je mezi dospělými velký zájem. Jen v letošním roce je končí na třicet studentů. Výstupem je výuční list v elektrotechnickém oboru, hlásit se mohou vyučenci či maturanti z jakékoliv školy.
Pardubická průmyslovka je už po mnoho desetiletí pojmem ve vzdělávání budoucích elektrotechniků. Jsem velmi rád, že škola pokračuje ve své tradici a drží krok nejen s elektrotechnikou a elektronikou, ale i s informačními technologiemi, výpočetní technikou a automatizací,“ poznamenal radní pro školství Bohumil Bernášek.