Českotřebovský deník 170/2018 (9/6) 
Ochránci přírody v létě nespí

Výstava netřesků, kaktusů a bylinek.
Od 20.6. do 23.6. pořádáme v ekocentru výstavu netřesků, kaktusů a bylinek - léčivek.
 
Vycházka do Lán u Svitav - pozorování a určování vážek
V sobotu 23.6. zveme zájemce do Lán u Svitav na vycházku s pozorováním a určováním vážek
 
Opravy na smyslově naučné stezce v Srnově a nejen tam
V průběhu června a července budou pokračovat opravy na smyslově naučné stezce. HČSOP přivítá brigádníky a spolupracovníky. Hledáme pomocníky na nátěry na stezce v Semaníně a na vyžínání trasy v Rybníku. 
 
Orchidejová louka u Skuhrova
Koncem srpna budeme pracovat na orchidejové louce u Skuhrova. Jedná se hlavně o sekání a úklid materiálu.
 
Gardenpárty na závěr prázdznin
Na úterý 28.8. plánuje ZO ČSOP Podorlicko  tradiční Gardenparty v ekocentru.  Krásné léto na stezkách přírodou !
Je Třebová přívětivá pro seniory ?"

To, že populace stárne a seniorů přibývá, by si měli k srdci vzít i ti, kteří po městě ve Třebové instalují lavičky - pryčny. Překvapilo mě, co v Ústí přibylo laviček s opěradly i opěrkami, na rozdíl od Třebové. Tady si budou muset senioři nosit skládací židle sebou.
A to, že město zorganizuje pro seniory Univerzitu třetího věku a poklepe si na rameno, je sice hezké, ale je potřeba se zaměřit i na drobnosti, které mladý člověk nevidí, ale uvědomí si je, až zestárne. Byla by zajímavá anketa mezi seniory např. na téma "Je Třebová přívětivá pro seniory ?"
Já vím, že pořád otravuju s těma lavičkama, ale setkávám se často s názory starších, že pohodlných laviček tu je opravdu málo. Z některých pryčen ani špatně se pohybující senior nemá šanci  sám bez pomoci vstát. Chybí opěrky, nebo jsou lavičky příliš nízké atd.
Setkala jsem se i s tím, že si senioři naříkají, že musí po doktorech běhat po celé Třebové, protože tady není zdravotnictví pod jednou střechou, ale na několika místech. Nejsou ani aktuální informace, aby se vědělo, jestli má např. doktor dovolenou a jak vůbec ordinuje. 
Dokud existoval SAZ (Sdružení ambulantních lékařů) , tak jsme tyhle informace dávali dohromady a lidi měli přehled o každé změně. To teď chybí, přitom by neměl být problém mít aktualizované zdravotnické stránky, které by informovali o všech změnách, zvláště když je zdravotní péče rozmístěna po celé Třebové.
Na stránkách MÚ jsem našla jen neúplný seznam lékařů a jejich telefony. Nepodařilo se mi najít na Mapách stránek oddíl Zdravotnictví. Přitom matně pamatuju že  někde byly údaje, kde se doktor nachází a jaké má ordinační hodiny. Ale orientace na stránkách MÚ je velmi nepřehledná. Nebo blbě vidím ?  (VV)
Stojí ta ostuda za to?

Říkám si, co je vlastně pro občany Třebové potřebnější a srovnávám to s prioritou radnice.Pro naše zastupitele je zřejmě důležitější se prezentovat v drahých Českotřebovských novinách na křídovém papíře postavit toalety v Javorce.. S používání m obyčejného (toaletního papíru) by to vyšlo nejen levněji ale i ke spokojenosti návštěvníků Javorky i s dětmi.Po přečtení červnového  čísla Českotřebovského zpravodaje musím mimo jiné poděkovat panu Miroslavu Bartošovi za článek Krásný den země v krásné Javore - bez toalet.. Vzpomněla jsem si, že jsem psala o WC, které v Javorce chybí už v roce 2015 v článku "Chodíte do Javorky?" a v září  2016 v článku "Nedá mi to a musím zase napsat svůj názor". mimo jiné o chybějícím WC v Javorce.  O stejném problému v Javorce psal také Milan Mikolecký už v červenci 2015.  Javorka však nedostala toalety ani ke 130. výročí založení parku. Píšeme rok 2018 - ani za 3 roky WC nejen že není ve skutečnosti, ale ani se o něm neuvažuje. Proč se na naší radnici vymýšlejí megalomanské projekty za miliony s dlouhým čekáním na dotace, které nikdo neposkytuje, když není vedení města schopno zařídit veřejné WC v Javorce. Za tři roky vyrostla v moji vnučky téměř dvanáctiletá slečna, kterou už Javorka neláká na houpačku ani na posilovací stroje, když tam není možné jít na WC. Chodit za keř se uř opravdu nechce - ani já ne.  Koupaliště tady také nemáme. takže na letošní prázdniny zůstane raději v Praze a přeje si, abych já přijela raději k nim, když ve Třebové nic není. Musím uznat, že má pravdu.
Na podzim budou komunální volby. Po špatných zkušenostech z minulých let opravdu nevím, koho budu volit.
Jarmila Korejtková
 
Na WC v Javorce její zakladatelé samozřejmě pamatovali a pamětníci si jej připomínají

Na WC v soukromé restauraci JAVORKA nemůže město spoléhat. Tato možnost není ani na žádné tabulce pro návštěvníky parku uvedena a město za návštěvníky provozovateli restaurace neplatí.
Řešení by se jistě našlo např. stavební úpravou budovy zahradnictví, které patří Eko Bi. 
(na vedlejším snímku)
Nemuselo by to být ani tak složité. Nebylo by třeba budovat připojení na sítě jako kamkoliv jinam do parku. Stačilo by vedle vchodu vybudovat přístavbu a vhodný vstup přímo z parkové cesty.
Nijak by to nenarušilo vnitřní dispozici budovy.
Takovou investiční akci by si Javorka zasloužila. Během letní části roku se zde koná řada akcí, na které přijdou stovky návštěvníků (mm)

Další zajímavá  informace o protihlukových stěnách

https://www.enviwiki.cz/wiki/Protihlukové_stěny#Stran.C4.8Dice_-_Praha_Hostiva.C5.99