Českotřebovský deník 176/2018 (15/6)


Z České Třebové vyjede každou sobotu na Kralicko historický vlak
Ušatá, Krokodýl, Skaličák a Rosnička. To nejsou jména pohádkových bytostí, ale přízviska lokomotiv, které už v sobotu 23. června opět potáhnou historické vlaky z České Třebové do Hanušovic v sousedním Olomouckém kraji. Jízdy historických vlaků kraj spouští už počtvrté a opět se očekává velký zájem turistů. Vždyť loni se vlaky projelo na tři a půl tisíce lidí.  První historický vlak vyjede už 23. června. Potáhne ho Rosnička, která je poslední parní lokomotivou vyrobenou roku 1956 v Československu. Nejvytíženější lokomotivou bude červeno- šedý Krokodýl z roku 1962, který na trať vyrazí hned v osmi sobotách. Nejen 18. srpna při cestě na Cihelnu, ale i v dalších třech termínech pak budou moci turisté obdivovat parní lokomotivu Ušatou neboli Bulíka z roku 1935 a pouze jednou, a to 21. července, na trať vyjede Skaličák. Proč Skaličák? Doménou lokomotivy z roku 1948 byly totiž tratě bývalé Moravské západní dráhy mezi Prostějovem, Chornicemi, Skalicí nad Svitavou a Třebovicemi v Čechách. Chybět letos bude Velký Bejček, který je mimo provoz.
Cílem jízd je zatraktivnit turistickou oblast Králicka. „Kde se nachází nejen Králický Sněžník, ale také tvrz Bouda, Vojenské muzeum Králíky, středisko na Dolní Moravě nebo pěchotní srub K-S 14,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Pravidelný jízdní řád 2018

8.38 Česká Třebová (zpět 17.13)
8.52 Ústí město (16.55)
9.20 Ústí n. O. (16.52)
9.31 Lanšperk (16.23)
9.37 Dolní Dobrouč (16.17)
9.57 Letohrad (16.11)
10.11 Jablonné n. O. (15.30)
10.20 Těchonín (15.20)
10.27 Mladkov (15.07)
10.35 Lichkov (15.02)
10.47 Dolní Lipka (14.52)
10.54 Prostř. Lipka (14.42)
11.00 Červený Potok (14.36)
11.22 Hanušovice (14.10)                                                                      (podle Orlického deníku)

Charakteristika kapel na akci Týden sportu 2018

PONDĚLÍ  18.6.     

Jakub Smolík – romantický zpěvák, který dosud vydal na tři desítky alb a spolupracoval s řadou hvězd českého showbyznysu. Jeho hity „Až se ti jednou bude zdát“ nebo „Jen blázen žárlí“ se zapsaly do duší věrných fanynek, které si nenechají utéct žádný koncert tohoto oblíbeného zpěváka.

ÚTERÝ 19.6.    

Slávek Janoušek  – žijící legenda, která dorazí do České Třebové s kytaristou Vobořilem. Zážitek pro citlivé duše je zaručený. Na jeho přelomovou desku „Kdo to zavinil“, která vyšla v roce 1988, se nedá zapomenout, ve své době se stala bombou a uzrála jako nejlepší víno – tyto písně jsou oblíbené i dnes.

Keks – legendární benešovská kapela, jejíž hit „Víš“ nebude chybět ani na koncertě při příležitosti 20. ročníku Týdne sportu, vystupovala se skupinou Smokie na jejich českém turné nebo jako předkapela zpěvačky Suzi Quatro. Třicet let na scéně oslavila v dubnu 2011 úspěšným koncertem ve velkém sále pražské Lucerny.

STŘEDA 20.6.  

Dominika Nejedlá  – mladá pop-rocková zpěvačka, která se narodila ve Žďáře nad  Sázavou

Josef IX. – s železnou pravidelností opět na letošním Týdnu sportu, kde zazní jeho nová píseň „Hlídej lásku svou“ nebo „Blanické přání“, kdy se celkem 21 českých pěveckých hvězd včetně Karla Gotta setkalo v nahrávacím studiu a nazpívalo tento hit, který zazpíval letos i na vyprodaném narozeninovém koncertě Rádia Blaník v amfiteátru Konopiště. Josef vystoupí se svojí kapelou, ve které jako bubenice vystupuje studentka místního gymnázia Natálka B. 

Helena Vondráčková – opravdová  legenda mezi českými zpěvačkami, která pochází ze Slatiňan, bude jednou z hvězd, která přijala pozvání na 20. ročník týdne sportu. Její porevoluční hit „Dlouhá noc“ dodnes nechybí na žádné diskotéce a také na všech koncertech této první dámy české popmusic, která  letos v pražské O2 areně oslavila kulaté narozeniny a její hlas často zní z vysílání rádia Blaník.

ČTVRTEK 21.6.

Mirai – jedna z mladých kapel naší hudební scény, která si z posledního předávání cen Český slavík odnesla rovnou tři ceny – v kategorii Objev roku a za píseň „Když nemůžeš, přidej“, která byla oceněna v kategoriích Nejstreamovanější česká skladba a Nejoblíbenější píseň posluchačů českých rádií. Kapela získala také Anděla 2017 v kategorii Objev roku. Popularita Mirai je, zdá se, v současné době na vrcholu, a tak nesmí chybět na oslavě 20 let Týdne sportu.

WxP – kluci ze skupiny WxP dle svých slov milují hledání nových melodií, experimentování se syntetickými zvuky a mají nekonečnou chuť posouvat se tam, kde ještě nebyli. Nové songy vznikají především z jamů, které si tak užívají. Kapela podobná skupině Tata bojs, která je vzorem pro tyto mladé hudebníky.

Vladivojna La Chia –  je česká skladatelka, zpěvačka, textařka, producentka a výtvarnice. Narodila se v roce 1983 v Ostravě. K hudbě se dostala už jako dítě prostřednictvím kreseb, ve kterých znázorňovala své smyšlené kapely a skládala jim fiktivní písničky.

V roce 2011 Vladivojna napsala hudbu k filmu Jana Hřebejka Nevinnost, za kterou byla nominovaná na Českého lva a Ceny české filmové kritiky

PÁTEK 22.6.

Janek Ledecký & BAND – známý charismatický zpěvák je výrazná osobnost naší hudební scény. Do povědomí posluchačů vstoupil Janek Ledecký už před revolucí jako frontman kapely Žentour, v roce 1992 se vydal na sólovou dráhu. Může se pochlubit bohatou diskografií, je autorem několika muzikálů, zkrátka český hitmaker, který  již podruhé přijede do České Třebové a jeho hit „Pěkná, pěkná“ jistě potěší všechny ženy v publiku.

POLETÍME ? – o kapelu, která bezpečně a jistě letí k pomyslné špičce české hudební scény, je takový zájem, že na jejich koncertech bývá často vyprodáno. V létě 2017 hostovali na turné s Divokým Billem a slavili opravdu velký úspěch. Kapelníkem, zpěvákem, textařem a zásadní osobností kapely je charismatický výtvarník Rudolf Brančovský. Umělcův netrénovaný hlas stojí na podiu stejně sebejistě, jako starý kapitán dávné plachetnice pevně rozhodnutý obeplout svět. Jeho posádku pak tvoří sedm mořských vlků, kteří přesně vědí, co mají dělat, aby bláznivá plavba dopadla dobře.

Cyklobusy jsou v provozu od začátku června do konce září každou sobotu a neděli  a navíc také o svátcích 5.- 6.července a 28. září. 

V letošním roce jsme pro Vás připravili nový koncept propagačního materiálu, který představuje systém cyklobusů v Orlických horách a navíc je rozšířen o linky cyklobusů na celém území Pardubického kraje. Tento velký region Východních Čech Vám představujeme prostřednictvím třech oblastí. Jednotlivé linky jsou do těchto oblastí zařazeny podle toho, do jakých hor vyvážení cyklisty. Jedná se o:

Orlické hory – Podorlicko a polské Bystřické hory

Bukovou horu – Suchý vrch a Králický Sněžník

Železné hory a Českomoravské pomezí

Po loňském zavedení několika významných novinek využívajících moderní informační technologie, které vám umožnili sledování spojů a rychlé zjištění případného zpoždění autobusu nebo využití dispečinku IREDO, který je v provozu i o víkendu, došlo také k očekávanému spuštění mobilní aplikace IDS IREDO. Podrobnosti naleznete v další části skládačky. Ke sledování spoje lze využít internetové stránky http://tabule.oredo.cz.

Dovolujeme si vás upozornit na jednu zásadní změnu místa nástupu v Rychnově nad Kněžnou. Dle platného jízdního řádu spoje neobsluhují již zastávku Rychnov nad Kněžnou, autobusové nádraží, ale pouze zastávku Rychnov nad Kněžnou, železniční stanice. Tato změna jízdního řádu proběhla z důvodu plánovaného přesunu autobusového nádraží v Rychnově nad Kněžnou k vlakové zastávce.

V letošním roce se v našem území opět hodně staví. Na dokončených stavbách z minulých let cyklisté zajisté ocení nové asfaltové povrchy, ale stavby současné jsou důvodem objížděk a časových zpoždění. Proto v letošním roce nejedou některé léta zažité spoje, ale jak zní na tabulích při stavbách: „Musí se to opravit“. Ve vlastním zájmu prosím sledujte jízdní řády, které se mohou v průběhu období díky zahájení nových staveb změnit.

V současném období dochází k velkému rozmachu jízdních kol s přídavným pohonem. Dovolujeme si vás upozornit, že dle platných Smluvních a přepravních podmínek IREDO je přeprava kol s jiným než elektrickým přídavným motorem a přeprava elektrokol s neodnímatelnou baterií zakázána. 

Sekretariát Euroregionu Glacensis

  • linka-c.-15-mor-trebova-vysoke-myto-680017-csad [PDF, 426 kB]  

  • linka-c.-12-llitomysl-dolni-morava-680948-csad [PDF, 453 kB]  

  • linka-c.-9-lanskroun-destne-700949-csad [PDF, 611 kB] 

  • https://www.euro-glacensis.cz/cyklobusy2018.html 

     

    Opatření k ochraně vzácných maleb v pardubickém zámku


    Jednou z prioritních investičních oblastí Pardubického kraje v oblasti kultury je zvelebení Zámku Pardubice, který patří mezi nejnavštěvovanější turistické lokality v kraji. Z důvodu přesného naplánování celé rozsáhlé investice, která dosahuje přes 130 milionů korun, v závěru minulého týdne se sešel průřezový tým za účasti hejtmana Martina Netolického, 1. náměstka Romana Línka a radní Hany Štěpánové, aby projednal jednotlivé součásti rekonstrukce, které otevře zámek ještě více veřejnosti a umožní rozšíření prostor pro expozice. Závěry tohoto jednání potvrdila 11. 6. také Rada Pardubického kraje, která schválila upravený investiční zájem projektu Zámek jako pernštejnská rezidence.

    „Rada kraje již loni schválila celkový generel Zámku, který jsme zadali u třech českých špičkových architektů Pleskota, Lábuse a Všetečky. Právě oni přišli s řadou nových impulsů a ovlivnili tak připravované rekonstrukční záměry,“ shrnul 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který je zodpovědný za investice, majetek a kulturu.

    „V současné době využíváme pro společenské akce především rytířské sály, na jejichž zdech jsou restaurované ojedinělé malby z 16. století. Jedná se dokonce o nejrozsáhlejší soubor raně renesančních figurálních maleb na sever od Alp. Vzhledem k frekvenci společenských a kulturních akcí není možné malby dostatečně chránit a proto chceme tyto akce přesunout do jiných prostor,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který společně s 1. náměstkem Romanem Línkem na tuto investici z pozice své odpovědnosti za finance kraje dohlíží. „Důležité je, abychom se stejně jako u dalších krajských investic drželi nejen časového harmonogramu, ale také financí. V současné době se dostáváme na částku mírně přesahující 130 milionů korun, přičemž přes 100 milionů půjde do stavební části, 22 milionů na expozice a zbylá částka na projektovou dokumentaci,“ dodal hejtman Netolický.

    „Ihned co jsem přebral záležitosti kultury, investic a majetku jsem si uvědomil, že Národní kulturní památka Zámek Pardubice musí být v kultuře investiční prioritou. Nyní jsme v Radě výrazně posunuli k realizaci největší rekonstrukční projekt, který bude z největší části spolufinancován Evropskou unií a přiblíží Zámek především jako reprezentační sídlo Pernštejnů,“ řekl Roman Línek. „V běhu je ale i příprava investičního záměru nového velkého společenského sálu se zázemím, některé nové expozice a po přemístění galerie do Winternitzových automatických mlýnu dojde i na chybějící návštěvnické centrum památky, kterou již dnes navštíví přes 130 tisíc lidí,“ dodal Línek.

    Důležité bude i načasování a harmonogram realizace jednotlivých investičních záměrů, což bude organizačně složité a náročné. Rada Pardubického kraje se proto tímto tématem bude průběžně zabývat.