Českotřebovský deník 172/2018 (11/6)
VÝSTAVA NETŘESKŮ, KAKTUSŮ A BYLINEK“

STŘEDA 20.6.  - SOBOTA 23.6. od 9 do 17 hodin v sobotu do 12,00
V EKOCENTRU PODORLICKO V PODBRANSKÉ ULICI V České Třebové
Tradiční výstava živých exponátů. Během výstavy bude zajištěn odborný výklad a poradenství pro pěstitele. Prodej netřesků a kaktusů. Vstupné: Dospěli 20Kč, děti od 5 let 10Kč.
 
ZKLAMÁNÍ V RODNÉM MĚSTĚ

Se svými spolužáky "z červené " školy v níž jsme ukončili "osmiletku" v roce 1955 se sjíždíme pravidelně do České Třebové z různých koutů naší země.Bohužel, letos jsme nepochodili dobře s místem setkání.Provozovatelka restaurace "U kaple" ubezpečila naší organizátorku, že není problém zajistit otevření podniku již v 11 hodin, a že budeme vítanými zákazníky. Naše spolužačka se jí připomněla ještě dvakrát, naposledy dva dny před setkáním.Vždy byla ujištěna, že se můžeme spolehnout. Stalo se však,že jsme v sobotu 26. 5. 2018 marně čekali před  zavřenými dveřmi podniku "U kaple". Později v ten den jsme si ověřili, že restaurace byla otevřena až v 15 hodin a nepřítomnou podnikatelku zastupovala servírka z jiného podniku. Je to pro nás nepochopitelná zkušenost a ptáme se, jak je možné podnikat s takovým přístupem a s takovou" zodpovědností" za slib daný zákazníkům.           
Za své spolužáky V.Buchníčková 
 
Mateřská škola Pramínek Semanín

Nově otevřená mateřská škola Pramínek od září 2018 nabírá děti k předškolnímu vzdělání. Celá budova MŠ je po rekonstrukci a v druhé třídě MŠ Semanín je volných 8 míst. Zveme maminky a tatínky s dětmi koncem srpna na prohlídku MŠ Semanín.  Kolektiv MŠ Semanín.
 
Peklák se kropí

Mám skromný dotaz - a je nás opravdu víc - nemůžete zjistit, proč se kropí sjezdovka Peklák ? Viděla jsem to v pátek na vlastní oči a nevěřila vlastním očím. Doufám, že Třebová má dost vody, ale bohužel stále neprší a to co spadne ani nestačí zalít. Dříve se kropily ve vedrech silnice, teď Peklák.
Odpověď jsem získal na Ekobi, která areál spravuje. Na Pekláku byly provedeny v některých místech terénní úpravy a zaseta nová tráva. Aby práce nebyla vniveč, tak se v nejnutnější míře tato osetá místa zalévají. (mm)
 
1232 podpisů pod peticí Ne vysokým protihlukovým stěnám  v Č. Třebové

To je mezisoučet ke dni 11. června 2018. Informace poskytl organizátor petice Bc. Martin Horák. Petice ale nekončí, podpisy se sbírají dál na uvedených podpisových místech konečný termín ukončení petice je stanovena na 9. září 2018.
Seznam podpisových míst (označení podpisového místa – plakátek tisk A4)
  • Optika Horák, Náměstí Jana Pernera 446, Č.Třebová (podpisové a hlavní sběrné místo)
  • Probit Elektro, Nádražní 982, Č. Třebová (podpisové místo)
  • Elektro Gregar, Hýblova 70, Č. Třebová (podpisové místo)
  • Trafika p. Stanislavy Kyselové,  Hýblova 384, Č. Třebová (podpisové místo)
  • Kavárna Dětské ZOO, U Teplárny 620, Č.Třebová (podpisové místo)
Župní sokolský  slet v Pardubicích

Městský atletický stadion na Dukle v Pardubicích patřil v neděli Sokolům. Jako předzvěst velkého Všesokolského sletu, který se uskuteční v červenci v Praze, se zde konaly krajské Sokolské sletové slavnosti. Kromě předvádění klasických hromadných skladeb se v rámci celodenního programu představily také sportovní oddíly a připraven byl bohatý doprovodný program pro malé i velké návštěvníky. Pardubický kraj podpořil organizaci krajského sletu a nákup cvičebních úborů částkou 400 tisíc korun, a proto přijel cvičence pozdravit také hejtman Martin Netolický.
„Sokolové sehráli společně s legionáři velmi důležitou roli při vzniku samostatného státu, jehož vznik si v letošním roce při mnoha příležitostech připomínáme, a proto jsme nad rámec stabilního příspěvku na činnost podpořili částkou 400 tisíc korun nákup cvičebních úborů pro více než 500 cvičenců z našeho kraje a organizaci krajského sletu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Význam Sokola vnímal již prezident T. G. Masaryk, který na ně při mnoha svých projevech a vystoupeních vzpomenul, a i dnes bychom si měli uvědomovat, že se jedná o organizaci, která se hrdě hlásí k našim kořenům, tradicím a především hrdosti ke své vlasti a národu. Tímto nám všem mohou být vzorem,“ dodal hejtman Netolický.
Sokol vznikl jako první česká tělocvičná organizace v Rakousku-Uhersku v době politického uvolnění šedesátých let 19. století z iniciativy Miroslava Tyrše a Jindřicha Fügnera. Tělocvičná jednota pražská (později Sokol Pražský) byla založena za účasti předních českých vlastenců 16. února 1862. První sokolský prapor namaloval Josef Mánes a při jeho rozvinutí 1. června 1862 se stala matkou praporu Karolina Světlá. Vlastenecké zaměření Sokola se projevovalo od začátku a jeho vystupování (výlety v krojích, účast na národních slavnostech, veřejná cvičení aj.) povzbuzovalo národní sebevědomí.

Letošní Běh pro Paměť národa v Hradci Králové je v cíli

Na pěti místech startoval v sobotu, 9. června 2018 Běh pro Paměť národa. Lidé se k němu připojili v Praze, Plzni, Olomouci, Hradci Králové, Třebíči a také „kdekoli“. Letos běželo 1660 lidí. Na startovném vybrali organizátoři přes půl milionu korun. Výtěžek charitativního běhu půjde na další dokumentaristickou práci – natáčení pamětníků 20. století pro portál Paměť národa. Teď je na něm uloženo na sedm tisíc příběhů (vyprávění válečných veteránů, odbojářů, přeživších holocaustu, politických vězňů, disidentů ale i třeba spolupracovníků StB nebo členů KSČ).
Kromě možnosti zaregistrovat se předem on-line na profesionálně měřené trasy 5 a 10 km se lidé mohli připojit přímo na místě také ke kratším, rodinným a dětským běhům. „Běh pro Paměť národa v Hradci Králové jasně ukázal, že Východočechům není úcta k hrdinům dvacátého století cizí a že nejenom běžci, ale také nesportovci se dokáží přemoci a s vypětím všech sil běžet za konkrétní osobu či osoby, kterých se jeden či oba totalitní režimy v Československu dotkly,“ shrnuje ředitel pobočky Paměti národa v Hradci Králové, Tomáš Heller. „Jsme hrdí, že se prvního ročníku v Hradci Králové zúčastnilo 53 běžců na 5 a 10 km a dalších minimálně 40 v rodinném a dětském běhu,“ dodal. Nejmladšímu běžci na 5 km bylo v Hradci Králové 10 let a nejstaršímu 67 let, ten zaběhl trasu dlouhou 10 km.
Zajímavostí běhu v Hradci Králové bylo, že medaile z betonu pro výherce vyrobili lidé s hendikepem z České abilympijské asociace.
 
Burza filantropie v Pardubicích

 V Pardubicích byl zahájen 7. ročník dobročinné Burzy filantropie. Hned při prvním setkání byl velký důvod k radosti. Neziskovky z Pardubicka podpořilo finančními a materiálními dary celkem 14 donátorů z řad podnikatelů, firem, Pardubického kraje a města Pardubice. Výše podpory byla v součtu podpořených projektů 409 000 korun!
Burzu filantropie každoročně ve všech čtyřech okresech Pardubického kraje pořádá Koalice nevládek Pardubicka společně s Pardubickým krajem. „Letos se do pardubické burzy přihlásilo 21 projektů neziskovek a více než polovina jich získala podporu. To svědčí o kvalitě nápadů neziskovek na zlepšení života v našem kraji a zároveň o velké chuti donátorů pomáhat tam, kde je potřeba. Přesně toto propojování je smyslem Burzy filantropie,“ vysvětluje Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor a pravidelný donátor Burzy filantropie za Pardubický kraj.
Jaké zajímavé nápady tedy letos osvícení donátoři podpořili? Na burze všechny oslovila prezentace spolku Hurá na výlet. Ten pořádá turistické zájezdy pro seniory, kteří chtějí žít nadále pestrý život, ale cestování „po vlastní ose“ je nad jejich finanční nebo zdravotní možnosti. Rodinné integrační centrum získalo příspěvek na pořádání příměstského tábora a Středisko rané péče na projekt vodních sportů pro děti s autismem. Donátorům se představila také organizace Ygdrassil, která se zabývá individuální výukou pro děti s psychosomatickými problémy. CEDR Pardubice přišel se záměrem Smyslů plné místnosti, která má pomoci klientům s duševním onemocněním načerpat novou energii, relaxovat, pracovat na sobě a svém smyslovém vnímání a to prostřednictvím speciálních pomůcek. Celiaklub Východní Čechy se zaměřuje na poradenství a osvětu při bezlepkové dietě ve stravovacích zařízeních a školních jídelnách. A nakonec Salesiánský klub mládeže, Centrum Don Bosco plánuje pro pět mladých párů, z nichž je alespoň jeden z dětského domova nebo výchovného ústavu, společný víkend vedený rodinnými psychoterapeuty. Ten pomůže k nastavení základních pravidel a návyků, aby nedocházelo k tomu, že ústavní děti rodí ústavní děti.
Takzvanou divokou kartu, tedy přímou finanční nebo materiální podporu bez prezentace projektu, získalo dalších 8 neziskových organizací.
„Na další Burzu filantropie se můžeme těšit 20. června 2018. Tentokrát proběhne v Hlinsku a prezentovat se na ní budou projekty neziskovek z chrudimského okresu,“ zve na další dobročinnou burzu Jana Machová, ředitelka pořádající Koalice nevládek Pardubicka.

 



 

   BDP-WAKESTONE, s.r.o., Laglerové 1075/4, 16100 Praha 6, DIČ: CZ27248241

 
Firma BDP-Wakestone s.r.o. zabývající se poskytováním komplexních služeb v oblasti logistiky s mezinárodní působností hledá zaměstnance na následující pozici:
Referent mezinárodních a tuzemských pozemních přeprav,
místo výkonu práce: Česká Třebová
Specifikace: vhodné i pro absolventy, SŠ/VŠ, aktivní znalost AJ podmínkou, samostatnost, zodpovědný přístup, komunikativnost
Nabízíme: motivující ohodnocení, možnost podílet se na budování rozvoje firmy v regionu, náročnou, ale různorodou a zajímavou práci v úspěšné firmě, možnost profesního růstu, firemní benefity, moderní pracovní prostředí
Nástup možný ihned. Své životopisy prosím posílejte na email: jara.schoen@wakestone.cz

Získaná data budeme zpracovávat pouze za účelem nalezení vhodného kandidáta a to pouze po dobu, než takového kandidáta vybereme a pozici obsadíme.